Απολογισμός δράσεων του 4ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας στην Ιεράπετρα

10:01 π.μ. - Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022
10:08 π.μ. - Τετ, 10/01/2022
Image: Απολογισμός δράσεων του 4ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας στην Ιεράπετρα

Επαφή με την αυθεντική Κρήτη, τις φυσικές ομορφιές της και τον πολιτισμό της μέσα από μια σειρά ποικίλων δραστηριοτήτων.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

4ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας-Ιεράπετρα Ιούλιος 2022

To 4o Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας (Α φάση Ιουλίου) του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 29/7. Οι δράσεις εντός και εκτός αιθουσών ήταν συνεχείς και ικανοποίησαν τις προσδοκίες των συμμετεχόντων καθώς το πρόγραμμα του σχολείου περιλάμβανε όχι μόνο μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας από ειδικευμένους καθηγητές στη διδασκαλία της σε αλλοδαπούς ενήλικες, αλλά επίσης επαφή με την αυθεντική Κρήτη, τις φυσικές ομορφιές της και τον πολιτισμό της μέσα από μια σειρά ποικίλων δραστηριοτήτων.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 11/7 με τον σχηματισμό των τάξεων ανά επίπεδο, το καλωσόρισμα και τη γνωριμία με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο. Το μεσημέρι περιλάμβανε γεύμα για τους μαθητές και τους καθηγητές, το απόγευμα ξενάγηση στην πόλη με τη βοήθεια του δασκάλου, κου Μανώλη Σκουλούδη, και το βράδυ καλή παρέα σε μεζεδοπωλείο της πόλης. Σκοπός της πρώτης μέρας η προσαρμογή, η γνωριμία μεταξύ των εμπλεκομένων, μαθητών και καθηγητών και η δημιουργία ομαδικού πνεύματος.

hxonews

Την Τετάρτη 13/7 ξεκίνησε η περιπέτεια στην κρητική φύση για τους συμμετέχοντες στο 4ο Θερινό Σχολείο! Μια παρέα 22 ατόμων, ένα μείγμα αλλοδαπών μαθητών και Ελλήνων φίλων πεζοπόρησαν στο φαράγγι των Πεύκων σε μια υπέροχη κυκλική διαδρομή με τερματισμό στον Άσπρο Ποταμό και με συνέχεια εξίσου όμορφη, μπάνιο και γεύμα στην απάνεμη παραλία στο Διασκάρι.

hxonews

Την Πέμπτη 14/7 ήταν η μέρα για το πρώτο μάθημα παραδοσιακών κρητικών χορών. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Ιεράπετρας ''Κρητικός Χορός'' και τη χοροδιδάσκαλο Κατερίνα Βαγγέλα, οι μαθητές γνώρισαν την κρητική χορευτική παράδοση μαζί με την Ιωάννα Καμαρίτη. Την ίδια μέρα παρακολούθησαν συναυλία ελληνικής και κρητικής μουσικής στο Βουζουνεράκειο στάδιο Ιεράπετρας παρέα με χιλιάδες ντόπιους ζώντας για πρώτη φορά μια τέτοια εμπειρία στη χώρα μας. Η εταιρεία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ και ο Δήμος Ιεράπετρας παρείχαν στους μαθητές τις προσκλήσεις, τους ευχαριστούμε.

hxonews

Την Παρασκευή 15/7 στο πλαίσιο και στον χώρο του σχολείου οργανώθηκε και υλοποιήθηκε βιβλιοπαρουσίαση αλληλεγγύης προς τον σύλλογο Crete For Life. Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή ΠΡΕΛΟΥΔΙΑ του Γιώργου Λουτσέτη με κεντρική ομιλήτρια την Ευμορφία Καλύβα. Το σχολείο συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης καθώς ο υπεύθυνος του σχολείου Μανώλης Πετάσης συντόνισε, μια από τις καθηγήτριες, η Μαρία Φραγκούλη διάβασε αποσπάσματα και δυο μαθήτριες συμμετείχαν, η Λόρις Κλέμεντς διαβάζοντας ποιήματα, η Μαργαρίτα Μελίν διαβάζοντας το μήνυμα της μεταφράστριας. Επιπλέον, ο Νίκος Μαμουλάκης από το ΚΠΚΜ βοήθησε σημαντικά σε τεχνικό επίπεδο. Πολλοί μαθητές ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν τη βιβλιοπαρουσίαση.

