Απεργία κτηνιάτρων - Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς

11:25 π.μ. - Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024
11:01 π.μ. - Τρί, 16/25/2024
Image: Απεργία κτηνιάτρων - Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς

Φοροεισπρακτικό και χωρίς λογική το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Μ. Σπυριδάκη, Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας και πρόεδρο του παραρτήματος κτηνιατρικού συλλόγου Κρήτης

Αύριο Τετάρτη 17 Ιανουαρίου τα κτηνιατρεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά καθώς συμμετέχουν στην πανελλήνια απεργία. Ο κ. Σπυριδάκης, Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας και πρόεδρος του παραρτήματος κτηνιατρικού συλλόγου Κρήτης, μας ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους απεργούν.

Αρχικά, οι κτηνίατροι είναι αντίθετοι με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς εξαιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν ως προς την υγεία τους. Ας μην λησμονούμε πως και οι στειρώσεις έχουν παρενέργειες στην υγεία του ζώου, γι’ αυτό και οι κυνηγοί είναι αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα των στειρώσεων, υπογράμμισε. Ακόμη, δεν συμφωνούν με την υποχρεωτική λήψη DNA, η οποία κοστίζει 150 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των ζώων. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο αδέσποτο, είναι εφικτό να ταυτοποιηθεί το DNA του και έτσι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ζώου αυτού. Τρίτο ζήτημα είναι η απαίτηση να αναγνωρίζεται το βιβλιάριο υγείας του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου ως επίσημο πιστοποιητικό υγείας των ζώων συντροφιάς παράλληλα με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και το διαβατήριο. Η τελευταία απαίτηση αφορά την στελέχωση και την χρηματοδότηση των δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων, που αποτελεί το μόνο μέτρο για την φροντίδα των αδέσποτων.

Τέλος, αναφέρθηκε στο δημοτικό καταφύγιο ζώων το οποίο είναι στην ουσία γηροκομείο. Εκεί μέσα υπάρχουν 50 ζώα και από αυτά τα 40 είναι υγιή και πρέπει να αφεθούν ελεύθερα καθώς δεν αποτελεί λύση αυτή, τονίζει ο ίδιος. Όπως μας εξηγεί, αν κάποιος αφήσει το ζώο του, εκτός από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στον ίδιο τον ιδιοκτήτη, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να το απελευθερώσει μετά από 3 μήνες για να παραχωρήσει την θέση του σε άλλο ζώο.

hxonews