Ανυπολόγιστη καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς - Καίει για 6η μέρα η φωτιά

9:29 π.μ. - Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022
09:07 π.μ. - Τρί, 26/29/2022
Image: Ανυπολόγιστη καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς - Καίει για 6η μέρα η φωτιά

Έχουν ήδη αποτεφρωθεί περίπου 25.000 στρέμματα από το δάσος – natura

Από τις 06:00 το πρωί τα εναέρια μέσα μπήκαν στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, όπου για έκτη μέρα καίει, υφέρπουσα πολλές φορές, πυρκαγιά, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς συνεχίζει να κατακαίει -για 6η συνεχόμενη ημέρα– η πύρινη λαίλαπα, απειλώντας το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, καθώς έχουν αποτεφρωθεί περίπου 25.000 στρέμματα από το δάσος – natura. Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η προσοχή εστιάζεται στο νοτιοδυτικό τμήμα, προς την Λευκίμμη, όπου υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες αλλά και η μοναδική αποικία, του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

hxonews

Υπολογίζεται πως μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί από την φωτιά 25.000 στρέμματα δάσους, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση του οικοσυστήματος των άγριων ζώων και πτηνών που ζούν εκεί.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ όλη την διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Στη μάχη συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα “Δευκαλίωνα” αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

hxonews

Τις προηγούμενες ημέρες το χωριό της Δαδιάς κινδύνεψε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, αλλά οι αντιπυρικές ζώνες που άνοιξαν πυροσβεστική και υλοτόμοι, καθώς και η επέμβαση των επίγειων δυνάμεων, κράτησαν την φωτιά μακριά από τα σπίτια του οικισμού.

cretalive.gr