Απλοποίηση της διαδικασίας για την παραγωγή τσικουδιάς
Κρίσιμες είναι οι μάχες των παραδοσιακών καζανάρηδων της Κρήτης, που διεκδικούν τα αυτονόητα κόντρα σε μεγάλα συμφέροντα ποτοποιών
Να μπορούν από φέτος να παράγουν τσικουδιά από ολόκληρα σταφύλια και να απαλλάσσονται έτσι από την υποχρέωση να περνάνε πρώτα από τα οινοποιεία ζητάει με προτάσεις του προς τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου, παλεύοντας την ίδια ώρα και σε πολλά άλλα “μέτωπα”, απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα των συστηματικών ποτοποιών.
Ήδη, η κατάσταση σε βάρος της κρητικής τσικουδιάς είναι πάρα πολύ δύσκολη και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Τάσο Βρέντζο, γίνονται συνεχείς συσκέψεις και ασκούνται διαρκείς πιέσεις ώστε να “επιστρέψει” το δικαίωμα της ονομασίας “τσικουδιά” για την κατοχύρωση του παραδοσιακού μας προϊόντος στην κατηγορία “Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης”, όπου πλέον ο φάκελος για το ΠΓΕ με τους όρους που περιλαμβάνει είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ποτοποιών!
«Έχουμε ζητήσει να απλοποιηθεί η διαδικασία στους παραγωγούς που έχουν οινάμπελα, προκειμένου να βγάζουν άδειες απόσταξης με πιο εύκολο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των παραδοσιακών καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου. «Να μη χρειάζονται πολλές υπογραφές. Να μη χρειάζεται να πηγαίνουν πρώτα στα οινοποιεία οι παραγωγοί και να παίρνουν πιστοποιητικό από τους οινοποιούς ότι παρέδωσαν τα σταφύλια τους και να εκδίδουν το δελτίο αποστολής για στέμφυλα»...
Με αυτόν τον τρόπο θα ξεμπλοκάρει όλη η παραγωγή των οινοσταφύλων και θα επέλθει μια ισορροπία στην αγορά του κρασιού, αλλά και σε όλη την παραγωγική αλυσίδα των αμπελουργικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντική η απαλλαγή που οι αποσταγματοποιοί διεκδικούν, ώστε να μπορεί ο αμπελουργός να προχωράει στην παραγωγή τσικουδιάς χωρίς να πρέπει καθόλου να περάσει πρώτα από το οινοποιείο, για να μπορεί να αποστάξει τα κιλά που του επιτρέπει ο νόμος. Άλλωστε, όσο επιβάλλεται να υπάρχει πρώτα η οινοποίηση των σταφυλιών και μόνο στέμφυλα να οδηγούνται στα καζάνια, η διαδικασία προσκρούει στην Κοινή Αγορά Οίνου, αφού για να έχει στέμφυλα ο παραγωγός, εξυπακούεται ότι παρήγαγε πρώτα κρασί και συνεπώς καλείται να υποβάλει και τα παραστατικά για το κρασί, αλλιώς δεν μπορεί να αποστάξει...
«Το υπουργείο έχει υιοθετήσει την πρότασή μας αυτή και θα απλοποιήσει τη διαδικασία. Εμείς έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας. Και τους έχουμε πει ότι με τη Δήλωση Συγκομιδής που υποβάλλει ο αμπελουργός για την ποσότητα των οινοσταφύλων που παράγει, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στο τελωνείο αμέσως, να λέει “τόσα σταφύλια έχω δηλώσει. Προκύπτουν τόσοι τόνοι στέμφυλα. Άρα μπορώ να αποστάξω αυτή την ποσότητα τσικουδιάς”. Και τελείωσε. Αλλά αυτό δεν το ζητάμε μόνο για φέτος. Εμείς προσπαθούμε να το οριστικοποιήσουμε και να κλείσουμε το πρόβλημα. Και να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να διαπραγματευόμαστε το καθεστώς που θα ισχύει»...
