Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

10:09 π.μ. - Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024
10:08 π.μ. - Πέμ, 22/09/2024
Image: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού οι δύο γιατροί που έχουν απομείνει έχουν ξεπεράσει τα όριά τους

Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν φέρει τους μοναδικούς δύο γιατρούς της κλινικής στα όριά τους, με τον διευθυντή - που είναι ο ένας από τους δύο γιατρούς της Μονάδας - να έχει ενημερώσει κάθε αρμόδιο πως, αν δεν αλλάξει κάτι, οι εφημερίες του τμήματος τελειώνουν στις 16 Σεπτεμβρίου. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αιμοκαθαιρόμενοι όλου του νομού Λασιθίου θα βρεθούν στον “αέρα”, αφού και η ιδιωτική μονάδα Τεχνητού Νεφρού που λειτουργεί στην Ιεράπετρα δε θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της, μιας και θα “χαθεί” η Μονάδα στο νοσοκομείο κάλυψης, όπως ορίζει άλλωστε και ο σχετικός νόμος. 

Η ΜΤΝ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου εξυπηρετεί στα 14 μηχανήματά της περισσότερους από 65 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς σε τακτική βάση. Παράλληλα, από τα εξωτερικά ιατρεία περνάνε όλοι οι ασθενείς του νομού, αφού Νεφρολογική Κλινική δεν υπάρχει σε άλλο νοσοκομείο στο Λασίθι. 

«Αυτό που κάνουμε είναι άθλος», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Κόρσαβας, διευθυντής της ΜΤΝ του ΓΝΑΝ. Όπως εξηγεί, οι δύο γιατροί, ο ίδιος και ο συνάδερφός του, ουσιαστικά εφημερεύουν εναλλάξ μέρα παρά μέρα, πραγματοποιώντας δηλαδή 10 ή 11 εφημερίες τον μήνα, όταν ο νόμος ορίζει πως αυτές δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 7. 

«Δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε υπερβεί κάθε σωματικό όριο και τώρα πια κινδυνεύει και η επιστημοσύνη μας. Αν κάνουμε κάποιο λάθος από την κούραση; Αν κάνω κάποιο λάθος και κινδυνέψει ασθενής, ποιος θα έχει την ευθύνη;», λέει χαρακτηριστικά. 

Το πρόβλημα με τη Μονάδα δεν είναι σημερινό. Εδώ και καιρό ο Τεχνητός Νεφρός του Αγίου Νικολάου λειτουργεί στα όριά του. Ως και τη συνταξιοδότηση του πρώην διευθυντή της Μονάδας το 2023, οι γιατροί ήταν τρεις. 

«Τα λέγαμε από τότε, πριν να συνταξιοδοτηθεί ο διευθυντής, αλλά φωνή βοώντος», σημειώνει ο κ. Κόρσαβας. Μετά από πιέσεις, προκηρύχτηκε μια θέση επικουρικού και μια γιατρός ανταποκρίθηκε και άρχισε να δουλεύει στη Μονάδα. Η προσθήκη αυτή, ωστόσο, είχε ημερομηνία λήξεως, αφού η σύμβαση της γιατρού ήταν για ένα χρόνο. 

Πριν καλά-καλά προλάβει να πιάσει δουλειά η γιατρός προέκυψαν προβλήματα στην ιδιωτική μονάδα της Ιεράπετρας και η πλειοψηφία των ασθενών εκεί ουσιαστικά άρχισαν να εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Για σχεδόν οκτώ μήνες - ως να αλλάξει χέρια η μονάδα - συνθήκες και προσωπικό της μονάδας ήταν στο “κόκκινο”, με τις μέρες άδειας και τα ρεπό να συσσωρεύονται. 

«Εφτακόσιες μέρες άδειας έχω και στέκουν. Δεύτερη ζωή δε με φτάνει για να πάρω την άδειά μου όλη. Αλλά για μένα αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Δε με νοιάζουν οι άδειες και τα ρεπό, με νοιάζει να δουλεύει η μονάδα μου σωστά, με νοιάζουν οι ασθενείς μου», λέει ο κ. Κόρσαβας. 

Η σύμβαση της επικουρικής γιατρού έληξε στις αρχές Αυγούστου, με την ίδια να αποχωρεί και τη μονάδα να μένει και πάλι ξεκρέμαστη. 

«Έχω ενημερώσει εγκαίρως κάθε αρμόδιο! Τέσσερις μήνες φωνάζω πως δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση και πρέπει να έρθει βοήθεια», δηλώνει ο κ. Κόρσαβας. 

«Εκτός από την αιμοκάθαρση, είχαμε κι ένα εξωτερικό ιατρείο που δεν προλαβαίνουμε τα περιστατικά. Δίνουμε στο γραφείο κίνησης ένα μάξιμουμ αριθμό που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και ανά ιατρείο το νούμερο αυτό διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται. Δεν μπορείς να μη δεις τους ανθρώπους όμως. Σου λένε “έρχομαι από τη Σητεία, το Μύρτος, τη Ζάκρο”, τι θα τους πεις; Δεν μπορώ να σε δω;», σημειώνει ο διευθυντής της Μονάδας. 

Ο ίδιος έχει ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα με τον διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ., κ. Νεκτάριο Παπαβασιλείου, προκειμένου για ακόμη μια φορά να μεταφέρει την αγωνία του, αλλά και την απόφαση οι βάρδιες εφημεριών να τελειώσουν τη 16η Σεπτεμβρίου. 

«Η κατάσταση είναι τραγική! Μείναμε δύο γιατροί, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Όλα περνάνε από τα χέρια μας, από τα ραντεβού των ασθενών και τη συνταγογράφηση, ως την κλινική εξέτασή τους και φυσικά την υποστήριξή τους. Ε, δε γίνεται άλλο!». 

Η ίδια κατάσταση περίπου αφορά φυσικά και το νοσηλευτικό προσωπικό. 

«Λέμε πως είμαστε τώρα καλούτσικα γιατί μπορούμε να δώσουμε τρεις μέρες άδειας σε μια νοσηλεύτρια και να καλύψουμε κι ένα ρεπό σε μια άλλη», τονίζει ο κ. Κόρσαβας, που σημειώνει πως όλη η αλυσίδα της Μονάδας υπερβαίνει εαυτόν.

Τι θα κάνουν οι αρμόδιοι; - “Γολγοθάς” αναμένει τους νεφροπαθείς του Λασιθίου 

Αν η Υ.ΠΕ. και φυσικά το υπουργείο Υγείας δεν ανταποκριθούν άμεσα, η ζωή των νεφροπαθών του Λασιθίου θα μετατραπεί σε “Γολγοθά”. Οι ασθενείς από το Λασίθι, περισσότεροι από 100 άνθρωποι, θα πρέπει να μετακινούνται προς το Ηράκλειο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να πραγματοποιούν τη θεραπεία τους στις αντίστοιχες μονάδες του Ηρακλείου. 

Για παράδειγμα, ένας ασθενής από την Κάτω Ζάκρο (και φυσικά ο συνοδός του) θα πρέπει να “ταξιδεύει” τουλάχιστον τρεις ώρες για να φτάσει στο Ηράκλειο, να μπει στο μηχάνημα για τουλάχιστον τρεις ώρες και να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για τον τόπο του, στον οποίο θα φτάσει μετά από τρεις ώρες. Και αυτό θα πρέπει να το κάνει μέρα παρά μέρα...

Μιλάμε, δηλαδή, για την απόλυτη απανθρωποποίηση του συστήματος. 

neakriti.gr