Απολογισμός του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου Λασιθίου: Μια γιορτή παιδείας, πολιτισμού και δημοκρατίας

11:54 π.μ. - Τετάρτη, 16 Απριλίου 2025
11:04 π.μ. - Τετ, 16/54/2025
Image: Απολογισμός του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου Λασιθίου: Μια γιορτή παιδείας, πολιτισμού και δημοκρατίας

Μια εμπειρία που άφησε αποτύπωμα στην Ιεράπετρα

Για το όραμα, τη σπουδαία επιτυχία αλλά και τις προκλήσεις του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου Λασιθίου, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8 η κ. Άννα Αϊβαλιώτη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ιεράπετρας, και η κ. Δέσποινα Βασαρμίδου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Λασιθίου.

Οι δύο ομιλήτριες μετέφεραν με συγκίνηση την εμπειρία του φεστιβάλ, που φιλοξενήθηκε στην Ιεράπετρα, και ανέδειξαν την παιδαγωγική, πολιτιστική και κοινωνική του σημασία. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκαν με νηφαλιότητα και σαφήνεια για το περιστατικό που στιγμάτισε τη διοργάνωση – την παρουσία αστυνομικών στον χώρο του φεστιβάλ, θέμα που προκάλεσε πανελλαδική συζήτηση.

Ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός

Όπως τόνισε η κ. Αϊβαλιώτη, η πόλη της Ιεράπετρας μεταμορφώθηκε σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού. Μαθητές και μαθήτριες από κάθε γωνιά της Ελλάδας συμμετείχαν ενεργά σε θεατρικές παραστάσεις, δράσεις και εργαστήρια, καταθέτοντας το ταλέντο, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

«Η πόλη μας γέμισε χαμόγελα, θέατρο, μουσική και ζωή. Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την επιτυχία της διοργάνωσης, αλλά και για την ποιότητα των συμμετοχών. Τα παιδιά έγιναν μια μεγάλη ομάδα που δημιούργησε με ψυχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το φεστιβάλ καθιερώνεται ως θεσμός για το Λασίθι, με στόχο να ενισχύσει την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και να δημιουργήσει ένα σταθερό πανελλήνιο σημείο συνάντησης μαθητικών θεατρικών ομάδων.

Ο παιδαγωγικός πυρήνας και η φιλοσοφία της μη ιεραρχικής βράβευσης

Η κ. Βασαρμίδου εξήγησε ότι οι διοργανωτές επέλεξαν να μην απονείμουν ιεραρχικά βραβεία, αλλά να προχωρήσουν σε περιγραφική αξιολόγηση κάθε ομάδας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα θετικά της χαρακτηριστικά.

«Η ουσία του φεστιβάλ δεν είναι να διαγωνιστούν τα παιδιά, αλλά να συνδημιουργήσουν. Δώσαμε έμφαση στο παιδαγωγικό αποτύπωμα και όχι στον ανταγωνισμό», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε πως το φεστιβάλ αποτέλεσε χώρο έκφρασης για βαθιά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα, τα οποία τα παιδιά μετέφεραν μέσα από τη δική τους γλώσσα και αντίληψη του κόσμου.

Παραπληροφόρηση και παρουσία της αστυνομίας: Μια σκιερή στιγμή

Αναφερόμενη στο περιστατικό της παρουσίας αστυνομικών στον χώρο του φεστιβάλ, η κ. Βασαρμίδου μίλησε ανοιχτά για το πώς το γεγονός αυτό εργαλειοποιήθηκε και παρερμηνεύτηκε.

«Η προβολή στα πανελλαδικά μέσα έγινε χωρίς να ζητηθεί η άποψή μας. Κάποιοι παρουσίασαν σχόλια ως γεγονότα. Δυστυχώς, το θέατρο των παιδιών βρέθηκε στο στόχαστρο μιας ευρύτερης πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι που ήταν άδικο και ξένο προς το πνεύμα της διοργάνωσης».

Η κ. Αϊβαλιώτη πρόσθεσε πως τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να επισκιάζουν το συνολικό μήνυμα του φεστιβάλ:

«Δεν επιτρέπεται να χάνεται η ουσία. Η κοινωνία της Ιεράπετρας, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι εθελοντές, στάθηκαν δίπλα στα παιδιά. Δεν τους αξίζει να γίνονται αντικείμενο παραπληροφόρησης».

Το θέατρο ως εργαλείο δημοκρατίας και αυτογνωσίας

Οι ομιλήτριες υπογράμμισαν τον παιδαγωγικό ρόλο του θεάτρου στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και δημοκρατικής συνείδησης. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε:

«Μέσα από την τέχνη, τα παιδιά εκφράζουν τον εαυτό τους, μαθαίνουν να ακούν, να αμφισβητούν, να σέβονται. Το φεστιβάλ είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας και της εκπαίδευσης που ονειρευόμαστε».

Με το βλέμμα στο μέλλον – Το δεύτερο φεστιβάλ ήδη σχεδιάζεται

Παρά τις δυσκολίες, η επιτυχία του πρώτου φεστιβάλ αποτέλεσε πολύτιμη παρακαταθήκη. Ήδη ξεκίνησε ο σχεδιασμός για το 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου, με στόχο ακόμα περισσότερες συμμετοχές, νέες ιδέες και δράσεις που θα ενισχύσουν τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο του θεσμού.

«Έχουμε ενωθεί φορείς, εκπαιδευτικοί, εθελοντές, γονείς. Τα παιδιά μάς ενέπνευσαν. Αυτό δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ. Είναι μια πράξη παιδείας, πολιτισμού και αγάπης», κατέληξε η κ. Αϊβαλιώτη.