Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών - Κατηγορούνται και για κατασκοπεία

7:07 μ.μ. - Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018
07:05 μ.μ. - Πέμ, 03/07/2018
Image: Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών - Κατηγορούνται και για κατασκοπεία

Θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης

 
Το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα των Ελλήνων στρατιωτικών κατά της προφυλάκισης και έτσι θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, αλλά και για κατασκοπεία, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Έλληνες στρατιωτικοί ερευνώνται και για στρατιωτική κατασκοπεία. Ο Μποζντέγ πρόσθεσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αιτήματος ανταλλαγής με τους οκτώ εκζητούμενους στρατιωτικούς. 
 
«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία» δήλωσε συγκεκριμένα ο τούρκος εκπροσωπος.
 
Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.
 
Κοτζιάς: Να μην εξελίξει η Τουρκία μία καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πρόβλημα
 
Μήνυμα στην Τουρκία να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. 
 
Όπως είπε η Τουρκία αυτή την εποχή χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη νευρικότητα από αίσθηση ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Ο σεβασμός είναι απαίτηση και της χάρτας του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και του κεκτημένου της ΕΕ», τόνισε.
 
Κουμουτσάκος: Η Τουρκία ενισχύει την ένταση, με στολή δεν κάνεις κατασκοπεία
 
Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μια ακόμα έκφραση της βούλησης της Τουρκίας για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα σύμφωνα με δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος τόνισε ότι τονίζοντας «τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν άμεσα πίσω, είναι προφανές ότι με στολή δεν κάνεις κατασκοπεία».
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίζει την Τουρκία σαν αποκλειστικά «νευρική δύναμη». Διότι η νευρικότητα, εξήγησε, έχει παροδικότητα, ενώ η Τουρκία έχει σταθερές στρατηγικές επιδιώξεις, τις οποίες τώρα επειδή αισθάνεται ισχυρή τις υποστηρίζει με μεγαλύτερη ένταση. Οι λάθος εκτιμήσεις, υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, οδηγούν και σε λάθος πολιτικές.
 
Πηγή: thepressproject.gr