Από 27 Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό τηλέφωνο

9:57 π.μ. - Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022
09:06 π.μ. - Τετ, 29/57/2022
Image: Από 27 Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό τηλέφωνο

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να έχουν τις νέες ψηφιακές ταυτότητες και τα νέα ψηφιακά διπλώματα

Ακόμα μία ψηφιακή εφαρμογή θα αλλάξει τα δεδομένα για τους Έλληνες πολίτες καθώς από τις 27 Ιουλίου δεν θα χρειάζεται πια να κουβαλούν ταυτότητα και δίπλωμα, αλλά θα τα έχουν στο… κινητό τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η νέα ταυτότητα θα εγκαθίσταται στα κινητά τηλέφωνα για να χρησιμοποιούνται παντού, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής (App). Παράλληλα μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας του Οικονομικού Ταχυδρόμου ανέφερε ότι «αυτός είναι ο προγραμματισμός και ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί απολύτως», εξηγώντας ότι η χρήση θα είναι τόσο εύκολη, όσο ήταν και αυτή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

Όπως εξήγησε προς το παρόν ξεκινάμε με την ταυτότητα και το δίπλωμα που είναι εθνικά έγγραφα, γιατί το διαβατήριο είναι διεθνές έγγραφο και κατ’ επέκταση η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη. Άλλωστε «δεν μας τιμά η ταυτότητα που έχουμε» είπε γελώντας ο υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι από τις χειρότερες της Ευρώπης αισθητικά και λειτουργικά. Όμως και δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπολείπεται και σε θέματα ασφάλειας, πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, ερωτηθείς σχετικά.

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες που έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου 2020. Η νέα ταυτότητα που θα δοθεί στους πολίτες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα, η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από δουλειές. Θα υπάρχει και υποδομή να έχεις την ταυτότητα στο κινητό σου μέσω εφαρμογής».

Η νέα ταυτότητα θα είναι πιο ασφαλής καθώς θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και ένα αριθμό που δεν θα χάνεται με την απώλεια όπως σήμερα, οπότε και πρέπει να ενημερώνει ο πολίτης όλα τους φορείς του δημοσίου και τις τράπεζες.

Ο διαγωνισμός που είχε προκαλέσει τα βλέμματα των εταιρειών πληροφορικής έχει ουσιαστικά παγώσει προσωρινά και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ αν θα συνεχιστεί ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά προσφορές υπέβαλαν πέντε ενδιαφερόμενοι:

1. Veridos Ματσούκης – OTE- ByteΒΥΤΕ -0,69% – INCM

2. Zetes Industries – Zetes – Space Hellas- ANY

3. Thales Dis France – Unisystems

4. Austria Card- Plastikkarten und Ausweissysteme Gesellschaft M.B.H. – In Continu et Services Societe par Actions Simplifiee (SAS) – Inform Λύκος

5. Idemia- Neurosoft.

Η τεχνική αξιολόγηση που διενεργήθηκε προέκρινε τους τρείς πρώτους για τη β’ φάση του διαγωνισμού. Η φάση αυτή περιλαμβάνει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και ο μειοδότης θα αναλάβει το έργο ΣΔΙΤ διάρκειας δέκα συν πέντε ετών. Πρόκειται για ένα έργο που θα αντικαταστήσει όλες τις αστυνομικές ταυτότητες, τα διαβατήρια, τα διπλώματα οδήγησης και δεκάδες άλλα έγγραφα ασφαλείας. Η έκδοσή κάθε εγγράφου σημαίνει την καταβολή ενός παραβόλου, μέρος του οποίου θα παρακρατά ο ιδιώτης της σύμπραξης και το υπόλοιπο θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πηγή: euro2day.gr