Απολογούνται για τα όπλα - Στη σπείρα και Κρητικοί που μετέφεραν πυρομαχικά από Αλβανία στην Κρήτη

2:34 μ.μ. - Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019
02:09 μ.μ. - Παρ, 20/34/2019
Image: Απολογούνται για τα όπλα - Στη σπείρα και Κρητικοί που μετέφεραν πυρομαχικά από Αλβανία στην Κρήτη

Πώς δρούσε ο πυρήνας των μελών στη Κρήτη

Ενώπιον των ανακριτικών Αρχών, στο Ρέθυμνο, αναμένονται να οδηγηθούν εντός της σημερινής ημέρας οι έξι συλληφθέντες - μεταξύ των οποίων και τέσσερις Κρητικοί - οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στη σπείρα που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή πολεμικών όπλων και πυρομαχικών από την Αλβανία και τη διοχέτευσή τους στην κρητική αγορά.
 
Πρόκειται για τέσσερις άνδρες ηλικίας 59, 54, 31 και 42 ετών, που διαμένουν μόνιμα στην Κρήτη. Εξάλλου, μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ακόμη ένας 55χρονος από την Ήπειρο (Θεσπρωτία) και ένας 64χρονος από τη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη). Οι έξι απολογούνται το πρωί της Παρασκευής ενώπιον του ανακριτή Ρεθύμνου.
 
Σημειώνεται ότι, εκτός από τους έξι συλληφθέντες, έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος ακόμη δέκα ατόμων: Πρόκειται για πέντε Έλληνες και πέντε αλλοδαπούς. Οι συνολικά 16 που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείτο στην παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η σπείρα προέβαινε στην εισαγωγή πολεμικών όπλων και πυρομαχικών από την Αλβανία στην Ελλάδα. Εξάλλου, το κύκλωμα αποτελείτο - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - από δύο πυρήνες: τον αλβανικό και τον κρητικό. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία, αναφορικά με τον πυρήνα της Αλβανίας, τα μέλη του, «ενεργώντας σε ξεχωριστές υποομάδες, αναλάμβαναν τη συγκέντρωση του αιτούμενου αριθμού πυρομαχικών».
 
Όσον αφορά στον πυρήνα της Κρήτης, τα μέλη του «προέβαιναν αρχικά στην παραγγελία των αιτούμενων ποσοτήτων πυρομαχικών και στη συνέχεια αναλάμβαναν την παραλαβή, μεταφορά και τέλος την παράδοση στους ενδιαφερόμενους, που σε προγενέστερο χρόνο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πυρομαχικών».
 
Το χρονικού του τέλους της δράσης της σπείρας
 
Η αρχή του τέλους για την έκνομη δράση του κυκλώματος έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο. Οι Αρχές εντόπισαν τον 54χρονο που οδηγούσε το ύποπτο φορτηγάκι, μετά την αποβίβασή του από φορτηγό οχηματαγωγό πλοίο στα Χανιά, και τον υπέβαλαν σε εξονυχιστικό έλεγχο. Συνολικά, μέσα στο όχημα εντοπίστηκαν 4 όπλα καλάσνικοφ, καθώς και έξι γεμιστήρες για τον συγκεκριμένο τύπο όπλων. Εξάλλου, η Αστυνομία εντόπισε ακόμη 122.566 φυσίγγια για καλάσνικοφ, καθώς και 4 κλείστρα και 2 εξωλκείς, που προορίζονται - επίσης - για όπλα καλάσνικοφ.
 
Μετά τη σύλληψη του 54χρονου, ακολούθησαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Κρήτη, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία με τη σύλληψη πέντε ακόμη ατόμων. Ειδικότερα, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, έλαβαν χώρα ενδελεχείς έρευνες στο σπίτι ενός 55χρονου σε περιοχή της Θεσπρωτίας, αλλά και στην οικία ενός 64χρονου στην Κοζάνη. Εξάλλου, οι τοπικές Αρχές έκαναν “έφοδο” στις οικίες ενός 31χρονου κι ενός 42χρονου στην Κρήτη: Αμφότεροι διαμένουν στο Ρέθυμνο.
 
Οι έρευνες των Αρχών στο Ρέθυμνο απέδωσαν “καρπούς”, καθώς οι αστυνομικοί βρήκαν - και κατέσχεσαν - φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, δύο γεμιστήρες, 20 κροτίδες, δύο θήκες πιστολιού, αλλά και δύο κυτία καθαρισμού. Εξάλλου, βρέθηκαν - και κατασχέθηκαν - ένα κυνηγετικό όπλο, καθώς και πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, αλλά και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων.
 
 
neakriti.gr