Απαντήσεις σε αγροτικά θέματα από την Ένωση Ιεράπετρας

8:39 π.μ. - Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017
08:09 π.μ. - Τρί, 19/39/2017
Image: Απαντήσεις σε αγροτικά θέματα από την Ένωση Ιεράπετρας

Δείτε εδώ

1. ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των φορολογικών ελέγχων
Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις ελέγχων σε εκκρεμείς ορολογικές υποθέσεις από το 2001 μέχρι και το 2013 θέτει εγκύκλιος που εκδόθηκε σήμερα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο από τις εκκρεμείς υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα, οι προϊστάμενοι των Ελεγκτικών Υπηρεσιών προτεραιοποιούν και προβαίνουν στην έκδοση πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρων και προστίμων, με την εξής διαδικασία:
- Οι εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν επιλεγεί και αφορούν τις χρήσεις από το 2001 μέχρι και το 2005 ελέγχονται εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση.
- Οι εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν επιλεγεί και αφορούν τις χρήσεις από το 2006 και μετά θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα μόνο εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία.
- Οι εκκρεμείς υποθέσεις από το 2008 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχει φοροδιαφυγή και ισχύει για αυτές 20ετής παραγραφή.
2. 21 αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό
Αλλαγές που διευκολύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους επιστήμονες καθώς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους που δεν έχουν ένσημα πριν το 2002 εισαγάγει ο νόμος του υπουργείου εργασίας που πήρε ΦΕΚ την Παρασκευή. Ο Αλέξης Μητρόπουλος και η ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ εντοπίζουν τις 21 σημαντικές αλλαγές που υιοθετεί ο νόμος στο ασφαλιστικό.
1ον) Εθνική σύνταξη με λιγότερα από δεκαπέντε (15) έτη
Η προϋπόθεση συμπλήρωσης δεκαπέντε (15) ετών ασφάλισης για την καταβολή της εθνικής σύνταξης δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης μικρότερου των δεκαπέντε (15) ετών. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της εθνικής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται αυτού που αντιστοιχεί στα δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης (άρθρο 1 παρ.2).
2ον) Αναζήτηση πέντε (5) ετών και προ του 2002
Αν δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής ασφάλισης ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος), τουλάχιστον πέντε (5) ετών από 1.1.2002 μέχρι την έναρξη καταβολής της σύνταξης του υπαλλήλου-λειτουργού του Δημοσίου ή του στρατιωτικού, τότε, για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών αναζητείται χρόνος ασφάλισης (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος) και κατά το πριν την 1.1.2002 χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά έως πέντε (5) ετών ασφάλισης (άρθρο 1 παρ.3 εδ.α).
3. «Κούρεμα» κατά 50% στα επιδόματα θέρμανσης
Με το «κούρεμα» κατά 50% της ετήσιας δαπάνης για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ξεκινάει ηπερικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της τρίτης αξιολόγησης καιαποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια.
Με στόχο τη μείωση του κονδυλίου από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικώνπροχωρά στον επανασχεδιασμό του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών καιπεριουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενουπετρελαίου θέρμανσης. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα έχουν ως αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να τολαμβάνουν λιγότερα νοικοκυριά ή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μικρότερο επίδομα.
 
