Αποκλειστικά στον Ηχώ 99,8 ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Ν. Κατσαράκης

12:38 μ.μ. - Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021
12:05 μ.μ. - Τετ, 26/38/2021
Image: Αποκλειστικά στον Ηχώ 99,8 ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Ν. Κατσαράκης

Τι είπε για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα και ποια είναι τα πολύ καλά νέα για το ΕΛΜΕΠΑ

Στο πλαίσιο των επικείμενων Πανελλαδικών εξετάσεων και με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, το Γραφείο Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) διοργανώνει την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και ώρα 17:00 τη διαδικτυακή εκδήλωση “Μαθαίνω για το ΕΛΜΕΠΑ – Επιλέγω ΕΛΜΕΠΑ”. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου (αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος) τα 11 Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ( Ηράκλειο, Χανιά Ρέθυμνο, Λασίθι ) καθώς και να ενημερωθούν για τη φοιτητική ζωή και τις προοπτικές τους μετά το πτυχίο. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση όλων των Τμημάτων και θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με τις ερωτήσεις που θα προκύψουν. (Δείτε παρακάτω σχετικούς συνδέσμους).

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Νίκος Κατσαράκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 κάνοντας μια επιγραμματική αναφορά στα τμήματα και τις προοπτικές που ανοίγονται  μετά το πτυχίο. Μας μετέφερε στη συνέχεια με ιδιαίτερη χαρά και μια πολύ καλή είδηση για το ΕΛΜΕΠΑ που αφορά στην ισοτίμιση των 5ετών προγραμμάτων σπουδών του ΕΛΜΕΠΑ των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών , Μηχανολόγων Μηχανικών και Γεωπονίας, με τις πολυτεχνικές και γεωπονικές σχολές των μεγάλων Πανεπιστημίων της χώρας. Που σημαίνει ότι οι απόφοιτοι θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των αντίστοιχων τμημάτων πχ στο ΑΠΘ, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α. 

Ο κ. Πρύτανης αναφέρθηκε κατόπιν στους νυν φοιτητές και στο πως θα γίνουν οι εξετάσεις του εξαμήνου αλλά και την δυνατότητα νέοι φοιτητές να σπουδάσουν με Υποτροφία σε  Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ. Ενώ στη συνέχεια μίλησε για τις  πανελλήνιες εξετάσεις και τον αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας που θα επηρεαστεί με  την εφαρμογή φέτος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής λέγοντας ότι  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων. Τις μεγαλύτερες δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Σε επίπεδο Κρήτης τα πανεπιστήμια, εξαιτίας της δυναμικής τους, της ποιότητας των τμημάτων αναμένεται να προσελκύσουν ικανό αριθμό φοιτητών. Σε κάθε περίπτωση όμως αναμένουν με μια μείωση των νεοεισερχόμενων φοιτητών σε ποσοστό θα προσεγγίσει το 20% .

Τέλος ο κ. Κατσαράκης τοποθετήθηκε και για τα 6 υπό αναστολή τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ μεταξύ αυτών και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα. Όπως είπε τόσο ο ίδιος όσο και η Σύγκλητος τα έχουν υψηλά στην ατζέντα τους και το ΕΛΜΕΠΑ έχει ετοιμάσει τους φακέλους που ζητήθηκαν από την πολιτική ηγεσία και αναμένεται να ολοκληρωθεί  το στρατηγικό σχέδιο Ανάπτυξης του ΕΛΜΕΠΑ το οποίο ζητήθηκε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης το φθινόπωρο του 2020 που αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή των φακέλων. Η δέσμευση είναι ότι οι φάκελοι θα αποσταλούν, ξανά, επικαιροποιημένοι με βάση τους νέους όρους έγκρισης. Εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2021 θα έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν το στρατηγικό τους σχέδιο. Βέβαια χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία με θέσεις μελών ΔΕΠ, υποδομές κλπ που απαιτούνται διαφορετικά τα τμήματα θα μείνουν στα χαρτιά, τόνισε. Ειδικότερα ως προς την Ιεράπετρα είπε ότι είναι πιο πίσω σε σχέση με άλλες πόλεις της Κρήτης. Έχουν γίνει συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκη με δυο χώρους να προτάσσονται οι οποίοι ωστόσο απαιτούν ξεκαθάρισμα  και παρεμβάσεις για να μπορέσει να στεγαστεί  ένα τμήμα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει παραχώρηση αντίστοιχου  χώρου στο ΕΛΜΕΠΑ σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί το τμήμα. Γίνονται και άλλες συζητήσεις τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια για ανάπτυξη δράσεων και ερευνητικών προγραμμάτων   γύρω από την αγροδιατροφή  που επίσης θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μετά από συνεργασία με τοπικούς φορείς, τον Δήμο,  κ.α. χρειάζεται όμως ο χώρος  όπου θα μπορούν οι συνεργασίες αυτές να στεγαστούν και να αναπτυχθούν, ανέφερε ο κ. Πρύτανης.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

-

Η συμμετοχή στην εκδήλωση για παρουσίαση των τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ  μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους συνδέσμους:

Zoom https://us02web.zoom.us/j/87978935046?pwd=ZVFoUFNJMGJNQlB5N1hnSGRMcWRkUT09

και μέσω Youtube: https://youtu.be/EL0T9FEVLsE

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιηγηθούν στο micro-site https://career.hmu.gr/epilego-elmepa στο οποίο μπορούν να δουν συνοπτικά όλα τα Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ.