.jpg?w=548)
Η υπόθεση ξεκινά τον Ιούλιο του 2023, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον κ. Παππά
Έναν μικρό «ΟΠΕΚΕΠΕ» δίπλα στον μεγάλο προσπάθησε να στήσει το γνωστό, πλέον, κύκλωμα, με πρωταγωνιστές και εδώ Κρητικούς, που θεώρησαν ότι μπορούν να απομυζήσουν κρατικό χρήμα, αυτήν τη φορά από το μεταφορικό ισοδύναμο του υπουργείου Ναυτιλίας. Για κακή τους τύχη, το καλοκαίρι του 2023, ο τότε νεοδιορισθείς υφυπουργός, Γιάννης Παππάς, εντόπισε ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά και έπραξε τα δέοντα, πετυχαίνοντας εν τέλει να μπλοκάρει τα ύποπτα ΑΦΜ.
Η υπόθεση ξεκινά τον Ιούλιο του 2023, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον κ. Παππά, ο οποίος ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για το μεταφορικό ισοδύναμο — το μέτρο που επιδοτεί το μεταφορικό κόστος για νησιώτες και νησιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να εξισώνεται με το κόστος μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα.
Από τον έλεγχο, εντοπίζονται σοβαρές αποκλίσεις: ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το 2023 προέβλεπε συνολικά 80 εκατ. ευρώ (40 εκατ. για ιδιώτες, 35 εκατ. για επιχειρήσεις και σχεδόν 5 εκατ. για άγονες γραμμές), μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, το κόστος είχε εκτοξευθεί στα 135 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί καν η διαδικασία αιτήσεων.
Αυτό σήμανε συναγερμό στον υφυπουργό, ο οποίος ενημέρωσε τόσο τον τότε υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου. Έλαβε το πράσινο φως για ελέγχους, ενημερώθηκε η Εισαγγελία και ξεκίνησε η διερεύνηση.
Τα ευρήματα σοκάρουν: από περίπου 3.000 ΑΦΜ τα προηγούμενα χρόνια, το δεύτερο εξάμηνο του 2023 φτάνουν τα 11.000 — και μάλιστα προτού κλείσει η προθεσμία αιτήσεων. Η πλειοψηφία αυτών των ΑΦΜ φαίνεται πως προέρχεται από την Κρήτη και είναι πλαστά, ακριβώς όπως στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το ερώτημα που παραμένει είναι αν τα ΑΦΜ αυτά ταυτίζονται με εκείνα της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κυκλοφορούν, μάλιστα, πληροφορίες ότι ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, που εμπλέκεται στην αγροτική υπόθεση, φέρεται να πίεζε με παρεμβάσεις προς τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και αργότερα προς τον Χρήστο Στυλιανίδη για να εγκριθούν οι εν λόγω αιτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά τους ελέγχους, από τα 11.000 ΑΦΜ, τα 8.000... εξαφανίστηκαν.
Με την παρέμβαση Παππά, το Δημόσιο απέφυγε ζημιά τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ που θα είχαν δοθεί σε «μαϊμού» ΑΦΜ. Η διαδικασία καταβολών στα υπόλοιπα ΑΦΜ έχει καθυστερήσει λόγω των εν εξελίξει ελέγχων, σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis.gr επίκειται επέκταση της έρευνας και στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Πηγή: ieidiseis.gr