Στο σημείο αυτό, για να υπάρχει το δικαίωμα παραγωγής τσικουδιάς από ολόκληρο το σταφύλι, ο πρόεδρος των καζανάρηδων μάς λέει: «Έχουμε καταλήξει σε μια πρόταση που θα ξεμπλοκάρει τις ΔΑΟΚ. Το πρόβλημα είναι ότι η παραγωγή τσικουδιάς από σταφύλι εμπλέκεται στην ΚΟΑ κρασιού κι έτσι οι ΔΑΟΚ αντιμετώπιζαν προβλήματα. Διότι υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι. Και ο έλεγχος “έπεφτε” ο ένας πάνω στον άλλο. Η πρότασή μας λοιπόν είναι ο παραγωγός που έχει το δικαίωμα να αποστάξει 1.300 λίτρα τσικουδιάς (ποσότητα που ζητάμε να αυξηθεί) να απαλλάσσεται από την υποχρέωση να χρησιμοποιεί στέμφυλα και να μπορεί να οδηγεί ολόκληρο το σταφύλι στα καζάνια, χωρίς να έχει έτσι την υποχρέωση να δικαιολογεί και ανάλογες ποσότητες κρασιού».
Τεράστια τα συμφέροντα των ποτοποιών
Την ίδια ώρα, μάχες δίχως τέλος δίνονται από τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς της Κρήτης, κόντρα στα τεράστια συμφέροντα των “συστηματικών”, όπως λέγονται οι μεγάλοι ποτοποιοί. Μάλιστα, προ ημερών έγινε και σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, υπό τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χνάρη, ο οποίος και αυτός δεσμεύτηκε να στηρίξει τα αιτήματα των καζανάρηδων στο θέμα του ΠΓΕ.
Δηλαδή, όπως εξηγεί στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Τάσος Βρέντζος, «διεκδικούμε να ανακτήσουμε το δικαίωμα να πουλάμε το προϊόν μας με το όνομα “τσικουδιά”, για να μπορούμε να το εντάξουμε στο ΠΓΕ. Ωστόσο, ο δικός μας σύλλογος στο Ηράκλειο εκφράζει την άποψη ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση απαντήσει θετικά στην Περιφέρεια Κρήτης, αυτομάτως ο τεχνικός φάκελος του ΠΓΕ βάζει όρους και προϋποθέσεις που μόνο οι συστηματικοί αποσταγματοποιοί μπορούν να εφαρμόσουν. Για παράδειγμα, επιβάλλει άμβυκες άνω των 130 λίτρων. Εμείς οι παραδοσιακοί δεν μπορούμε. Θα πρέπει για να τους έχουμε να αλλάξουμε όλοι τον άμβυκά μας.
Πάντως, πανελλαδικά ως Ομοσπονδία προσπαθούμε πρώτα και κύρια να διασφαλίσουμε την παραγωγή της τσικουδιάς και βάζουμε σε δεύτερη φάση την τελική ονομασία του προϊόντος, αν λέγεται δηλαδή “τσικουδιά”...
Εμείς, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν μπορούμε να παράγουμε ΠΓΕ. Όταν σου λέει ότι θα πρέπει το προϊόν να πάει τυποποιημένο και με πώμα ασφαλείας στην αγορά, επιτόπου σε πάει στο 100% του φόρου ή στην καλύτερη περίπτωση στο 50% του φόρου που πληρώνουμε ως παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί. Που σημαίνει στο 100% 12 ευρώ και στο 50% 6 ευρώ το λίτρο. Σιγά-σιγά δηλαδή καταρρίπτεται έτσι όλο το κάστρο που έχουμε χτίσει πάνω στην τσικουδιά».
Ωστόσο, καταλήγοντας ο Τάσος Βρέντζος δηλώνει αισιόδοξος για την επικράτηση των συμφερόντων των παραδοσιακών αποσταγματοποιών, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και αργά αλλά σταθερά βήματα διεκδίκησης.
neakriti.gr