Απεργία στις 2 Οκτωβρίου προκηρύσσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου

1:48 μ.μ. - Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019
01:09 μ.μ. - Παρ, 27/48/2019
Image: Απεργία στις 2 Οκτωβρίου προκηρύσσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου

Συνεδρίασε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Συνεδρίασε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, η Διοίκηση του Ε.Κ.Λ με αφορμή μια σειρά διατάξεων που συνιστούν από μόνες τους ένα μίνι εργασιακό και συνδικαλιστικό νομοσχέδιο και αποτελούν το βασικό άξονα του “αναπτυξιακού” σχεδίου νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή για διαβούλευση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρά τα αιτιολογικά «καμουφλάζ» του, τα οποία λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και διατυπώθηκαν κατάλληλα από τεχνοκράτες κυρίως για να συγκαλυφθούν οι προεκτάσεις της επόμενης ημέρας, ομονοεί πλήρως στη ρητορική των αγορών που λέει ότι «οι φτωχοί ίσως επέλεξαν να είναι φτωχοί, ή μάλλον δεν επέλεξαν να γίνουν πλούσιοι».
Η Διοίκηση του ΕΚΛ απορρίπτει με τον πιο κατηγορικό τρόπο τις μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουσθεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά, έτσι όπως την βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς.
 
Σε συνεννόηση με τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και μετά από κάλεσμα της ΓΣΕΕ, συντονιζόμαστε με τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες παγκρήτια και πανελλαδικά. Συμφωνήσαμε και πήραμε αποφάσεις, αντί στις 25 Σεπτέμβρη να προκηρύξουμε απεργία για τις 2 Οκτωβρίου και καλούμε τα Σωματεία μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο.


 
Απεργούμε και διεκδικούμε:
 
Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης / κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ.
Να παραμείνει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ.
Να καταργηθεί η ικανότητα των Ενώσεων Προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ
Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.
Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ με την πάροδο 6μήνου.
Να αυστηροποιηθούν οι ποινικές κυρώσει στου άρθρου 21 του ν. 1876/1990 και να προβλέπεται ότι ο εργοδότης ή εκπρόσωπος αυτού που παραβιάζουν όρους ισχύουσας ΣΣΕ ή ΔΑ ή ΥΑ τιμωρούνται εκτός από τη χρηματική ποινή και με ποινή φυλάκισης.
Να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά των διαιτητικών αποφάσεων, ενώπιον Πενταμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διαιτησίας, που μας έφερε πίσω σε ένα σύστημα που προσομοιάζει με το μεταγενέστερο του Ν. 1876/1990 καθεστώς με την καθιέρωση ενός νέου σταδίου κρίσης, από όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν ανώτατοι δικαστές και σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Να καταργηθεί ο κατάλογος των επιπλέον στοιχείων που υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη ο διαιτητής ή η Επιτροπή Διαιτησίας, όπως αυτά ορίστηκαν με το ν. 4303/2014.
Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και στο χώρο των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών , που επλήγησαν βάναυσα με τα μνημονιακά νομοθετήματα των προηγούμενων ετών.
Ιδιαίτερα για την περιοχή μας διεκδικούμε:
 
Ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας με προσωπικό και εντατικοποίηση των ελέγχων από της αρμόδιες υπηρεσίες ΙΚΑ –ΣΕΠΕ- ΟΑΕΔ.
Λειτουργία του τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης και στο Νομό Λασιθίου με δεδομένη την ύπαρξη ίδρυσης του με νόμο .
Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του.
Στελέχωση των Νοσοκομείων του Νομού με το απαραίτητο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.
Όχι στην αναστολή λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου.
Την απρόσκοπτη συνέχιση των διαδικασιών για την έναρξη και λειτουργία των νέων τμημάτων που δημιουργήθηκαν στο Νομό, στα πλαίσια του Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Με βάση τα παραπάνω αιτήματα προκηρύσσουμε 24ωρη Απεργία την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 και συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 11.00 πμ.
 
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