Απάντηση Σακαδάκη στις αιχμές του Δημάρχου για παιδικούς και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ – Κριτική για τη μη λειτουργία της Μουσικής Σχολής του Δήμου Ιεράπετρας

12:43 μ.μ. - Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024
12:10 μ.μ. - Πέμ, 10/43/2024
Image: Απάντηση Σακαδάκη στις αιχμές του Δημάρχου για παιδικούς και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ – Κριτική για τη μη λειτουργία της Μουσικής Σχολής του Δήμου Ιεράπετρας

Τι απάντησε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Φ. Περακάκη

Με αφορμή τη συνέντευξη του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Εμμ. Φραγκούλη στον Ηχώ 99,8, η κα Μαρία Σακαδάκη, πρώην πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, θέλησε να μιλήσει και να απαντήσει σε κάποιες αιχμές του Δημάρχου προς την πρώην δημοτική αρχή σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς και το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ.

Ξεκινώντας από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, η κα Σακαδάκη είπε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι ένα μεγάλο κομμάτι της υπηρεσίας του Δήμου και θεωρεί ότι είναι από τους ασφαλέστερους, κάτι που αποδεικνύεται κάθε χρόνο από την πληθώρα των αιτήσεων καθώς οι γονείς επιλέγουν τους παιδικούς σταθμούς του δήμου και όχι τους ιδιωτικούς. Η προηγούμενη δημοτική αρχή προσπάθησε πολύ τόσο για το κτιριακό κομμάτι των παιδικών σταθμών όσο και για το εσωτερικό τους ,όπως τις κουζίνες και τις νέες αίθουσες. Μετά τον covid ο αριθμός των παιδιών πολλαπλασιάστηκε και έτσι έγιναν νέες προσλήψεις. Θεωρεί λοιπόν ότι δεν στοίβαξαν τα παιδιά για να εξυπηρετήσουν τους γονείς αλλά για να βοηθήσουν τις οικογένειες, πάντα βάση με κοινωνικά κριτήρια. Όλοι οι σταθμοί δούλευαν πολύ καλά προεκλογικά. Όλα τα προγράμματα τελείωσαν 31 Ιουλίου και ταυτόχρονα είχαν λήξη του νομικού προσώπου, συνεπώς δεν μπορούσαν να κάνουν προσλήψεις καθώς ήταν ένα “ρευστό διάστημα”, ανέφερε η κα Σακαδάκη. Όσον αφορά τις προσλήψεις, η κα Σακαδάκη είπε ότι οι προσλήψεις γίνονταν πάντα μέσω ΑΣΕΠ και ότι για αυτό χρειαζόταν χρόνος.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ λέγοντας ότι δεν υπήρχε ποτέ πριν τέτοια δομή στην Ιεράπετρα και χρειάστηκε πολύ κόπος για να συμβεί με την κα Σακαδάκη να λέει ότι δημιούργησαν ένα κτίριο “κόσμημα”. Για την κατηγορία ότι έκαναν εγκαίνια χωρίς το κτίριο να είναι έτοιμο, η κα Σακαδάκη απάντησε ότι όταν το κτίριο ήρθε στα χέρια του νομικού προσώπου και έπρεπε σαν δημοτική αρχή να βγάλουν την άδεια λειτουργίας, δόθηκαν τρία σημεία τα οποία θα έπρεπε να φτιάξουν. Αυτά ήταν, ο διάδρομος, οι τζαμαρίες και οι πρίζες. Αν και όλα αυτά είχαν περάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή από όλους τους τεχνικούς ελέγχους, η δημοτική αρχή ήταν διατεθειμένη να τα φτιάξει. Οι λύσεις ήταν απλές και απλά έπρεπε να διαθέσουν λίγο χρόνο και χρήματα αλλά το τέλος του νομικού προσώπου δεν τους άφησε να προχωρήσουν. Η κα Σακαδάκη είπε ότι μέχρι τότε, αυτές οι προδιαγραφές δεν είχαν ζητηθεί ή ίσως επρόκειτο για κάποια παράβλεψη. Σε αυτό το σημείο, ο κος Βενέτης την ενημέρωσε ότι υπάρχει ΦΕΚ για την άδεια και τις προδιαγραφές της λειτουργίας τέτοιων δομών από το 2021 το οποίο ορίζει με λεπτομέρειες όλες τις προδιαγραφές. Σε όλα τα έργα υπάρχουν πράγματα που δεν βλέπουμε από την αρχή, το θέμα είναι να μπορέσουμε να τα συμπληρώσουμε και λύσουμε το θέμα, είπε η κα Σακαδάκη. Σχετικά με το οικόπεδο που είχε ο Σύλλογος Γονέων, η κα Σακαδάκη είπε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο και έτσι ο Δήμος επέλεξε το μέρος που θεωρούσε καλύτερο για την δημιουργία μιας τέτοιας δομής. Συνοψίζοντας, η κα Σακαδάκη είπε ότι στα μεγάλα έργα πάντα μπορούν να υπάρξουν αστοχίες και ότι όλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ μπορούν να γίνουν άμεσα και με σχετικά λίγα χρήματα. «Πρόκειται για μη ηθελημένες αστοχίες οι οποίες διορθώνονται».

Όσον αφορά το θέμα της Μουσικής Σχολής, η κα Σακαδάκη είπε ότι δέχεται καθημερινά αρκετά παράπονα. Οι προσλήψεις γίνονται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο άρα η νέα δημοτική αρχή είχε εννέα μήνες στην διάθεσή της να λύσει όλα τα θέματα που αφορούν τη Μουσική Σχολή, είπε η κα Σακαδάκη, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την συνέχισή της. Κλείνοντας, εξέφρασε την απορία της για τον λόγο που το στέκι νεολαίος είναι κλειστό και πρότεινε στη νέα Δημοτική Αρχή να προσπαθήσει και να πιέσει ώστε να βρεθούν γρήγορα λύσεις.

-

Με αφορμή την συνέντευξη της κα Σακαδάκη, η κα Φωτεινή Περακάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Καλλιτεχνικών Δραστηριοτήτων Ιεράπετρας, μίλησε στον αέρα του Ηχώ 99,8 ώστε να δώσει απαντήσεις και να ενημερώσει τους πολίτες .

Ξεκινώντας, η κα Περακάκη αναφέρθηκε στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο καθώς μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι που πρέπει για να μπορεί ο Δήμος να πάρει την άδεια λειτουργίας. Τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσο πίστευε η προηγούμενη δημοτική αρχή καθώς υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ φιλοξενεί 40 παιδιά. Οι ειδικοί καθηγητές που είναι μέσα είναι 10 και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει το κάθε παιδί το δικό του συνοδό, όπως αναφέρθηκε από την κα Σακαδάκη. Επίσης, το νομικό πρόσωπο καταργήθηκε φέτος τον Ιανουάριο. Συνεπώς, εάν υπήρχαν προβλήματα τα οποία έπρεπε να είχαν διορθωθεί θα έπρεπε η προηγούμενη δημοτική αρχή να το είχε κάνει. Από την αρχή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ αποτελούσε μείζον θέμα και έτσι βάση του σχεδιαγράμματος, τα παιδιά θα μπορούν να μπουν στο κτίριο από τον καινούριο χρόνο.

Όσον αφορά τη Μουσική Σχολή, η κα Περακάκη ανέφερε ότι το να προσληφθούν καθηγητές δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να προσληφθούν νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι καθώς δεν είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά τις Μουσικές Σχολές όλης της χώρας. Οι πιέσεις του Δήμου προς την Αποκεντρωμένη είναι καθημερινές και δεν είναι κάτι που έχει αμελήσει ο Δήμος, με την κα Περακάκη να πιστεύει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και τα παιδιά θα ξεκινήσουν τα μαθήματά τους τόσο στην Μουσική Σχολή όσο και στο Εικαστικό.

Τέλος, για το Στέκι Νεολαίας, η κα Περακάκη είπε ότι της έκανε εντύπωση που άκουσε ότι ήταν κλειστό. Τα κλιματιστικά που δεν είχαν συνδεθεί τόσα χρόνια συνδέθηκαν φέτος και ο Δήμος απάντησε θετικά σε όλες τις αιτήσεις παραχώρησης του χώρου σε καλλιτέχνες με αποτέλεσμα το Στέκι να είναι ανοιχτό όλο το καλοκαίρι.