Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας - Για ποιες χώρες ισχύει η απαγόρευση πτήσεων

9:53 π.μ. - Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020
09:06 π.μ. - Δευ, 29/53/2020
Image: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας - Για ποιες χώρες ισχύει η απαγόρευση πτήσεων

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα» του τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς από την Τετάρτη 1 Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις εξωτερικού από και προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Οι τουριστικές ροές, κυρίως προς τα νησιά, είναι επιβεβλημένο να ενισχυθούν ώστε να σωθεί ο,τι σώζεται από τη φετινή σεζόν και να μην υποστεί καθίζηση η οικονομία.

Από την άλλη προέχει η ανθρώπινη ζωή, την οποία καλείται να διαφυλάξουν οι αρμόδιες Αρχές, με τον περιορισμό της διασποράς του ιού κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό, καθώς τα «εισαγόμενα» κρούσματα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Τα πρώτα δείγματα σε νησιά, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμη οι πτήσεις εξωτερικού, δείχνουν ότι υπάρχουν «εισαγόμενα κρούσματα» και γι’ αυτό έχει καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης που περιλαμβάνει ακόμη και ολική καραντίνα σε περίπτωση που κάποιο νησί μετατραπεί σε εστία εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μπορεί την Τετάρτη 1 Ιουλίου να «ανοίγει» ο τουρισμός στη χώρα μας, για 9 χώρες όμως, θα συνεχίσει να ισχύει απαγόρευση πτήσεων. Αυτές οι χώρες είναι:

Βρετανία

Σουηδία

ΗΠΑ

Ρωσία

Ισραήλ

Κατάρ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σαουδική Αραβία

Βόρεια Μακεδονία

Εξάλλου, από 1η Ιουλίου, επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων για τις θαλάσσιες αφίξεις από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την είσοδο ταξιδιωτών από Ιταλία.

Έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων προς την χώρα μας, θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in τους.

Σε αυτήν τη φόρμα θα γράφουν από ποιο αεροδρόμιο αναχώρησαν, τον τόπο διαμονής τους, αλλά και πόσο καιρό θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Επιπλέον, από τα δειγματοληπτικά τεστ θα περάσουμε στα στοχευμένα, καθώς κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι ελληνικές αρχές θα γνωρίζουν εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι και θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν τα τεστ στα νησιά

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ξεκινά συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, που αναλαμβάνουν τα τεστ στα νησιά.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς από την Λέσβο, «θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται.

Κάθε μέρα πτήσεων θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας, η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης».

dikaiologitika.gr