Αποχή δικηγόρων σήμερα και αύριο – Διαμαρτύρονται για τα νέα φορολογικά

11:04 π.μ. - Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023
11:11 π.μ. - Πέμ, 09/04/2023
Image: Αποχή δικηγόρων σήμερα και αύριο – Διαμαρτύρονται για τα νέα φορολογικά

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΣΗ, αντιδρώντας στο προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε την - προειδοποιητική - αποχή των μελών του σήμερα και αύριο από τα καθήκοντά τους, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις

Την έντονη αντίδραση της δικηγορικής κοινότητας - και - του Ηρακλείου έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί νέων φορολογικών μέτρων. Οι δικηγόροι καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη φορολόγηση βάσει “τεκμαρτών εισοδημάτων” για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς κάτι τέτοιο αναμένεται να έχει ολέθριες συνέπειες για τον κλάδο.

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΣΗ, αντιδρώντας στο προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποφάσισε την - προειδοποιητική - αποχή των μελών του σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, από τα καθήκοντά τους, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κατά τη συνεδρίαση της 7ης/11/2023, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προωθούμενο από την κυβέρνηση φορολογικό νομοσχέδιο, αποφάσισε την προειδοποιητική αποχή των συναδέλφων-μελών του από τα καθήκοντά τους, την Πέμπτη 09/11/2023 και την Παρασκευή 10/11/2023, σύμφωνα με το παρακάτω πλαίσιο εκδίκασης υποθέσεων και κατάθεσης δικογράφων.

Α. Κατά τις ημέρες αποχής θα χορηγείται άδεια παράστασης, κατόπιν αίτησης στην αρμόδια Επιτροπή Αδειών του ΔΣΗ, μόνο σε υποθέσεις (πολιτικές, ποινικές και διοικητικές) που συντρέχουν:

1. Παραγραφές - προθεσμίες

Για τις ποινικές υποθέσεις:

α) Αυτόφωρα (κρατούμενοι).

β) Κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης).

γ) Στα πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό.

3. Συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων (συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων αναστολών, αναστολών πλειστηριασμών κ.λπ.), ανεξαρτήτως εάν έχει χορηγηθεί ή όχι προσωρινή διαταγή.

Β. Επιτρέπονται οι καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων, αγωγών και κλήσεων, η κατάθεση προτάσεων, προσθηκών-αντικρούσεων, η επίδοση αποφάσεων και δικογράφων και εξωδίκων και η λήψη ενόρκων βεβαιώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 241 παρ. 3 Κ.Πολ.Δ., δεν καταβάλλεται παράβολο αναβολής σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων για την υποβολή αιτήματος αναβολής», αναφέρει αυτούσια η ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του ΔΣΗ.

Επισημαίνεται ότι την απόφαση του ΔΣΗ να προβεί σε προειδοποιητική αποχή χαιρετίζει η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ηρακλείου, η οποία εξέφρασε την «εντονότατη αντίθεση και διαμαρτυρία της σχετικά με τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης».

«H Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ηρακλείου (ΕΑΝΔΗ) εκφράζει την εντονότατη αντίθεση και διαμαρτυρία της σχετικά με τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, και τα οποία αφορούν υιοθέτηση τεκμαρτών εισοδημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πλήττοντας τους δικηγόρους και ιδίως τους νεότερους. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου για προειδοποιητική αποχή από την Πέμπτη 9/11/2023 έως την Παρασκευή 10/11/2023 και κρίνουμε ότι η διαμαρτυρία του δικηγορικού σώματος πρέπει να έχει συνέχεια και κλιμάκωση, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας. Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε υιοθέτηση φορολογικών μέτρων βάσει τεκμαρτών εισοδημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι το οποίο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον δικηγορικό κλάδο», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΑΝΔΗ.

neakriti.gr