Αποκαλυπτικά στοιχεία: Αύξηση κατά 20 ημέρες της ξηρασίας στην Ελλάδα

9:49 π.μ. - Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018
09:10 π.μ. - Τετ, 31/49/2018
Image: Αποκαλυπτικά στοιχεία: Αύξηση κατά 20 ημέρες της ξηρασίας στην Ελλάδα

Tο κλίμα δεν ευθύνεται για το σύνολο του φαινομένου της Κλιματικής αλλαγής αλλά για ένα ποσοστό της τάξης του 30%

 
Τα τελευταία 100 χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% , ενώ το κλίμα δεν ευθύνεται για το σύνολο του φαινομένου της Κλιματικής αλλαγής, αλλά για ένα ποσοστό της τάξης του 30%.
 
Αυτό ανέφερε, την Τρίτη, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα « Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασία και Έργα Υποδομής», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ) ο ακαδημαϊκός/ επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Χρήστος Ζερεφός.
 
Όπως τόνισε ο Χρήστος Ζερεφός, «χρειάζεται σύμπνοια και ειρήνη μεταξύ αυτών που έχουν την τύχη στα χέρια τους», προσθέτοντας ότι απαιτείται γνώση του αντικειμένου και επαρκής εκπαίδευση για όλους, καθώς όπως απέδειξε ο ΟΑΣΠ στο αντικείμενο της σεισμολογίας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ακραία φυσικά φαινόμενα με επιτυχία. Και συμπλήρωσε: « Ο κόσμος να ζει με τους σεισμούς, όμως δεν έχει μάθει να ζει με ακραία καιρικά φαινόμενα»,
 
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Χρήστος Ζερεφός αναφέρθηκε στις μεταβολές που παρατηρούνται στον αέρα, καθώς έχει προκληθεί εντυπωσιακή αύξηση της θερμοκρασίας των καλοκαιρινών μηνών, μια και η μέγιστη θερμοκρασία έχει αυξηθεί σε πάνω από 4 βαθμούς τα τελευταία 100 χρόνια.
 
Επιπλέον, όπως είπε, την τελευταία τριακονταετία κατά τη διάρκεια του χειμώνα είχαμε πέντε φορές λιγότερες πιο κρύες νύχτες, σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου αιώνα όπου παρατηρούνταν στο σύνολο τους περί τις 100.Και σε ό,τι αφορά τα καλοκαίρια με περιόδους καύσωνα, ενώ είχαν καταγραφεί τρεις κάθε τριάντα χρόνια, την τελευταία τριακονταετία έχουν καταγραφεί δεκαπέντε.
 
Όπως εξήγησε κατά την παρουσίασή του, αναμένεται αύξηση της μέγιστης διάρκειας της ξηρής περιόδου στα Ανατολικά ηπειρωτικά της χώρας μας και τη Βόρεια Κρήτη κατά 20 επιπλέον ημέρες την περίοδο 2021-2050, και κατά 40 επιπλέον ημέρες την περίοδο 2071-2100, ενώ μικρότερες αναμένονται να είναι οι αυξήσεις των ξηρών περιόδων στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, φθάνοντας μέχρι και τις 20 ημέρες από το 2071-2100.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, θα παρατηρηθεί μείωση των βροχοπτώσεων κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Επιπλέον, λόγω των παρατεταμένων ξηρών περιόδων αναμένεται αύξηση του μεγέθους των πυρκαγιών στο μέλλον με μεγαλύτερες συχνότητες εμφάνισης των πυρκαγιών, με μέγεθος μεγαλύτερο των 500.
 
Όπως χαρακτηριστικά, ανέφερε ο Χρήστος Ζερεφός «έχουμε ξεφύγει από την κανονική κατανομή των γεγονότων» Σύμφωνα με τον ίδιο « πρέπει να ξέρουμε πού ζούμε, πρέπει να ξέρουμε την περιοχή μας. Τα μαθήματα ήταν πικρά, που πήραμε. Και καλό είναι οι μηχανικοί να ξαναδούν την όλη κατασκευή με το πρίσμα που θα την έβλεπε ο Γαλιλαίος ή όπως θα την έβλεπε ο Ντα Βίντσι».
 
Κανονισμός για τις φωτιές
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ/ καθητηγης Δυμανικης Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας στάθηκε – και – στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κανονισμός για τις πυρκαγιές αντίστοιχος του αντισεισμικού.
 
Πρότεινε μάλιστα, ο ΟΑΣΠ να παραλληλιστεί με έναν άλλον Οργανισμό για τις φωτιές, για τις πλημμύρες και για τα άλλα φαινόμενα, προκειμένου να συσσωρεύεται τεχνογνωσία και να μετατρέπεται σε κανονιστικές διατάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, «να μην έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε τώρα σε φωτιές, σε πλημμύρες και σε άλλα καταστροφικά φαινόμενα.»
 
Αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου είπε ότι τα εγκάρσια κύματα έκοψαν ένα μέρος της σεισμικής ενέργειας που κατευθυνόταν προς το νησί. Και σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες στη Μάνδρα (15 Νοεμβρίου 2017) έκανε λόγο για μια «υδρομετεωρολογικη βόμβα», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία τελευταία φορά παρατηρήθηκε πριν από 100 χρόνια.
 
Ειδική διαδικασία fast- track
 
Ριζική θεσμική αλλαγή, η οποία προβλέπει να καθιερωθεί με επίσημο θεσμικό κείμενο ειδική διαδικασία fast-track για την άμεση έγκριση, ωρίμανση, δημοπράτηση και εκτέλεση των αναγκαίων έργων άμεσης προτεραιότητας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, πρότεινε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ημερίδα.
 
Τονίζοντας την μεγάλη σημασία και το ρόλο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στην αντιμετώπιση των φαινομένων φυσικών καταστροφών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι « έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση: τη δημιουργία Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, ένα ανά δήμο, για ολόκληρη τη χώρα, μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια».
 
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, επισήμανε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων, που σημειώνονται όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Μάνδρας, που πνίγηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο και χρειάστηκε –όμως- ένας ολόκληρος χρόνος, με εξαιρετικές μάλιστα διαδικασίες, για να καταλήξουν να γίνουν οι αναθέσεις και θα χρειαστεί άλλος τόσος χρόνος για να ολοκληρωθούν τα έργα.
 
 
in.gr