Απάντηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου στις δηλώσεις του Δημάρχου Αγ. Νικολάου

11:33 π.μ. - Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021
11:10 π.μ. - Δευ, 18/33/2021
Image: Απάντηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου στις δηλώσεις του Δημάρχου Αγ. Νικολάου

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις προκλητικές δηλώσεις του Δημάρχου Αγ. Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις προκλητικές δηλώσεις του Δημάρχου Αγ. Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού, αναφορικά με τις ανησυχίες της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Αγ. Νικολάου μετά τον μεγάλο σεισμό που έγινε στη Σητεία την Τρίτη 12/10/2021.

Κατανοούμε την ανάγκη του Δήμου να υποστηρίξει την αρτιότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων του την οποία ποτέ και δεν αμφισβητήσαμε, αλλά υπενθυμίζουμε ότι το κλείσιμο των σχολείων μετά από έναν σεισμό, δεν γίνεται μόνο για λόγους στατικότητας των σχολικών κτηρίων αλλά κυρίως για λόγους ασφαλείας των μαθητών κατά την εκκένωση των κτηρίων και κατά την εξέλιξη του φαινομένου. Άλλωστε, μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη διαρκή στήριξή μας στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη βελτίωση και αναβάθμιση των σχολικών κτηριακών υποδομών ο Δήμος Αγ. Νικολάου.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων μετά από έναν μεγάλο σεισμό ΔΕΝ γίνεται ούτε «Για να κάθονται οι δάσκαλοι» ούτε «Για να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους» όπως τόνισε ο κ. Δήμαρχος. Οι εκπαιδευτικοί μέχρι τώρα έχουν αποδείξει έμπρακτα τον ζήλο τους προς το λειτούργημά που ασκούν, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες, ώστε να παραμένουν τα σχολεία ανοιχτά κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς να διακόπτεται η διδακτική διαδικασία, και σίγουρα είναι αυτοί που πρώτοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, όπου και όταν χρειάζεται, όπως το να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να προτάξουν την ασφάλεια των μαθητών τους στις κρίσιμες στιγμές ενός σεισμού.

Επί της ουσίας, το κλείσιμο των σχολείων επιβάλλεται, για να προλάβουμε τις επικίνδυνες και ανεπιθύμητες καταστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διάρκεια του σεισμού ή των μετασεισμικών ακολουθιών και της ακόλουθης πολλαπλής εκκένωσης, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς, ειδικά εάν η σχολική μονάδα έχει και σκάλες (σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την ευθύνη για ό,τι συμβεί την έχουν αποκλειστικά και μόνο οι Διευθύντριες- Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων).

Ως εκ τούτου, σε τόσο επείγουσες καταστάσεις αυτό που πρέπει να προέχει για όλους μας είναι η ασφάλεια των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών μας, η οποία εξαρτάται από τις κατάλληλες, σωστές και έγκαιρες αποφάσεις των αρμοδίων αρχών.

Δηλώσεις σαν αυτές θίγουν και προσβάλουν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και το κυριότερο δεν αρμόζουν σε μια Δημοτική αρχή και σε αυτούς που την εκπροσωπούν.