Από Τετάρτη το υπόλοιπο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των παραγωγών
Γιατί θα χαθούν τεράστια ποσά από τις επιδοτήσεις εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μ. Χιλετζάκης
Την εικόνα για την πορεία της ελαιοκομικής περιόδου δίνει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μ. Χιλετζάκης. Με αναφορά στη συνέχεια στις επιδοτήσεις για να αναλύσει στη συνέχεια το monitoring. Όπως είπε είναι άξιο αναφοράς ότι η τιμή του ελαιόλαδου είναι γύρω στα 9 ευρώ και δυστυχώς να μην υπάρχουν ελιές να μαζέψεις ούτε καν για το λάδι της χρονιάς, για τις περισσότερες των περιπτώσεων των παραγωγών. Λέγαμε ότι θα παραχθεί στο νησί το 1/5 της παραγωγής που είχε πέρυσι. Περίπου 30.000 τόνους. Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ακόμα και τώρα, ευνοούν το δάκο και ακόμα και οι λίγες ελιές που έχουν μείνει, πέφτουν ή είναι δακοφαγωμένες. Πιστεύουμε ότι δεν θα πιάσουμε του 30.000 τόνους, είπε.
Για τις επιδοτήσεις ανέφερε ότι οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν πως ο χάρτης των επιδοτήσεων έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα λοιπόν, δεν θα γίνει εκκαθάριση τον Δεκέμβρη. Είναι μια ενδιάμεση πληρωμή, ανάμεσα στην προκαταβολή και την εκκαθάριση. Θα δοθεί το 30% του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης. Οι πιστώσεις στις τράπεζες θα γίνουν από Τετάρτη 20 Δεκέμβρη μέχρι και την Παρασκευή 22 τρέχοντος. Θα ολοκληρωθεί η πληρωμή με την εξισωτική αποζημίωση στις 29 Δεκεμβρίου. στις 20 Δεκέμβρη θα καταβληθούν και άλλα ποσά στους δικαιούχους πχ στο young, οι απλήρωτοι που μεταβίβασαν χρήματα στην προκαταβολή και δεν πληρώθηκαν καθόλου, πληρωμές μετά από ελέγχους. Είναι και τα περιβόητα 88 εκατομμύρια ευρώ που κρατήθηκαν και όχι σύγκλιση όπως προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό στην προηγούμενη πληρωμή και θεωρούμε ότι τώρα θα δοθούν.
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται το monitoring, μια νέα εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ, απεικόνισης μέσω δορυφόρου των αγροτεμαχίων. Σε όλη την ελληνική επικράτεια από τα 570.000 αγροτεμάχια (ανεξαρτήτου στρεμμάτων), τα 270.000 είναι στην Κρήτη και μόνο στο νομό Ηρακλείου είναι 140.000 αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι 8 στους 10 παραγωγούς είναι σε τηλεπισκοπικό έλεγχο. Αυτό θα φέρει προβλήματα στην πληρωμή. Υπάρχουν τα αγροτεμάχια που είναι «πράσινα» και πληρώνονται κανονικά, τα «κίτρινα» που σηκώνουν θεραπεία και μπορεί να γίνει αυτό μέχρι την Παρασκευή οπότε κλείνει το σύστημα και είναι και τα «λευκά» για τα οποία η κατάσταση είναι πιο δύσκολη καθώς ο παραγωγός με χρήση smartphone θα πρέπει να κατεβάσει μια εφαρμογή συμβατή με τον έλεγχο, να πάει στο κάθε υπό αμφισβήτηση χωράφι, να τραβήξει φωτογραφίες να τις "ανεβάσει" στην εφαρμογή να γίνει έλεγχος. Αντιλαμβάνεται κανείς τις δυσκολίες ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους και όχι μόνο. Αυτό που ζητάμε είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει την απόφαση να πληρωθούν όλοι και μετά να γίνει έλεγχος.