Απλή μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου από το ΙΤΕ
Γίνεται σε μία ώρα. Βασίζεται στην ανίχνευση του DNΑ των καρκινικών όγκων στο αίμα και επιτρέπει την τακτική παρακολούθηση του ασθενούς.
Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με επιστημονικά και νοσηλευτικά ιδρύματα του Βελγίου και της Ισπανίας. Μάλιστα ήδη εφαρμόζεται πειραματικά σε ασθενείς νοσοκομείου στη Γρανάδα. Συνολικά οι έρευνες θα διαρκέσουν τρία χρόνια. Τις χρηματοδοτεί η ΕΕ. Το όλο εγχείρημα είναι μέχρι στιγμής σε πολύ καλό δρόμο και στο διήμερο 7-8 Ιουλίου οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες θα συναντηθούν στο Ηράκλειο, για να αποτιμήσουν την ως τώρα πορεία των ερευνών τους.
Επικεφαλής της ομάδας του ΙΤΕ είναι η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλέκτρα Γκιζελή. Συνεργάτες της στο ΙΜΒΒ είναι ο Δρ Γιώργος Παπαδάκης και ο Δρ Αχιλλέας Τσορτός.
Πρόκειται για μία βιοφυσική μέθοδο ανίχνευσης του DNA των καρκινικών όγκων που βασίζεται σε ακουστικά κύματα. Η ανίχνευση του καρκινικού DNA που κυκλοφορεί στο αίμα γίνεται με μια μικροσυσκευή που ανιχνεύει γενετικό υλικό σε δείγματα από τρόφιμα ή άνθρωπο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα νοσοκομείο.
Οι δύο επιχειρήσεις είναι από την Ισπανία, η Acoustic Wave Sensors, και η BEABLE η οποία ειδικεύεται se Innovation Management. Η άλλη εταιρία είναι από την Αγγλία και λέγεται Destina Genomics. Κλινικός εταίρος είναι το San Cecilio University Hospital, στη Γρανάδα. Συμμετέχει επίσης ένα ερευνητικό εργαστήριο από το Βέλγιο.