Το Σάββατο 16/7 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εξόρμηση στη φύση. Περιλάμβανε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά, όπου η αρχαιολόγος Μελίσσα Eaby ξενάγησε τους μαθητές στον χώρο εξηγώντας την αξία της θέσης και τη χρήση των χώρων που έχουν έρθει στο φως αλλά και πεζοπορία στο Βοτανικό μονοπάτι στο φαράγγι του Μέσωνα, όπου κρατώντας στα χέρια το εύχρηστο ενημερωτικό φυλλάδιο και διαβάζοντας τις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί ενημερώθηκαν για τη μοναδική χλωρίδα της περιοχής. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στη σκιά της μνημειακής αρχαίας ελιάς και ένα κέρασμα για ανάληψη δυνάμεων στο παρκάκι στην είσοδο του Καβουσίου, οι μαθητές διέσχισαν το φαράγγι της Αγριόμαντρας και απόλαυσαν το μπάνιο τους στα νερά της.

Τη Δευτέρα 18/7 τα μαθήματα συνεχίστηκαν τις πρωινές ώρες και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο στούντιο της Morgane Lagache. Οι μαθητές είχαν ένα βιωματικό μάθημα με θέμα τις τεχνικές σκίτσου. Σχεδόν δυο ώρες διασκέδασης αλλά και γνώσης παρέα με δυο καθηγήτριες του προγράμματος. Οι μαθητές μεγαλούργησαν πραγματικά.

Την Τετάρτη 20/7 άλλη μια καλλιτεχνικής φύσης επίσκεψη έλαβε χώρα. Αυτή τη φορά, στο εργαστήριο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ όπου έγινε γνωριμία με τον καλλιτέχνη Γιώργο Αθανασίου. Ένα ακόμα βιωματικό μάθημα περίμενε τους μαθητές, αυτή τη φορά μάθημα ψηφιδωτού με γυαλί. Αναδείχθηκαν οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και στο τέλος όλοι απόλαυσαν το κέρασμα του καλλιτέχνη στον εκθεσιακό χώρο. Τα έργα των μαθητών βρίσκονται ήδη στα χέρια τους μετά την κατάλληλη επεξεργασία του καλλιτέχνη.

Την Παρασκευή 22/7 το απόγευμα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Κάτω Χωριό. Με τη βοήθεια του οικοτέχνη Γιώργου Τομαδάκη, περπάτησαν ανάμεσα σε υπεραιωνόβιες ελιές, άκουσαν για τη διατροφική αξία του λαδιού, ενημερώθηκαν για την παραγωγική διαδικασία και στο τέλος παρακολούθησαν βιωματικά ένα μάθημα γευσιγνωσίας γαστρονομικού ελαιολάδου.

Την Κυριακή 24/7 οργανώθηκε, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννη, δράση στην κοινότητα του χωριού. Συγκεκριμένα, οι μαθητές πεζοπορώντας από τη Κακιά Σκάλα, επισκέφτηκαν τον καταρράκτη του Μυλώνα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με αυτοκίνητα στο ορεινό χωριό του Αγίου Ιωάννη όπου αρχικά, απόλαυσαν περιηγούμενοι την ξενάγηση από τον Νίκο Μπαχλιτζανάκη και στη συνέχεια το πλούσιο κέρασμα που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος του χωριού στην ανακαινισμένη αίθουσα του παλιού Σχολείου στην οποία λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνιών της Ευγενίας Κοπανάκη και της Μαρίας Γιανναδάκη, αντίστοιχα.

hxonews

Την Τετάρτη 27/7 υλοποιήθηκε η τελευταία φυσιολατρική δραστηριότητα. Οι μαθητές διέσχισαν το φαράγγι του Ρίχτη, κολύμπησαν στα νερά του καταρράκτη, έμειναν έκπληκτοι με την πυκνή βλάστηση και το άγριο τοπίο κατά την επιστροφή. Η εκδρομή έκλεισε αγναντεύοντας την καταπληκτική θέα του Μιραμπέλου από γνωστό σημείο λίγο πριν τα Μέσα Μουλιανά. Ευχαριστούμε θερμά τη Μ.Α.Δ.Ε.Σ. ΑΕ για την παραχώρηση δωρεάν εισόδου στους μαθητές μας στο φαράγγι.

