Αντιπαράθεση Θραψανιώτη - Πανταζή για τις αποζημιώσεις των πληγέντων

1:13 μ.μ. - Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018
01:02 μ.μ. - Τρί, 13/13/2018
Image: Αντιπαράθεση Θραψανιώτη - Πανταζή για τις αποζημιώσεις των πληγέντων

Συναντήσεις του Βουλευτή για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και Αφαλάτωση

Με επίκεντρο την έλλειψη νερού και τις ζημιές από την ανεμοθύελλα συνεδρίασε χθες το βράδυ το Δ.Σ. του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας παρουσία του Δημάρχου κ. Θεοδόσης Καλαντζάκη και  του αντιδημάρχου και προέδρου της επιτροπής αγροτικών θεμάτων του δήμου κ. Αργύρη Πανταζή. Παραβρέθηκε ακόμη ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σητείας κ. Γ. Τσιφετάκης. Η γραμματέας του συλλόγου κα Κατερίνα Τσικαλουδάκη μιλώντας στον Ηχώ fm 99,8 και αναφερόμενη στα αποτελέσματα της συνάντησης είπε ότι αφού η καταγραφή ολοκληρώθηκε θα γίνει κοστολόγηση των ζημιών και στη συνέχεια θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να διεκδικηθούν αποζημιώσεις. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων
 
Για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής δήλωσε ότι τα προβλήματα από τη λειψυδρία αλλά και οι ζημιές από την ανεμοθύελλα  είναι θέματα που τους  απασχολούν σοβαρά και γίνονται  συνεχείς συζητήσεις επ αυτών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από Ιεράπετρα, Μακρύ Γιαλό, Αγίο Ιωάννη , Μάλλες, έχουν κατατεθεί 496 αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις. Μέχρι την Παρασκευή θα γίνει αξιολόγηση των στοιχείων ώστε να διευκρινιστεί πόσες από τις αιτήσεις αυτές αφορούν σε θερμοκηπιακές κατασκευές,  καλλιέργειες, ελαιώνες και άλλες ζημιές όπως υλικές σε επιχειρήσεις ή οικίες.  Πρόσθεσε ότι σήμερα έγινε σύσκεψη στον Δήμο υπό τον Δήμαρχο με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τον κ. Καλαντζάκη να τους ενημερώνει για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Εν συνεχεία ο κ. Καλαντζάκη μετέβη στο Ηράκλειο προκειμένου να έχει συναντήσεις στην Περιφέρεια και να συζητηθούν επόμενες κινήσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να σταθεί κοντά στους πληγέντες έμπρακτα. Υπάρχουν παραδείγματα σε άλλες περιοχές που δόθηκαν αποζημιώσεις και διεκδικούμε και για τον τόπο μας και τους πληγέντες έκτακτο βοήθημα ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίζουν να καλλιεργούν.  Χρειάζεται πολιτική βούληση και καλούμε  και τους δυο  Βουλευτές του Νομού αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ενδιαφερθούν για την Ιεράπετρα , τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πανταζής.
 
 
 
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Εμμ. Θραψανιώτης ο οποίος ανέφερε ότι παγώνουν για 6 μήνες οι εισφορές  για τα ασφαλιστικά ταμεία και για ένα μήνα για την εφορία ενώ  είναι στην ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας να γίνουν οι διαδικασίες για να  δοθεί παράταση. Οι παραγωγοί που είναι ασφαλισμένοι  στον ΕΛΓΑ , πρόσθεσε  θα αποζημιωθούν στην παραγωγή.  Όσο για τους ανασφάλιστους   θα πρέπει και οι  ίδιοι παραγωγοί να ξαναδούν το θέμα της ασφάλισής τους, επεσήμανε και πρόσθεσε πως σε νομοθετικό πλαίσιο εξετάζονται αλλαγές ώστε ανάμεσα σε άλλα να αποζημιώνονται και οι ζημιές στις θερμοκηπιακές κατασκευές . Αυτό θα είναι μεταξύ άλλων αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση που θα γίνει αύριο  με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Επιπλέον την Πέμπτη θα έχει  συνάντηση στο Υπουργείο προκειμένου να γίνει μια συζήτηση γύρω από τις προϋποθέσεις  και τα δεδομένα που υπάρχουν  σχετικά με την αφαλάτωση και κατά πόσο μια τέτοια πρόταση  θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ιεράπετρα και γενικά στο νομό,  ως λύση απέναντι στη λειψυδρία.
 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη: