Απούλητο παραμένει το 65% του ελαιολάδου της Κρήτης

2:40 μ.μ. - Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020
02:02 μ.μ. - Τετ, 12/40/2020
Image: Απούλητο παραμένει το 65% του ελαιολάδου της Κρήτης

Σε “θολά νερά” βρίσκονται οι αγρότες της Κρήτης σε σχέση με το ελαιόλαδο

Σε “θολά νερά” βρίσκονται οι αγρότες της Κρήτης σε σχέση με το ελαιόλαδο, τη στιγμή μάλιστα που υπολογίζεται ότι το 65 % της φετινής παραγωγής παραμένει αδιάθετο, εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής, αλλά και της χαμηλής ποιότητας.

Για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για την υποβολή του σχετικού φακέλου διεκδίκησης αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιείται αύριο στις 10.00 το πρωί, συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συστήσει ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Η Επιτροπή βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό δρόμο, προκειμένου να καταθέσει σχετικό φάκελο διεκδίκησης αποζημίωσης, ο οποίος και αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το Μάρτιο. Η Επιτροπή θεωρεί πως μπορεί να στοιχειοθετηθούν επαρκής αποδείξεις για την τελική εκταμίευση αποζημίωσης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι 100 % βέβαιος μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Στο μεταξύ, τεράστια ανησυχία υπάρχει αναφορικά με τις αδιάθετες ποσότητες του ελαιολάδου, αλλά και με το μέλλον της ελαιοπαραγωγής για την επόμενη χρονιά, αφού προς το παρών δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το σχεδιασμό της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Ήδη εξετάζονται μια σειρά από σενάρια, τα οποία περιλαμβάνουν και την πιθανότητα αποθεματοποίησης της παραγωγής, προκειμένου να δοθεί λύση στα χρονίζοντα προβλήματα.

Στην Αθήνα αναμένεται να βρίσκεται για όλα τα φλέγοντα ζητήματα αύριο και μεθαύριο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

ekriti.gr