Την Πέμπτη 28/7 το απόγευμα, μαθητές και καθηγητές, εξέδραμαν για τελευταία φορά. Επισκέφτηκαν την Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης, έμαθαν την ιστορία της, συνομίλησαν με τους ιερομόναχους Παΐσιο και Τίτο και δέχτηκαν το πλούσιο και δροσερό κέρασμα τους. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη ζεστή φιλοξενία. Επόμενη στάση ήταν τα Γουρνιά. Και εκεί, περίμενε η αρχαιολόγος Melissa Eaby για να ξεναγήσει την ομάδα στον αρχαιολογικό χώρο. Τέλος, καταλήξαμε στη Βασιλική, όπου στην πλατεία του χωριού όλοι μαζί είχαμε το αποχαιρετιστήριο γεύμα. Ανταλλάξαμε ευχές, δώρα και ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Το 4ο Θερινό Σχολείο παρακολούθησαν 19 μαθητές από 9 χώρες. Ήταν μια μείξη μαθητών που ήρθαν από το εξωτερικό ειδικά για αυτό και αλλοδαπών που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή μας και επιθυμούν να μάθουν τη γλώσσα μας. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους προαναφερθέντες για τη βοήθειά τους στην επιτυχή υλοποίηση των δραστηριοτήτων αλλά επίσης και όλους όσους βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε εκδρομές και επισκέψεις. Επίσης ευχαριστούμε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, για την προβολή των δράσεων.

Το σχολείο αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και οι μαθητές αισθάνθηκαν αυτή την αγκαλιά. Ένιωσαν μέρος της κοινωνίας και το αίσθημα του ξένου απομακρύνθηκε σημαντικά! Κάνουν ήδη σχέδια για το επόμενο καλοκαίρι, ονειρεύονται να ζήσουν παρόμοιες εμπειρίες!

hxonews

Το 4ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και οι φυσικές ομορφιές και ο πολιτισμός της Κρήτης – με τα μάτια ενός αλλοδαπού μαθητή

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου η πρώτη φάση (Ιούλιος 2022) του 4ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεράπετρας και Σητείας, με την τελευταία μέρα μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και τον αποχαιρετισμό ανάμεσα στους καθηγητές και τους 19 μαθητές.

Ο Υπεύθυνος του Σχολείου, Μανώλης Πετάσης, ζήτησε από τη Loris Clements, μια από τις μαθήτριες, να μιλήσει για την εμπειρία της από το σχολείο και γιατί ήταν τόσο σημαντική για εκείνη.

«Κατάγομαι από την Αγγλία, αλλά ο σύζυγός μου και εγώ ήρθαμε να ζήσουμε μόνιμα στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο του 2020. Αν και πολλοί άνθρωποι εδώ μιλούν αγγλικά, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μάθουμε ελληνικά – όχι απλώς για να μπορούμε να μιλάμε την τοπική γλώσσα αλλά και για να κατανοήσουμε περισσότερο τον πολιτισμό. Μαθαίνω ελληνικά με τον κ. Πετάση περίπου 10 μήνες.

