Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας: "Αποζημιώνεται μόνο ο μισθωτής, όχι ο ιδιοκτήτης"

11:47 π.μ. - Τρίτη, 22 Ιουλίου 2025
11:07 π.μ. - Τρί, 22/47/2025
Image: Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας: "Αποζημιώνεται μόνο ο μισθωτής, όχι ο ιδιοκτήτης"

Ο Α. Σερεμέτης εκφράζει στον Ηχώ 99,8 την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή του για το καθεστώς αποζημιώσεων από ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές εκτάσεις μετά την πυρκαγιά στην Ιεράπετρα

Στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» μίλησε ο κ. Απόστολος Σερεμέτης, κάτοικος Φερμών, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή του για το καθεστώς αποζημιώσεων από ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές εκτάσεις μετά  την πυρκαγιά στην Ιεράπετρα. Όπως τόνισε, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η διαδικασία αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αδικεί τους ιδιοκτήτες, αφήνοντάς τους στην ουσία εκτός ενίσχυσης, ακόμη και όταν η περιουσία τους έχει καταστραφεί.

"Η αποζημίωση δίνεται στον μισθωτή, όχι στον ιδιοκτήτη"

«Ευτυχώς πίστευα ότι την αποζημίωση θα την έπαιρνε ο μισθωτής, γιατί αυτός πληρώνει. Όμως δεν φανταζόμουν ότι εγώ, ως ιδιοκτήτης, δεν προβλέπεται να αποζημιωθώ καθόλου. Του έλεγα ότι θα την πάρει σταδιακά, όσο αποκαθιστά τις ζημιές – είτε στα δέντρα είτε στα αρδευτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σερεμέτης έθεσε το εύλογο ερώτημα γιατί να ασχοληθεί ο μισθωτής με την αποκατάσταση του χωραφιού κάποιου άλλου: «Το πιο πιθανό είναι να φύγει και να νοικιάσει ένα άλλο χωράφι. Για ποιο λόγο να κάνει καν αίτηση για αποζημίωση, όταν το μόνο που χάνει είναι μία καλλιεργητική χρονιά; Εγώ, ως ιδιοκτήτης, χάνω τις υποδομές μου, τα δέντρα μου, την ίδια μου την περιουσία».

Καμία πρόβλεψη αποζημίωσης για τους ιδιοκτήτες

Όπως είπε, απευθύνθηκε στον Δήμο Ιεράπετρας, από όπου έλαβε την απάντηση ότι δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες γης, παρά μόνο για τους μισθωτές.

«Πώς θα υποχρεώσω εγώ τον μισθωτή να αποκαταστήσει το χωράφι μου; Με το ζόρι; Με ποιο νομικό εργαλείο; Δεν υπάρχει κάποια ασφαλιστική υποχρέωση, ούτε καν κίνητρο. Ο ενοικιαστής θα προτιμήσει να αποχωρήσει. Και εγώ να μείνω με ένα κατεστραμμένο χωράφι και χωρίς καμία ενίσχυση».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το πλαίσιο «παράλογο και αδιανόητο», εξηγώντας πως έχει ήδη απευθυνθεί στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή για να διαπιστώσει αν ισχύει κάτι αντίστοιχο και σε άλλες χώρες.

Περίπλοκες διαδικασίες και χρονοβόρα αποζημίωση

Αναφερόμενος στη διαδικασία αποζημίωσης για τον μισθωτή, ο κ. Σερεμέτης επεσήμανε ότι ακόμη κι εκείνος θα πρέπει πρώτα να καταβάλει χρήματα για αγορά υλικών, πληρωμές εργατών, έκδοση τιμολογίων και καταθέσεις αποδείξεων, ώστε μετά από μήνες να εγκριθεί η αποζημίωση.

«Πηγαίνει να πληρώσει από την τσέπη του, χωρίς καμία εγγύηση, και στο τέλος μπορεί να του απορρίψουν την αίτηση. Όλα αυτά τον αποθαρρύνουν. Ποιος θα μπει σε τέτοια διαδικασία; Ποιος θα ρισκάρει τόσα χρήματα για ένα χωράφι που δεν είναι καν δικό του;», αναρωτήθηκε.

«Και οι δύο είναι πληγέντες – γιατί να αποζημιώνεται μόνο ο ένας;»

Ο κ. Σερεμέτης έθεσε και ένα θεμελιώδες ζήτημα ισότητας: «Γιατί να υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης για τον ενοικιαστή, αλλά όχι για τον ιδιοκτήτη; Είναι δύο ξεχωριστά πρόσωπα, αλλά και οι δύο είναι πληγέντες. Ο ένας χάνει το εισόδημα της χρονιάς, και ο άλλος το ίδιο το χωράφι του. Τι νόημα έχει αυτή η διάκριση;».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι περιμένει με ενδιαφέρον την απάντηση από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή για το αν υπάρχει αντίστοιχη πρακτική σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή αν πρόκειται για ένα «ελληνικό φαινόμενο», όπως χαρακτηριστικά είπε.