Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου έβαλε τέλος στην παραμονή συμβασιούχων στον Δήμο, οδηγώντας στη διακοπή της εργασιακής τους σχέσης και της μισθοδοσίας τους
Η απόφαση του Δήμου Ιεράπετρας για τη λύση των συμβάσεων οκτώ δημοτικών υπαλλήλων εκδόθηκε στις 3 Απριλίου 2026 και βασίζεται σε οριστική δικαστική εξέλιξη. Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Νεάπολης Λασιθίου, με την υπ’ αριθμ. 1001/2026 απόφασή του, απέρριψε την αγωγή των εργαζομένων, οι οποίοι ζητούσαν να αναγνωριστούν οι συμβάσεις τους ως αορίστου χρόνου .
Οι εργαζόμενοι είχαν παραμείνει στις θέσεις τους μετά τη λήξη των συμβάσεών τους χάρη σε προσωρινή δικαστική προστασία (ασφαλιστικά μέτρα). Ωστόσο, μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης, η προστασία αυτή έπαψε να ισχύει, γεγονός που σήμανε και το τέλος της δυνατότητας νόμιμης απασχόλησής τους στον Δήμο .
Η δημοτική αρχή επικαλείται το ισχύον συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και σχετικές αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο Δημόσιο, ακόμη και αν καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επιπλέον, τονίζεται ότι η Διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον .
Οι απολύσεις αφορούν οκτώ εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως διοικητικούς υπαλλήλους, προσωπικό καθαριότητας, εργάτες υποδομών και έναν υπάλληλο φυσικής αγωγής. Όλοι διαγράφηκαν από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού στις 3 Απριλίου 2026, με αιτιολογία την απορριπτική δικαστική απόφαση .