"Απάτητο" νησί η Χρυσή για επιχειρηματική δράση

10:17 π.μ. - Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022
10:01 π.μ. - Πέμ, 20/17/2022
Image: "Απάτητο" νησί η Χρυσή για επιχειρηματική δράση

Ανοιχτό για τους δημότες Ιεράπετρας

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Μαρία Κοζυράκη ανέλυσε τις θέσεις και τις προτάσεις που εισηγείται η αρμόδια επιτροπή φορέων για τη διαχείριση της Νήσου Χρυσής. Όπως είπε, η Χρυσή είναι ένα στολίδι και θα πρέπει με κάθε τρόπο, να προστατευτεί. Υπήρξαν πράγματα που δεν έγιναν ή καθυστέρησαν αλλά δεν θέλουμε να μείνουμε στο παρελθόν. Πρέπει από εδώ και στο εξής να δούμε τι θα γίνει. Ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ήταν ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης και φύλαξης του νησιού ακόμα και η πρόσβαση. Η εισήγηση της Επιτροπής είναι να να σταματήσει για τη φετινή χρονιά η μαζική αποβίβαση επισκεπτών από τα πλοία. Θα μπορούν βέβαια και φέτος να γίνονται βόλτες γύρω από το νησί, να μπορούν οι πολίτες να κάνουν μπάνιο αλλά να μην έχουμε αυτή την μαζική αποβίβαση. Αυτό θα έχει ισχύ για μια χρονιά, θα είναι ένα πειραματικό στάδιο ώστε να δοθεί χρόνος να προχωρήσουν θέματα και κυρίως αυτό της φύλαξης. Σε όλο αυτό έρχεται να βοηθήσει και η απόφαση της αρχαιολογίας για απαγόρευση ομπρελοκαθισμάτων. Δεν θέλουμε να πάμε στην ιδιωτική φύλαξη security και για αυτό θα αναζητηθούν λύσεις ανάλογες με εκείνες που ακολουθούν άλλοι φορείς διαχείρισης, τόνισε η κα Κοζυράκη.

Πρόσθεσε οτι ένα άλλο κομμάτι που τους απασχολεί είναι το ιδιοκτησιακό και η Επιτροπή το έχει ως θέμα ψηλά στην ατζέντα της. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ισχυρά χαρτιά ενώ κάποιος άλλος έχει οικοδομική άδεια. Από την άλλη υπάρχει το δημόσιο. Υπάρχει λοιπόν μια διφορούμενη κατάσταση και πρέπει αυτό το σοβαρό θέμα να ξεκαθαρίσει, σημείωσε.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι θα περιμένουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας εκτίμησε όμως τι το Δ.Σ. δεν θα διαφωνήσει με τις προτάσεις της Επιτροπής. Στόχος πάνω απ΄ όλα είναι η προστασία του νησιού και η προστασία του κεδροδάσους που έχει πληγεί σοβαρά όπως σημείωσε.

*Εξωτερική φωτογραφία αρχείου