4. Καμία αλλαγή στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι τον Αύγουστο του 2018
Καμία αλλαγή στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν θα επέλθει μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών - ενόψει της τρίτης αξιολόγησης της οικονομίας - προτίθενται να συζητήσουν μόνο ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την κήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, αποκλείοντας οποιαδήποτε μνεία για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο προ των μνημονίων καθεστώς, κάτι που - διακαώς - επιθυμεί η κυβέρνηση.
Η  άρση της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων, θα παραμείνουν. Οι θεσμοί επέμεναν και επέβαλαν ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια. Ως εκ τούτου δεν επέρχεται καμία αλλαγή στο υφιστάμενο - όπως διαμορφώθηκε το 2012 - καθεστώς των συμβάσεων.
Ανοιχτά παραμένουν τα θέματα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά και της αναθεώρησης του ισχύοντος καθεστώτος της διαιτησίας.
5. Εως 500 ευρώ το πρόστιμο σε όσους δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμη δήλωση
Πρόστιμο ύψους από 100 έως 500 ευρώ θα πληρώσουν όσοι ξέχασαν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση σύμφωνα με εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή. Συγκεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο του Γ. Πιτσιλή, τα πρόστιμα κλιμακώνονται ως εξής:
α. 100 ευρώ σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση φόρου.
β. 100 ευρώ για κάθε παράβαση που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων.
γ. 250 ευρώ για κάθε παράβαση σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
δ. 500 ευρώ για κάθε παράβαση σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
6. Εγκύκλιος: Τι προβλέπεται για ΕΝΦΙΑ, μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές
Σημαντικές είναι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και στις φορολογίες μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που ισχύουν από φέτος στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος της φορολογίας κεφαλαίου.
Ειδικότερα, βάσει των νόμων 4474/2017 και 4484/2017, που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο και Αύγουστο αντίστοιχα, προβλέπονται νέες εξαιρέσεις από τον ΕΝΦΙΑ, η αναστολή του συμπληρωματικού φόρου για τη διετία 2017 - 2018 στα αγροτεμάχια, αλλά ακόμη και η απαλλαγή από φόρο κτήσης κερδών τα χρηματικά ή και τα κάθε είδους έπαθλα που προσφέρονται μέσω προγράμματος δημοσίων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών, τη γνωστή «Λοταρία», που πρόκειται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.
7. Τι αλλάζει στο όριο απαλλαγής από ΦΠΑ
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που διενεργούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις θα δικαιούνται απαλλαγή από ΦΠΑ, ακόμη και αν έκαναν χρήση του Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής (Ε.Δ.Δ.Α.) πέραν του δωδεκαμήνου, για το οποίο τους είχε εγκριθεί το όριο απαλλαγής.
Αυτό προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής.
Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
«Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε απόφαση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τροποποιεί την 1167/2015 απόφαση, προκειμένου:
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και oι επιχειρήσεις, που διενεργούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις και δικαιούνται απαλλαγής από ΦΠΑ για αγορές αγαθών και υπηρεσιών μέχρι ορισμένου ορίου να μη στερούνται την απαλλαγή για τρεις διαχειριστικές περιόδους, επειδή έκαναν χρήση του Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής (Ε.Δ.Δ.Α.) πέραν του δωδεκαμήνου, για το οποίο τους είχε εγκριθεί το όριο απαλλαγής.
8. Οnline με το Taxisnet οι ταμειακές μηχανές το επόμενο τρίμηνο
Tους προσεχείς μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων .
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με το σύστημα TAXIS είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το επόμενο διάστημα υποχρεωτικά μόνο για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών (δηλαδή η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σταδιακά),σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.
Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, η άμεση εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες δεν είναι δυνατή διότι «οι ταμειακές δεν είναι εκσυγχρονισμένες σε όλους και λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε».
9. Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να πληρώσουν νέο χαράτσι λόγω πλατείας
Νέα «ραβασάκια» αναμένεται να παραλάβουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που το ψό τους συνορεύει με απαλλοτριωμένο οικόπεδο το οποίο ο Δήμος έχει μετατρέψει σε άλσος ή πλατεία καθώς η κυβέρνηση «ξεπάγωσε» νόμο του 1931 δίνοντας το δικαίωμα στους δημάρχους να εισπράξουν τα χρήματα που δαπάνησαν για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου.
Ήδη κάποιοι Δήμοι έχουν κινήσει τη διαδικασία στέλνοντας ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες παρόδιων ιδιοκτησιών ζητώντας τους, σύμφωνα με πληροφορίες από την «Ελευθερία του Τύπου», να πληρώσουν τις απαλλοτριώσεις του παρελθόντος.
Ο επίμαχος νόμος 5269 του 1931, οποίος τροποποιήθηκε το 1989, προβλέπει την καταβολή του ποσού της απαλλοτρίωσης από τους παρόδιους ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης, με το σκεπτικό ότι με τη δημιουργία μιας πλατείας ή ενός άλσους το ακίνητο αναβαθμίζεται και ανεβαίνει η εμπορική του αξία. Το κόστος της κάθε παρόδιας ιδιοκτησίας υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της πρόσοψης κάθε κτιρίου προς την πλατεία ή το άλσος που δημιουργήθηκε.
10. Πώς θα γίνουν οι νέες περικοπές στους συνταξιούχους από το 2019
Σε πλήρη φτωχοποίηση των συνταξιούχων οδηγούν οι νέες περικοπές στις συντάξεις που θα εφαρμοστούν από το 2019 την ίδια ώρα που χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι(αιτήσεις μετά το Μάιο του 2016) «αναστενάζουν» από τις άγριες περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Ήδη περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο), «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.
Εκτός εκτός από τις 22 μειώσεις που επέφερε στις συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου (έως 30%) περίπου 1.100.000 παλιοί συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα θιγούν από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι αυτές αίτηση μέχρι 12/5/2016) και στο ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους.
11. Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες
Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχει καθορίσει νέες αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα σε όλη τη χώρα στα επίπεδα ή κοντά στις πραγματικές τιμές.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Έργο που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο και δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή λίγο πριν την εκπνοή του έτους να αποφασιστεί να γίνει μια επικαιροποίηση των τιμών ζώνης των ακινήτων.
Τις διαδικασίες επισπεύδει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία με απόφαση της, ανάβει το πράσινο φως στη λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία καλείται να συνεδριάζει όσο συχνά απαιτείται, προκειμένου να μη χαθούν τα χρονοδιαγράμματα.
 
 
ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