Απολογούνται οι 14 του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

9:26 π.μ. - Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017
09:07 π.μ. - Δευ, 03/26/2017
Image: Απολογούνται οι 14 του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία των απολογιών των συλληφθέντων που φέρονται να εμπλέκονται στο διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στα νότια του νομού Ηρακλείου

Πρώτοι οδηγήθηκαν στον ανακριτή Ηρακλείου οι 14 αλλοδαποί εμπλεκόμενοι.
 
Πρόκειται για 9 Αφγανούς, ηλικίας 17 έως 38 ετών, τρεις Σύριους 24, 29 και 31 ετών, έναν 29χρονο από το Πακιστάν και μία 37χρονη Βουλγάρα. Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι, ελληνικής εθνικότητας - ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ένας αστυνομικός που έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα - αναμένεται να απολογηθούν την Τετάρτη.
 
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την έκνομη δράση του κυκλώματος: Η δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος "χαρτογραφεί" τις διαδρομές του "μαύρου" χρήματος που διακινείται μέσω του συστήματος Hawala που "ανθεί" στη Μέση Ανατολή, και το οποίο έχει αναπτύξει παρακλάδια στην Κρήτη και την Αθήνα.
 
Η λειτουργία της εν λόγω "παρατράπεζας" καλύπτεται πίσω από αραβικά εστιατόρια, περίπτερα και μίνι-μάρκετ, οι ιδιοκτήτες των οποίων λειτουργούν ως εισπράκτορες και εγγυητές. Σε τέτοιες αραβικές επιχειρήσεις φέρονται να κατέβαλαν οι μετανάστες που ήθελαν να φύγουν στο εξωτερικό την προκαταβολή. Όταν δινόταν και το υπόλοιπο χρηματικό ποσό στους δουλεμπόρους, τότε ξεκινούσε η διανομή των κερδών.
 
Στη δικογραφία της υπόθεσης καταγράφεται μάλιστα εντολή του Αιγύπτιου φερόμενου "εγκέφαλου" του κυκλώματος, ο οποίος ζητά από τους συνεργάτες του στην Αθήνα να προωθήσουν ένα ποσό της τάξης των 13.000-17.000 ευρώ στο Σύριο επικεφαλής του πυρήνα της Κρήτης, προκειμένου εκείνος να τα μοιραστεί με τους συνεργούς του.


Πηγή: neakriti.gr