Από τα πληρωμένα rapid στα δωρεάν self test: Τα μέτρα για τα ρεβεγιόν στις γιορτές

8:48 π.μ. - Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021
08:12 π.μ. - Τετ, 22/48/2021
Image: Από τα πληρωμένα rapid στα δωρεάν self test: Τα μέτρα για τα ρεβεγιόν στις γιορτές

Τα μέτρα για μετά τις γιορτές

Οι αντιδράσεις των εμβολιασμένων ψηφοφόρων, αλλά και των επιχειρηματιών της εστίασης, οδήγησαν το Μαξίμου σε στροφή 180 μοιρών και έτσι αντί για ρεβεγιόν με rapid test από την τσέπη των πολιτών, η κυβέρνηση θα διανείμει επιπλέον δωρεάν self test για την Πρωτοχρονιά.

Μέχρι και πριν λίγες ώρες είχε διαρρεύσει πως όσοι ήθελα να διασκεδάσουν σε κάποιο μαγαζί για τις γιορτές θα έπρεπε να κάνουν rapid test εμβολιασμένοι (για τους κλειστούς χώρους) και μη για τους υπαίθριους ωστόσο, τελικά με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού αυτό χθες άλλαξε και τελικά γιορτές θα κάνουμε με self test.

Ο σκοπός είναι σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό αφενός «να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει» και αφετέρου «να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο».

Για το σκοπό αυτό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες άλλωστε τη δωρεάν δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) σε κάθε πολίτη (εμβολιασμένο και μη), προκειμένου να αποτυπωθεί ευκρινώς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στη χώρα.

Η διάθεση των νέων τεστ γίνεται «με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες να τα χρησιμοποιήσουν, ει δυνατόν, πριν τις μαζικές, εορταστικές εκδηλώσεις.

Πρωθυπουργός απέρριψε τη λύση που κυοφορούνταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την είσοδο των εμβολιασμένων πολιτών σε κλειστούς χώρους με αρνητική βεβαίωση rapid test, εξηγώντας χθες πως «ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του». «Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτός θα είναι και ο οδικός χάρτης των μέτρων εν όψει της εορταστικής περιόδου, με την κυβέρνηση να μην ακολουθεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες λαμβάνουν όλο και πιο σκληρά μέτρα ελέω της ραγδαίας επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

Μέτρα κατά το ρεβεγιόν και μετά τις γιορτές

Εκτός από την ισχυρή σύσταση για self test προτείνεται επίσης να διατηρούνται οι απαραίτητες αποσστάσεις, οι παρέες να μην υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό και αν γίνεται να είναι επαφές με τις οποίες ήδη συναναστρεφόμαστε. Παράλληλα προτείνεται ο καλός εξαερισμός των εσωτερικών χώρων

Σε αυτή τη φάση τουλάχιστον των εορτών η Κυβέρνηση, όπως διαμήνυσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν εξετάζει νέα πρόσθετα μέτρα χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείεται με το πέρας των εοτών καια φού φανεί το επιδημιολογικό παοτύπωμα που αυτές θα αφήσουν.

Η δεύτερη φάση της άμυνας έναντι της μετάλλαξης Όμικρον «αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων»

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να καθυστερήσει την κυριαρχία της νέας μετάλλαξης στην κοινότητα και να ανακόψει μια πολύ πιθανή έξαρση κρουσμάτων, ειδικότερα μετά τις γιορτές.

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

Περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.

Διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%

dikaiologitika.gr