Το σχολείο ήταν καταπληκτικό! Έχω μάθει τόσα πολλά και η αυτοπεποίθησή μου όταν μιλάω ελληνικά έχει πραγματικά βελτιωθεί. Οι πεζοπορίες και οι πολιτιστικές επισκέψεις ήταν υπέροχες και μου άρεσε ιδιαίτερα η ευκαιρία να γνωρίσω ντόπιους καλλιτέχνες και να κάνω νέους φίλους.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή που μου ζητήθηκε να συμμετάσχω στην εκδήλωση Βιβλιοπαρουσίασης, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, διαβάζοντας τις αγγλικές εκδοχές ποιημάτων του ντόπιου μουσικού, συνθέτη, ποιητή και με φιλανθρωπική συνείδηση, Γιώργου Λουτσέτη. Αυτά τα υπέροχα ποιήματα ήταν αποσπάσματα από το βιβλίο του «ΠΡΕΛΟΥΔΙΑ» και η εκδήλωση ήταν για την υποστήριξη του Συλλόγου «Crete for Life – Η Κρήτη δίνει Ζωή», προέδρος της οποίας είναι η Ολυμπία Θεοδόλη. Το Crete for Life, εμπνευσμένο από την έννοια του φιλότιμου, δίνει στα παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν υποφέρει πολλά στη σύντομη ζωή τους ως πρόσφυγες από πόλεμο ή φυσική καταστροφή, ευκαιρίες να επισκεφθούν την Κρήτη, να κάνουν φίλους και να ζήσουν θετικές εμπειρίες. Ο Γιώργος Λουτσέτης παρουσίασε τα «ΠΡΕΛΟΥΔΙΑ», δωρίζοντας ολόκληρο το ποσό από τις πωλήσεις του βιβλίου εκείνης της βραδιάς στον Σύλλογο.

Η Ευμορφία Καλύβα, ποιήτρια και δημιουργός της ιστοσελίδας e-musa.gr, έκανε μια συναρπαστική παρουσίαση για το έργο του ποιητή, η οποία περιελάμβανε σχόλια από την Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Γιόλα Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και τον ποιητή Αντώνη Σαμιωτάκη, ιδρυτή και διευθυντής του Πειραματικού Μουσείου Λογοτεχνίας. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μάθουμε για το πόσο διαφορετικά θέματα όπως η αστρονομία και η ερμηνεία του Δίσκου της Φαιστού έχουν επηρεάσει το έργο του Γιώργου Λουτσέτη.

Η φίλη και συμμαθήτριά μου, η καθηγήτρια πανεπιστημίου στη χώρα της, Μαργαρίτα Μελίν, από τη Σουηδία, διάβασε επίσης το μήνυμα από τη μεταφράστρια των ποιημάτων στα αγγλικά, ιστορικό τέχνης Ιφιγένεια Φόστερ-Στεφάνου. Τα ποιήματα διανθίστηκαν με όμορφη και ατμοσφαιρική μουσική για πιάνο που έγραψε και ερμήνευσε ο ίδιος ο Γιώργος Λουτσέτης.

Το ότι μπόρεσα, ως μαθήτρια του σχολείου, να συμμετάσχω και να υποστηρίξω αυτή τη σημαντική εκδήλωση της τοπικής κοινότητας ήταν πραγματική χαρά. Ήταν μια βραδιά υποστήριξης για μια σημαντική δραστηριότητα και μια γιορτή για τη δύναμη της τέχνης να κάνει τη διαφορά.

Νομίζω ότι το ίδιο το σχολείο είναι μια πραγματικά θετική εμπειρία για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την ελληνική γλώσσα και την τοπική κουλτούρα. Είναι επίσης μια ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους από πολλές άλλες χώρες. Είχαμε μαθητές με καταγωγή από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάποιοι από αυτούς έχουν την τύχη να ζουν εδώ, άλλοι ήρθαν μόνο για το σχολείο. Αλλά πιστέψτε με, απ’ όλους όσους μίλησα, άκουσα το ίδιο «ονειρευόμαστε να μπορέσουμε να ζήσουμε εδώ!» Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πιστεύω ότι είναι σημαντικό για ανθρώπους από διαφορετικές χώρες να συναντηθούν με κοινά ενδιαφέροντα. Δεν μαθαίνουμε απλώς μια νέα γλώσσα – αποκτούμε επίσης αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό».

Το 4ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο με μια νέα ομάδα 15-20 μαθητών που έρχονται να μελετήσουν τη ελληνική γλώσσα και να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό στην Ιεράπετρα για δύο εβδομάδες.