Η εγκύκλιος αποκαλύπτει επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σημαντικό έγγραφο που διακινείται από το υπουργείο Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχει ως θέμα "Αναγκαιότητα διασφάλισης πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς των μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας"...
Περισσότεροι από 30 υγειονομικοί έχουν προσβληθεί από ιλαρά, ενώ τα κρούσματα στο γενικό πληθυσμό έχουν φτάσει τα 1.185, σύμφωνα με καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και την περασμένη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει με χθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.
Σε ό,τι αφορά την εγκύκλιο των μαζικών εμβολιασμών, αυτή έχει εκδοθεί με ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου 2017 και ως εκ τούτου αναφέρεται σε πάνω από 700 κρούσματα ιλαράς και δύο θανάτους μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του εγγράφου.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών κοινοποιεί έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, και αυτές με τη σειρά τους έχουν ενημερώσει την εκπαιδευτική κοινότητα. Το έγγραφο αναφέρει ότι «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη χώρα μας, έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 46 θάνατοι. Στη χώρα μας, από το Μάιο 2017 έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 700 κρούσματα ιλαράς και δύο θάνατοι. Η επιδημία στη χώρα μας αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες ρομά, αλλά και παιδιά και ενήλικες από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσοι στην ιλαρά. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σποραδικά περιστατικά ιλαράς σε βρέφη και παιδιά που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς και σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις εβδομαδιαίες και μηνιαίες εκθέσεις επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό της ιλαράς του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ».
Υψηλή μεταδοτικότητα
Και το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζει ως εξής: «Να σημειωθεί ότι η ιλαρά παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων. Σύμφωνα με συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είναι απαραίτητη η επίτευξη και διατήρηση εμβολιαστικής κάλυψης σε ποσοστό πάνω από 35% στον πληθυσμό με δύο δόσεις εμβολίου έναντι της ιλαράς.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, λόγω του συγχρωτισμού τους στις σχολικές τάξεις, χαρακτηρίζονται ως ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από ιλαρά εφόσον είναι επίνοσοι.
Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων περί πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, είναι απαραίτητη η διασφάλιση πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς με δύο δόσεις εμβολίου των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΑΔΑ: Ω893465ΦΥΟ-ΒΘΝ), ενόψει της τρέχουσας επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει:
α) Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
β) Τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την 1η δόση ή - εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό - το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής».
Και το υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει απευθυνόμενο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και προς αποφυγή επέκτασης της επιδημικής έξαρσης στην ευαίσθητη μαθητική κοινότητα, να ενημερώσετε σχετικά με το θέμα τις δομές ευθύνης σας (βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σχολεία) και την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς) αλλά και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου μέσω του εμβολιασμού να αποτραπεί η εμφάνιση και νέων κρουσμάτων.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις.
Η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης, Θ. Γεωργακοπούλου».
Νέα κρούσματα σε νοσοκομείο
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), έχουν παρουσιαστεί νέα κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει έλλειψη αντιδραστηρίων για τον έλεγχο αντισωμάτων του προσωπικού και των ασθενών.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η φαρμακοποιός του Νοσοκομείου Αμαλιάδας νοσηλεύτηκε μία εβδομάδα σε νοσοκομείο της Πάτρας με βαριές επιπλοκές από ιλαρά, ενώ μια νοσηλεύτρια της Παθολογικής Κλινικής και γραμματέας του Σωματείου επίσης πριν μία εβδομάδα παρουσίασε υψηλό πυρετό και συμπτώματα ιλαράς. Εξάλλου, υποστηρίζει ότι και άλλοι νοσηλευτές αυτή τη στιγμή εμφανίζουν συμπτώματα ιλαράς (υψηλό πυρετό κ.ά.).
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το νοσοκομείο δε διαθέτει ούτε ένα αντιδραστήριο για τον έλεγχο αντισωμάτων του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με συμπτώματα ιλαράς. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας, όπου την Κυριακή 21 Ιανουαρίου διακομίστηκε με συμπτώματα ιλαράς η νοσηλεύτρια από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας.
«Χρειάζεται να μπει μπροστά το κράτος»
«Εμείς, και σε πρόσφατη εκδήλωση με την Ένωση Γονέων στο νομό Ηρακλείου, είχαμε αναδείξει την ανάγκη οι εμβολιασμοί να γίνονται με κρατική ευθύνη», δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Ηρακλείου Βασίλης Κούδας.
«Κακά τα ψέματα. Ο γονιός μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα και την κουλτούρα. Και τώρα από το ίδιο το κράτος, σε συνεργασία με τα σχολεία, θα πρέπει να προχωρήσουν μαζικοί εμβολιασμοί, όχι μόνο για την ιλαρά, αλλά και για άλλες ασθένειες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία των παιδιών».
Ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που αποκαλύπτουμε σήμερα. Και όταν τον ενημερώσαμε, δήλωσε σύμφωνος με αυτή την κρατική μέριμνα. Αλλά τόνισε ότι «το υπουργείο Υγείας πρέπει να έχει το μηχανισμό ώστε να καλύψει με σωστό εμβολιασμό όλα τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία. Υπάρχουν πολύ καλά προγράμματα εμβολιασμού. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν εφαρμόζεται η προληπτική ιατρική».
Στο μεταξύ, ο Βασίλης Κούδας επιβεβαιώνει καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ χαλαρό το σύστημα στο χώρο των νοσοκομείων και υπάρχουν κρούσματα ιλαράς ακόμα και σε βάρος του προσωπικού.
«Είναι αυξημένα τα κρούσματα της ιλαράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Είναι πραγματική η εικόνα που περιγράφει η Ομοσπονδία», λέει χαρακτηριστικά.
Πηγή: neakriti.gr