Αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις για το παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας από τον Σύλλογο Μηχανικών

12:14 μ.μ. - Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021
12:08 μ.μ. - Τρί, 31/14/2021
Image: Αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις για το παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας από τον Σύλλογο Μηχανικών

Ο Κώστας Πανταζής πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας, στον Ηχώ 99,8

Τους στόχους του νεοσύστατου Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας αναλύει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κώστας Πανταζής. Όπως είπε, σκοπός τους είναι να λειτουργήσουν ως αρωγός στον δήμο και τους δημότες σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου τους, ως μηχανικοί. Αυτή την περίοδο τρέχουν αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας, το κτηματολόγιο , οι δασικοί χάρτες κλπ.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην προμελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου λέγοντας ότι παρακολούθησαν την παρουσίαση που έγινε από την οποία προέκυψαν αρκετά ερωτήματα και απορίες, ευχαριστώντας στο σημείο τον αντιδήμαρχο κ. Γ. Ασπραδάκη για το κάλεσμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Σημείωσε ωστόσο πως το χρονοδιάγραμμα και η στιγμή που έγινε η διαβούλευση, εν μέσω καλοκαιριού, δεν ήταν η καταλληλότερη.

Είπε στη συνέχεια ότι θέση του συλλόγου είναι να γίνει έναν ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης της πόλης, ένα master plan, για το πως θέλουμε την πόλη ώστε να προγραμματιστούν οι μελλοντικές παρεμβάσεις και μελέτες και να αναζητηθούν στη συνέχεια χρηματοδοτήσεις. Η προμελέτη του παραλιακού μετώπου σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν στάθηκε στο πως θα είναι ο σχεδιασμός στις πέργκολες, ποια υλικά θα χρησιμοποιηθούν, πως θα είναι η οροφή, ίσως γιατί δεν υπήρχαν δεδομένα από τον δήμο προς τον μελετητή. Ως σύλλογος προτείνουν ο διαχωρισμός μεταξύ των καταστημάτων να είναι πχ με ξύλινες, μικρές μεταλλικές κατασκευές, φυτά, διακοσμητικά υλικά όχι όμως με κατασκευές μόνιμου χαρακτήρα. Είναι ακόμη υπέρ της επανακατασκευής, με τα κατάλληλα υλικά, του παραλιακού πεζόδρομου από το Λιμεναρχείο προς το Κάστρο, μια ιδέα που είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν, είχε "αγκαλιαστεί" όμως για κάποιους λόγους δεν λειτούργησε.

Όσον αφορά το τμήμα της παραλίας κοντά στο Φρούριο προκύπτει ζήτημα από τον καθορισμό της γραμμής αιγιαλού και παραλίας ο οποίος ταυτίζεται με την οικοδομική γραμμή που σημαίνει ότι απαγορεύεται η κατασκευή οποιασδήποτε μόνιμης κατασκευής. Η θέση τους είναι πως το θέμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Ως προ το θέμα πρασίνου ζητούν να παραμείνουν τα αλμυρίκια όχι μόνο για τον ίσκιο αλλά και γιατί λειτουργούν προστατευτικά από τη διάβρωση της παραλίας. Έχουν δε ένσταση εάν οι φοίνικες που προτείνονται σε κάποια σημεία, είναι η ενδεικτικότερη λύση.

Διαφωνούν και με την πρόταση της προμελέτης όσων αφορά την αξιοποίηση της παραλιακής πλατείας πίσω από το παλιό Δημαρχείο και την κατασκευή κτιρίου αλλά και με τη χωροθέτηση των θέσεων παρκινγκ στο σημείο και υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η δημιουργία υδατοδρομίου και πόσο θα επιβαρυνθούν κομβικά σημεία κυκλοφορίας στην πόλη από όλες αυτές τις αλλαγές.

Τέλος, επισημαίνουν πως το παραλιακό μέτωπο κατοικείται αν και αυτό φαίνεται ότι ο μελετητής το έλαβε υπόψη του. Και ότι εκτός από τα καταστήματα καφέ εστίασης υπάρχουν και εμπορικά καταστήματα. Ακόμα ότι το παραλιακό μέτωπο «ταλαιπωρείται» από τον αέρα και υπάρχει η ανάγκη σημείων σκίασης. Πέρα λοιπόν από το αισθητικό, τεχνικό κομμάτι πρέπει να εξεταστεί και η λειτουργικότητα της παραλίας λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, τον χαρακτήρα της πόλης, ποια στοιχεία θέλουμε να διατηρήσουμε και που θέλουμε να πάμε την πόλη. Για όλα αυτά ζητάνε μια συνάντηση με τον δήμο και την τεχνική υπηρεσία ενώ προγραμματίζουν μια ημερίδα, ανοιχτή με τήρηση μέτρων, για να ενημερωθεί ο κόσμος και τι πρέπει να προσέχουμε σε χώρους κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους.