Αποστολάκης για Μεσανατολικό: Δεν έχουν γίνει σοβαρές ενέργειες από την διεθνή κοινότητα για τη λήξη του πολέμου

12:44 μ.μ. - Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024
12:10 μ.μ. - Πέμ, 03/44/2024
Image: Αποστολάκης για Μεσανατολικό: Δεν έχουν γίνει σοβαρές ενέργειες από την διεθνή κοινότητα για τη λήξη του πολέμου

Τι είπε στον Ηχώ 99,8 ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας για την θέση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα για τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Με αφορμή τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής, ο κος Ευάγγελος Αποστολάκης, εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Η ιστορία στην Μέση Ανατολή εξελίσσεται αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει τους 42.000 νεκρούς. Αν και έχουν εκφραστεί ανησυχίες από την διεθνή κοινότητα, δεν έχουν γίνει ενέργειες για να σταματήσει ο πόλεμος, είπε ο κος Αποστολάκης. Οι ΗΠΑ ενστερνίζονται την άποψη του κόσμου για να σταματήσει ο πόλεμος αλλά δεν έχουν βάλει “φρένο” αν και είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να σταματήσουν το Ισραήλ. Τα πράγματα δυστυχώς εξελίσσονται κάθε μέρα και χειρότερα με την ανησυχία ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαχυθεί να έχει υλοποιηθεί σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, το ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος είναι ένα θέμα που μετριέται με την ανακατάταξη που πρόκειται να συμβεί στη Μέση Ανατολή. Ο Δυτικός κόσμος με εξέχοντες τους Αμερικάνους θέλουν ένα ισχυρό Ισραήλ και έτσι τους συγχωρούν, ανέχονται και ίσως υποστηρίζουν όλες αυτές τις παρεμβάσεις με την προοπτική ότι αμύνεται για να κρατήσει την κυριαρχία του. Το χειρότερο από όλα είναι ότι γίνονται πράγματα που ενώ είναι τραγικά έχουν αρχίσει να συνηθίζονται και να θεωρούνται φυσιολογικά. Ενώ δηλαδή έχουμε δύο πολέμους στα πόδια μας, εμείς συνεχίζουμε την κανονικότητά μας, κάτι που είναι πολύ κακό.

Το Ιράν αντέδρασε μετά από κάποιες προκλήσεις. Η επίθεση που έκανε πριν δύο μέρες δεν ήταν ενδεικτική αλλά κανονική, σχολίασε ο κος Αποστολάκης, και οι εκτιμήσεις είναι ότι έχουν γίνει μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που ανακοινώνονται από το Ισραήλ. Αυτό ίσως ήταν και μια παγίδα στην οποία έπεσε το Ιράν ώστε να βρεθούν όλοι στο πλευρό του Ισραήλ και να το προστατέψουν. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση καθώς διαφορετικά οι προοπτικές δεν είναι καλές.

Όσον αφορά την θέση της Ελλάδας, ο κος Αποστολάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι μία πολύ δυνατή χώρα διπλωματικά. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πιο ενεργοί σε αυτό το κομμάτι και να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες. Ωστόσο, έχουμε την δυνατότητα να κινούμαστε σε μία κατεύθυνση όπου θα δείχνουμε που ρίχνουμε το βάρος. Ο κος Αποστολάκης πιστεύει ότι το να δείχνει η Ελλάδα ότι δίνει βάρος στις ειρηνευτικές διαδικασίες είναι στην σωστή κατεύθυνση και αυτό που θέλει ο κόσμος. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ότι βασιζόμαστε στις διεθνείς φιλίες αλλά δεν μπορούμε να δείχνουμε μονόπλευρα την φιλία μας προς μία πλευρά και να αλλάζουμε την τακτική και την πολιτική που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια, κατέληξε.

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού