Απαγωγή Λεμπιδάκη: Κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και... Ντράγκι «µετρούν» 50 εκατ. € λύτρα

8:37 π.μ. - Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017
08:05 π.μ. - Δευ, 22/37/2017
Image: Απαγωγή Λεμπιδάκη: Κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και... Ντράγκι «µετρούν» 50 εκατ. € λύτρα

Με στόχο να παρακαµφθούν τα capital controls και να σωθεί ο άνθρωπος - Επιχειρησιακή αναβάθµιση των απαγωγέων, οι όροι τους για να αποφύγουν τα σηµειωµένα χαρτονοµίσµατα

Στις συµπληγάδες των capital controls κρίνεται η τύχη του 54χρονου επιχειρηµατία Μιχάλη Λεµπιδάκη, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια απαγωγέων εδώ και 52 ηµέρες. Ο συναγερµός που έχει σηµάνει στο τρίγωνο κυβέρνησης - Τραπέζης της Ελλάδος - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αρθούν τα εµπόδια και να συγκεντρωθεί το ποσό-µαµούθ των 50 εκατ. ευρώ που έχουν απαιτήσει οι άγνωστοι δράστες ως λύτρα ακόµη δεν έχει φέρει  αποτέλεσµα.
 
Οι απαγωγείς, οι οποίοι έχουν αναβαθµίσει επιχειρησιακά τη δράση τους έχοντας λάβει µαθήµατα από τα λάθη που έκαναν άλλοι «συνάδελφοί τους» στο παρελθόν, έχουν θέσει συγκεκριµένους όρους ακόµη και για τα χαρτονοµίσµατα που θα δοθούν ως λύτρα. Ζητούν τα 50 εκατοµµύρια να δοθούν σε µικρής αξίας χαρτονοµίσµατα, χρησιµοποιηµένα και όχι της ίδιας σειράς. Προσπαθούν µε τον τρόπο αυτό να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να καταγραφούν τα χρήµατα και να προδοθούν στη συνέχεια από τα ίχνη των χαρτονοµισµάτων, όπως έγινε στο παρελθόν. Για παράδειγµα, το ξήλωµα της συµµορίας Παλαιοκώστα που είχε απαγάγει τον βιοµήχανο Γιώργο Μυλωνά ξεκίνησε από την Κρήτη, όταν εντοπίστηκαν χαρτονοµίσµατα των 100 ευρώ, τα οποία ξόδευε αφειδώς ένας από τους συνεργούς, σερβιτόρος στο επάγγελµα, ο οποίος ξαφνικά, από το πουθενά, αγόρασε τοις µετρητοίς ένα πολυτελές τζιπ.
 
Η οικογένεια του Μιχάλη Λεµπιδάκη δεν θα µπορούσε ποτέ να φανταστεί τι συνέπειες θα είχε στη ζωή της η επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης, αυτοδηµιούργητοι επιχειρηµατίες χάρη στην ικανότητα του πατριάρχη της οικογένειας, ιδρυτή της Παγκρήτιας Τράπεζας, Γιάννη Λεµπιδάκη, να βλέπει µακριά όταν οι Κρητικοί ασχολούνταν µε την αγροτική παραγωγή σε θερµοκήπια, εκείνος διείδε τα υλικά για τα θερµοκήπια, αναγνώριζαν έως και το µεσηµέρι της Πέµπτης 30 Μαρτίου του τρέχοντος µόνο τις δυσκολίες που απέρρεαν από τους περιορισµούς στην κίνηση κεφαλαίων για τις εµπορικές τους συναλλαγές σε όλο τον κόσµο. Τώρα πλέον από αυτούς τους περιορισµούς εξαρτάται και η ζωή του πρωτότοκου γιου του Γιάννη Λεµπιδάκη, του 54χρονου Μιχάλη.
 
Η κρητική οικογένεια Λεµπιδάκη, µε ισχυρούς δεσµούς ανάµεσα στα µέλη της και µε χαµηλό κοινωνικό προφίλ, όλο αυτό το διάστηµα είναι ουσιαστικά αποµονωµένη. Ανθρωποι από το ευρύτερο κοινωνικό της περιβάλλον λένε ότι όλα τα µέλη της βρίσκονται πλέον στα όρια της ανθρώπινης ψυχικής αντοχής, καθώς προσπαθούν να αντέξουν ένα θρίλερ που εξελίσσεται σε δύο επίπεδα: το πρώτο αφορά την κράτηση του αγαπηµένου τους ανθρώπου υπό άγνωστες συνθήκες και µε την απειλή για τη ζωή του να είναι υπαρκτή κάθε λεπτό που περνά. Το δεύτερο, την προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εµπόδια και να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα χρήµατα. Τα capital controls δεν έχουν προβλέψει εξαιρέσεις για περιπτώσεις που από τα χρήµατα εξαρτάται κυριολεκτικά, άµεσα και καταλυτικά µια ζωή. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η παρέµβαση αρχικά της Τραπέζης της Ελλάδος και ακολούθως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να γίνει «bypass» στους περιορισµούς της κίνησης κεφαλαίων. Μια σειρά από γραφειοκρατικά εµπόδια έχει οδηγήσει σε απίστευτη αλληλογραφία και ατελείωτες συνεννοήσεις µεταξύ των εµπλεκοµένων, αλλά ακόµη δεν έχει καταλήξει στο επιθυµητό αποτέλεσµα, να δοθεί δηλαδή το πράσινο φως για να εκταµιευθεί το ποσό των λύτρων, και µάλιστα σύµφωνα µε τους όρους που θέτουν οι δράστες.
 
Οι απαγωγείς, όπως έχει αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», απαίτησαν αρχικά το ιλιγγιώδες ποσό των 100 εκατ. ευρώ, για να συµβιβαστούν τελικά στα 50 εκατ., ποσό που η οικογένεια εκτίµησε ότι θα κατάφερνε να συγκεντρώσει µε κάθε τρόπο.
 
 
 
 
Πηγή: ekriti.gr