Απογοητευμένος και οργισμένος αποχωρεί από τα κοινά ο Α. Παντελάκης

11:54 π.μ. - Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022
11:12 π.μ. - Τρί, 27/54/2022
Image: Απογοητευμένος και οργισμένος αποχωρεί από τα κοινά ο Α. Παντελάκης

Αντιδημοκρατικός ο νέος εκλογικός νόμος για τις Τοπικές Κοινότητες

Σε μια πολιτική συζήτηση , θα μπορούσε να πει κανείς οτι εξελίχθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μύρτου κ. Αλέξανδρος Παντελάκης.

Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για το χωριό και την κοινότητα. Γνώριζα ότι οι αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Εάν όμως ακολουθούσαμε πιστά τον νόμο, τότε τα χωριά μας όλα θα διαλύονταν. Δυστυχώς τα χωριά τελούν υπό διωγμό μετά από τις συνενώσεις λόγω «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη». Αυτό φαίνεται και με τα όσα προβλέπει ο νόμος για την καταβολή της πάγιας προκαταβολής καθώς μέσα από τις προϋποθέσεις που τίθενται από τον νόμο, καθίστανται τελικά πολύ δύσκολο να την πάρουμε ως συμβούλιο. Αλλά ακόμα και εάν δικαιούμαστε το ποσό των 500 ευρώ, στα χέρια μας καταλήγουν 309 ευρώ, εξήγησε.

Προσθέτοντας ότι, έχουμε καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια ως συμβούλιο και εγώ προσωπικά, για να καταφέρουμε να κάνουμε πράγματα στο χωριό. Κάποιοι ενοχλήθηκαν από την ενεργή δράση μας και την αγάπη μας για το χωριό. Ενοχλήθηκαν για τη μεταφορά του μνημείου σε άλλη θέση, μετά από απόφαση του τοπικού συμβουλίου . Ενοχλήθηκαν και από το ότι ζητήθηκαν και πάρθηκαν με σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου κάποιες βιβλιοθήκες (έπιπλα) που είχε ο Δήμος, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργηθεί η νέα δανειστική βιβλιοθήκη στο Μύρτος. Ζητήθηκαν επιπλέον βιβλιοθήκες λόγω αυξημένων αναγκών , ο Δήμαρχος και πάλι συμφώνησε αλλά οι υπηρεσίες έφεραν προσχώματα υποστηρίζοντας ότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία με σχετική αίτηση. Γιατί δεν ενοχλήθηκαν για την προσπάθεια που κάνουμε τόσα χρόνια για να μαζέψουμε χρήματα για την καθαριότητα; Γιατί δεν ενοχλήθηκαν για τα παγκάκια που τοποθετήσαμε; . Φοβήθηκαν ότι θα κατέβω για Δήμαρχος. Δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Αποχωρώ πικραμένος, οργισμένος, απογοητευμένος. Κάποιοι με έχουν αποκαλέσει αχάριστο. Μου έχουν « επιτεθεί» ακόμη και συγγενείς , καταδεικνύοντας οτι κάνω κάτι σωστά, σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Παντελάκης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβρη οι εκλογές τονίζοντας ότι οι αλλαγές που προβλέπονται για τα τοπικά συμβούλια καταλύουν τη δημοκρατία, δεν λαμβάνουν τελικά υπόψη την άποψη της πλειοψηφίας του λαού. Εκτίμησε μάλιστα ότι θα διχαστούν οι κοινωνίες, στις κοινότητες.

Για τις εκλογές έφερε ως παράδειγμα το Μύρτος. Όπως είπε, εάν κατέβουν στον Δήμο Ιεράπετρας πχ δυο υποψήφιοι Δήμαρχοι. Στην κοινότητα του Μύρτου το ψηφοδέλτιο θα αναγράφει τον συνδυασμό, τον υποψήφιο δήμαρχο και τα ονόματα των υποψηφίων του τοπικού συμβουλίου. Εάν λοιπόν ο ένας υποψήφιος πρόεδρος λάβει 300 ψήφους με τον Δήμαρχο 1 και ο άλλος υποψήφιος πρόεδρος λάβει 50 ψήφους με τον Δήμαρχο 2 και τελικά Δήμαρχος βγει ο Δήμαρχος 2, τότε πρόεδρος θα βγει εκείνος που ήταν στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου 2. Ακόμη και εάν ο άλλος υποψήφιος πρόεδρος έλαβε περισσότερους ψήφους, ανέφερε.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Παντελάκη