Απούλητα τα κηπευτικά της Ιεράπετρας - Μας «χτυπάνε» αλύπητα τα σούπερ μάρκετ

10:39 π.μ. - Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022
10:12 π.μ. - Πέμ, 22/39/2022
Image: Απούλητα τα κηπευτικά της Ιεράπετρας  - Μας «χτυπάνε» αλύπητα τα σούπερ μάρκετ

Ο Φώντας Δουλούμης μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ. Ανατολή στον Ηχώ 99,8

Λίγες ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Ιεράπετρας, συνεταιρισμοί και δημοπρατήρια είναι επί ποδός προκειμένου να διαθέσουν τα ποιοτικά προϊόντα της γεραπετρίτικης γης σε εγχώριες αγορές και αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον κ. Φώντα Δουλούμη ταμία του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» οι τιμές ειδικά αυτή την περίοδο είναι μη προβλέψιμες και μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν καθώς οι παράγοντες που τις επηρεάζουν είναι πολλοί. Ανά περίοδο μάλιστα μπορεί να διαφέρουν και να υπάρχουν εναλλαγές και μέσα σε μια εβδομάδα.

Είναι αλήθεια ότι οι συμφωνίες πλέον κλείνονται πχ ένα δεκαήμερο πριν τη συγκομιδή σε τιμές που συμφωνούνται κατά το κλείσιμο. Όμως οι τιμές και οι διαθέσιμες ποσότητες κατά την παράδοση μπορεί να έχουν μεταβληθεί. Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί ακόμη και εάν υπάρχει ανοδική τάση. Αυτό που παρατηρείται πάντως είναι ότι «βγήκαν» πολλά περισσότερα προϊόντα από αυτά που εκτιμούσαμε. Υπάρχουν προϊόντα για τα οποία υπάρχει ήδη προγραμματισμός ως προς τη διάθεσή τους μέσω συμφωνιών. Το πλεόνασμα, διατίθεται στην αγορά μέσα σε ένα φοβερά ανταγωνιστικό περιβάλλον στις εγχώριες αγορές αλλά και στις αγορές του εξωτερικού με μια αντιπαλότητα που φέρνει μείωση στις τιμές, εξήγησε. Είπε ακόμη ότι τα σούπερ μάρκετ είναι ο τελικός διαχειριστής των προϊόντων και αποδέκτης των κερδών.

Πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο πιστώνεται στους λογαριασμούς η ενίσχυση για τα λιπάσματα που αντιστοιχεί στο 10% επί του κόστους πλην ΦΠΑ . Το ποσό που θα καταλήξει στον παραγωγό είναι πολύ ελάχιστο, είναι σταγόνα στον ωκεανό, με βάση τις αυξήσεις στα λιπάσματα τους τελευταίους μήνες, τόνισε.

Ακούστε εδώ αναλυτικά.