Από την Κρήτη ξεκίνησε τη… δράση του το πλοίο με τα 24 εκατ. παράνομα τσιγάρα

9:38 π.μ. - Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018
09:03 π.μ. - Σάβ, 31/38/2018
Image: Από την Κρήτη ξεκίνησε τη… δράση του το πλοίο με τα 24 εκατ. παράνομα τσιγάρα

Από την Κρήτη φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει τη δράση του το πλοίο που μετέφερε πάνω από 24 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα

Πρόκειται για το μικρό φορτηγό – πλοίο Daslis με σημαία Τόνγκο, το οποίο εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης στα ανοιχτά της Γυάρου με 2.445 κουτιά που περιείχαν 24.500.000 λαθραία τσιγάρα. Το σύνολο των διαφυγόντων δασμών του φορτίου, σύμφωνα με τις τελωνειακές Αρχές, ανέρχεται στο ποσό των 4.702.000 ευρώ.
 
Ένα μέρος από τα τσιγάρα θα κατέληγε στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο θα μεταφερόταν στη Μ. Βρετανία. Το πλοίο, που είχε κλειστό το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS), προκειμένου να μην μπορεί να εντοπιστεί από τις διωκτικές Αρχές, είχε αποπλεύσει από τη Βηρυτό του Λιβάνου με 6 Αιγύπτιους πλήρωμα και είχε τελικό προορισμό την Οδησσό.
 
Οι Αιγύπτιοι -δύο εκ των οποίων (πλοίαρχος, πρώτος μηχανικός) έφεραν και πλαστά πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας- θα οδηγηθούν το μεσημέρι στον εισαγγελέα Σύρου για παραβάσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα και για λαθρεμπορία τσιγάρων. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ο πλοίαρχος δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τον προορισμό του φορτίου με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του αποστολέα και παραλήπτη του, ενώ αναφορικά με το σύστημα αναγνώρισης του πλοίου επικαλέστηκε δυσλειτουργία και βλάβη.
 
Επίσης, η πορεία του πλοίου δεν ήταν ενδεδειγμένη για την ολοκλήρωση του ταξιδιού, ενώ δεν βρέθηκαν χάρτες της θαλάσσιας διαδρομής. Επιπλέον, διενεργήθηκε επιθεώρηση στο πλοίο και διαπιστώθηκαν 25 παρατηρήσεις εκ των οποίων οι 22 επισύρουν την ποινή της απαγόρευσης απόπλου του πλοίου.
 
 
Σαν Rozetta είχε «πιαστεί» στην Κρήτη
 
Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το συγκεκριμένο πλοίο είχε απασχολήσει τις Αρχές και το 2015 στην Κρήτη με υπόθεση λαθραίων τσιγάρων. Τότε το σκάφος ονομαζόταν Rozetta κι ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Ιεράπετρας, το πλήρωμα που αντιλήφθηκε ότι επαρακολουθείτο, άρχισε να πετάει τις κούτες με τα λαθραία τσιγάρα στη θάλασσα.
 
Το παράνομο φορτίο έγινε αντιληπτό από ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος 5,5 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας, κατά τη διαδικασία της εκφόρτωσής του από το μικρό φορτηγό πλοίο σε αλιευτικό σκάφος. Από την έρευνα του 2015, είχαν εντοπιστεί το αλιευτικό σκάφος, αλλά και 2.092 κούτες τσιγάρων, τις οποίες είχαν πετάξει στη θάλασσα τα δύο μέλη του πληρώματος του αλιευτικού, μόλις είδαν τους λιμενικούς να πλησιάζουν.
 
Το χρονικό από την περιπέτεια στην Κρήτη
 
Όλα ξεκίνησαν όταν αεροπλάνο που περιπολούσε στο Λιβυκό Πέλαγος για να εντοπίσει περιπτώσεις δουλεμπορικών σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες στη νότια Κρήτη εντόπισε το Νοέμβριο του 2015 πεντέμισι μίλια νότια της Ιεράπετρας, το φορτηγό πλοίο Rozetta, μήκους 27 μέτρων με σημαία Τανζανίας και εφταμελές πλήρωμα, να ξεφορτώνει σε επαγγελματικό αλιευτικό λαθραία τσιγάρα. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι λιμενικές Αρχές της περιοχής και από το λιμάνι της Ιεράπετρας απέπλευσε το πλωτό Λ.Σ. 138 προκειμένου να ελέγξει το περιστατικό.
 
Όταν έφτασε το πλωτό του Λιμενικού στο εμπορικό πλοίο Rozetta, το αλιευτικό είχε ήδη απομακρυνθεί, ενώ στο κατάστρωμα του λαθρεμπορικού από τον έλεγχο των λιμενικών εντοπίστηκαν τέσσερα συνολικά κοντέινερ - δύο γεμάτα με τσιγάρα και δύο άδεια.
 
Αφού οι άνδρες του Λιμενικού είδαν ότι το αλιευτικό είχε απομακρυνθεί με τα μισά από τα μεταφερόμενα τσιγάρα κι ενώ είχαν ήδη ζητήσει τη συνδρομή του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών από το Ηράκλειο και είχαν παράλληλα συλλάβει τον καπετάνιο και το πλήρωμα του Rozetta, ξεκίνησαν την καταδίωξη του αλιευτικού.
 
Το σκάφος εντοπίστηκε πάρα πολύ γρήγορα στην περιοχή Καλό Νερό Λασιθίου με δύο Ιεραπετρίτες ψαράδες, οι οποίοι στην πορεία και στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν ήδη είχαν πετάξει στη θάλασσα όλο το φορτίο, δηλαδή συνολικά 2.092 κούτες τσιγάρων.
 
Το πλωτό του Λιμενικού Σώματος, αφού συνέλαβε και τους δύο ψαράδες, στη συνέχεια οδήγησε στον κόλπο της Ιεράπετρας το αλιευτικό, και τους συλληφθέντες στο Λιμεναρχείο της Ιεράπετρας.
 
Κατά την προανάκριση που έκανε το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, το πλήρωμα του Rozetta και το πλήρωμα του αλιευτικού αποκάλυψαν το χώρο στον οποίο θα κατέληγαν τα λαθραία τσιγάρα. Υπέδειξαν συγκεκριμένη αγροικία σε απόμερο σημείο του Μακρύ Γιαλού, την οποία ερεύνησαν οι λιμενικοί και βρήκαν δύο αυτοκίνητα με ταινία μεταφοράς εμπορευμάτων και τρεις συνεργούς του κυκλώματος λαθραίων τσιγάρων, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
 
Οι δύο Ιεραπετρίτες αλιείς κατά τη σύλληψή τους υπέδειξαν τη θαλάσσια περιοχή όπου είχαν πετάξει το παράνομο φορτίο, με τους λιμενικούς να καταφέρνουν να εντοπίσουν τις 2.092 κούτες με τα λαθραία τσιγάρα.
 
Να σημειωθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο το λαθρεμπορικό Rozetta, το οποίο μετά από 14ωρο ταξίδι, συνοδεία του πλωτού Λ.Σ. 138 έδεσε ασφαλώς στο λιμένα της Σητείας, να οδηγηθεί τελικά στο λιμάνι του Ηρακλείου.
 
neakriti.gr