Απόπειρες αυτοκτονίας στα hotspots - Μόνο τον Γενάρη είχαμε 12 περιστατικά

10:12 π.μ. - Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017
10:03 π.μ. - Παρ, 17/12/2017
Image: Απόπειρες αυτοκτονίας στα hotspots - Μόνο τον Γενάρη είχαμε 12 περιστατικά

Οι ψυχολόγοι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» διαπίστωσαν αύξηση του ποσοστού των ασθενών με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης κατά 150%

Στους 69 έφθασαν οι θάνατοι προσφύγων στους καταυλισμούς της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο. Εννιά στις δέκα γυναίκες που φτάνουν στη Μόρια είναι σεξουαλικά κακοποιημένες, ενώ μόνο τον Ιανουάριο του 2017 αναφέρθηκαν 12 απόπειρες αυτοκτονίας και έξι περιστατικά αυτοτραυματισμού στις δομές φιλοξενίας. Επιπροσθέτως, με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών ή ανήλικων αγοριών που εκδίδονται καθημερινά για την επιβίωσή τους.
 
Σοβαρές καταγγελίες και στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα χθες ανθρωπιστικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.
«Η συμφωνία δεν είναι ένα success story», σημείωσε η γενική διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Μαριέττα Προβοπούλου.
Οι ψυχολόγοι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», όπως αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης που είδε το φως της δημοσιότητας, διαπίστωσαν αύξηση του ποσοστού των ασθενών με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης κατά 150% αλλά και περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία Σύρου πρόσφυγα που έφυγε από τη χώρα του όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του. Η κόρη του σκοτώθηκε, ενώ ο γιος του τραυματίστηκε σοβαρά. Ταξίδεψαν μέχρι την Τουρκία, όπου έμειναν τρεις μέρες στη μέση του πουθενά. Ο γιος του όμως ήταν τόσο αδύναμος που πέθανε. Μπήκε σε μια βάρκα διακινητών κι έφτασε στη Λέσβο. «Η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας γινόταν όλο και χειρότερη. Δεν νιώθουν τον πόνο μας. Εχουν τα σπίτια τους, κοιμούνται στα κρεβάτια τους. Από τον Απρίλιο περιμένω στη Μόρια. Δεν μπορούσα να το αντέξω άλλο, έτσι μια μέρα πήγα στην κεντρική πύλη και άρχισα να κόβομαι μ' ένα ξυράφι μπροστά σε όλους. Θέλω ο κόσμος να μάθει την απόγνωσή μας. Θέλω ο κόσμος να μάθει τι συμβαίνει πραγματικά εδώ», εξομολογείται ο ίδιος.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη - Solidarity Now» κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά τη διερεύνηση της διάθεσης των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα, όπως είπε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Επαμεινώνδας Φαρμάκης. «Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχει διατεθεί στη χώρα και δεν έχει δημιουργήσει συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε μετακίνηση ούτε με την ελάχιστη αξιοπρέπεια», επισήμανε. «Είμαστε μάρτυρες καθημερινά μιας συνεχούς κατασπατάλησης πόρων. Το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής επιμένει στην ύπαρξη καταυλισμών. Η οργάνωση ζητά από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, να κάνει τους σχετικούς ελέγχους και να στείλει το πόρισμα στη Γ.Γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του υπ. Δικαιοσύνης», κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.
«Κάθε μέρα που περνά στην Ελλάδα μάς φαίνεται χρόνος»
Η Σύρα Ραουάν είναι μόλις 20 χρόνων και μητέρα δύο παιδιών. Υστερα από 6 μήνες στο στρατόπεδο Κατσικά στα Γιάννενα μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο στην Πάτρα: «Πίστευα ότι θα μπορούσα να εργαστώ στην Ευρώπη. Είμαστε όμως εγκλωβισμένοι. Κάθε μέρα που περνάει στην Ελλάδα μάς φαίνεται ολόκληρος χρόνος» λέει και περιγράφει ότι η μεγαλύτερη αγωνία της είναι το μέλλον των παιδιών της.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
​Φωτογραφίες Θάλεια Γαλανοπούλου
Πηγή: ethnos.gr