Απεργία: Ποιοι συμμετέχουν στην 24ωρη κινητοποίηση

7:36 π.μ. - Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
07:11 π.μ. - Πέμ, 26/36/2020
Image: Απεργία: Ποιοι συμμετέχουν στην 24ωρη κινητοποίηση

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την υγεία και την εργασία

«Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία» είναι το πιο βασικό αίτημα για την ΑΔΕΔΥ, που έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία. Σε επίπεδο Κρήτης, σχετικές ανακοινώσεις για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εκδώσει τις τελευταίες μέρες σωματεία που ανήκουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

«Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.

Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που «μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία».

Δεμένα τα πλοία

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν πέντε από τα δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Έτσι, δε θα γίνει κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από τις 00:01 τα ξημερώματα της σημερινής μέρας έως και τις 12 τα μεσάνυχτα.

«Με τον αντεργατικό Νόμο 4714/2020, η κυβέρνηση κατ' εντολή των εφοπλιστών καταργεί την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια, παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ ακόμα και για τη θέση του Α' πλοίαρχου προβλέπει να ναυτολογούνται χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα», αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών.

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, όπως και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) αποφάσισαν ομόφωνα να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά».

Προβλήματα στις πτήσεις

Σε συμμετοχή στην απεργία σήμερα Πέμπτη και εξάωρες στάσεις εργασίας καλούν και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφορικά με το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στους χώρους δουλειάς

Με εξορμήσεις σε εργοστάσια, απεργιακή αφίσα και πανό που καλούν στην απεργία προχώρησαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ χθες το πρωί σε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στη μάχη για την επιτυχία της σημερινής απεργίας.

«Η επιτυχία της απεργίας θα είναι ένας ακόμα “κρίκος” σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος. Η εργατική τάξη δε θα αναστείλει τις διεκδικήσεις της, θα ορθώσει ανάστημα, έχει φωνή κι ας φορά μάσκες. Το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα θέλει και μπορεί να συγκρούεται με τη σκληρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδοσία στη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματα του λαού.

Αν η κυβέρνηση και η μεγάλη εργοδοσία περάσουν “αναίμακτα”, χωρίς σκληρή εργατική αντίσταση, το νομοσχέδιο των ανατροπών του αιώνα (8ωρο, σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, αμοιβή και όριο υπερωριών, Κυριακή αργία, απεργιακό δικαίωμα - σε συνέχεια του διαβόητου 50% του ΣΥΡΙΖΑ - και λειτουργία των σωματείων), τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αύριο», σύμφωνα με τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

«Αν εμείς οι ίδιοι οι εργάτες δεν αναδείξουμε με τον αγώνα μας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη νέα έξαρση της πανδημίας, την απελπιστική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις δεκάδες των νεκρών, αν δεν απαιτήσουν τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς αποζημιώσεις σε κλινικάρχες “σκασμένους” από αμύθητα κέρδη στην πλάτη μας, αν δεχτούν τις “χουντικής έμπνευσης” απαγορεύσεις στη δράση του οργανωμένου κινήματος, που ξέρει να προστατεύει την υγεία του τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αυτοί φροντίζουν στους χώρους δουλειάς, την άγρια καταστολή και την τρομοκρατία (προσαγωγές, συλλήψεις, παρενόχληση συνδικαλιστών που προετοιμάζουν την απεργία πανελλαδικά), τα πράγματα αύριο θα ξεκινούν με πολύ χειρότερους όρους.

Αυτές τις μέρες που η αυτονόητη προστασία της υγείας μας δεν επιτρέπει μεγαλειώδεις μαζικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, η απεργία δίνει τη δυνατότητα αγωνιστικής, διεκδικητικής έκφρασης και πρέπει να εκφραστούμε. Να κάνουμε lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας, να κατέβει την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) ο διακόπτης, να σταματήσουν οι μηχανές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ξεσηκώνονται οι εκπαιδευτικοί

«Όλοι στην απεργία», αναφέρει η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση της ΕΛΜΕ και της ΣΕΠΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στις 12 το μεσημέρι, με την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, με αιτήματα όπως: «Μαζική αντίσταση στην εγκληματική πολιτική της ισοπέδωσης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας, της εγκατάλειψης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, της κατεδάφισης όλων των εργασιακών και συλλογικών κατακτήσεών μας με το νομοσχέδιο-ολετήρα της κυβέρνησης κ.ά.».

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

neakriti.gr