Αντιδρά η εκπαιδευτική κοινότητα στην Τράπεζα Θεμάτων - Το πρόγραμμα των εξετάσεων
Κινητοποιήσεις οργανώνει η εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια στην επιμονή του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει από φέτος την Τράπεζα Θεμάτων
Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς διαμαρτύρονται ευλόγως, δεδομένου, ότι τα παιδιά βγαίνουν από μια ακόμη δυσλειτουργική σχολική χρονιά, με την ύλη να μην έχει βγει και με την πανδημία να έχει προκαλέσει πολλές απώλειες διδακτικών ωρών.
Υπενθυμίζεται, ότι τα μισά από τα θέματα των απολυτήριων εξετάσεων στην Α' και στη Β' Λυκείου θα πρέπει να προέλθουν από την κοινή δεξαμενή της τράπεζας θεμάτων.
Ωστόσο, παρά τις παραπάνω αντικειμενικές συνθήκες, η ηγεσία του υπουργείου έχει κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες τη σχετική συζήτηση, όπως προέκυψε και από την τελευταία συνάντηση της ΟΛΜΕ με το Υπουργείο Παιδείας.
Η ΟΛΜΕ ήδη προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα να μην εφαρμοστεί τουλάχιστον φέτος η τράπεζα θεμάτων.
Χαρακτηριστική του κλίματος, που επικρατεί στα σχολεία, είναι η επιστολή των εκπαιδευτικών του 5ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου:
«Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών του 5ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης, έπειτα από συζήτηση παιδαγωγικού χαρακτήρα με θέματα την ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης και την εφαρμογή της Τράπεζας θεμάτων, έθεσε τα προβλήματα που προκύπτουν, από την εμμονή του Υπουργείου Παιδείας σε αυτήν την εφαρμογή.
Οι δυσκολίες ,που επιφέρει η Τράπεζα θεμάτων προκύπτουν, από τους παρακάτω παράγοντες.
Α) Τα σχολεία παρέμειναν ουσιαστικά κλειστά για σχεδόν δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και η τηλεκπαίδευση δε λειτούργησε παιδαγωγικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα τεράστια γνωστικά κενά των μαθητών και τα ποικίλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία εμείς ως εκπαιδευτικοί σε καθημερινή επαφή μαζί τους, βιώνουμε έντονα.
Β) Η έλλειψη καθηγητών και τα κενά στα σχολεία, που οφείλονται στη μη έγκαιρη ή καθόλου πρόσληψη προσωπικού, από το Υπουργείο Παιδείας συνέβαλαν στη μη ικανοποιητική κάλυψη της διδακτέας ύλης.
Γ) Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, λόγω των υγειονομικών συνθηκών με πολλούς εκπαιδευτικούς και μαθητές να νοσούν και να απουσιάζουν συχνά, προέκυπτε συνεχώς αναστάτωση και δυσαρμονία και βέβαια ασυνέχεια στο εκπαιδευτικό έργο.
Λόγω των παραπάνω πολύ σοβαρών εμποδίων και των ιδιαίτερων συνθηκών, που αντιμετωπίζουμε μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητάμε, από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας :
Να μειωθεί η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και εκείνη της Α’ και Β’ Λυκείου.
Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα θεμάτων».
Το πρόγραμμα των εξετάσεων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Από τις 23 Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου, οι μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και των ΕΠΑΛ της χώρας θα συμμετάσχουν σε προαγωγικές, απολυτήριες και πανελλαδικές εξετάσεις.
Γυμνάσια
Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα γίνουν από την 1η ώς τις 15 Ιουνίου παράλληλα με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά τις ημέρες που δεν θα βρίσκεται σε εξέλιξη η εθνική διαδικασία για τα ΑΕΙ.
H αξιολόγηση των μαθητών του Γυμνασίου προκύπτει, από τον συνδυασμό του Π.Δ. 126/2016 και τον νόμο 4692/2020 που τροποποίησε κάποιες διατάξεις του.
Τα επτά μαθήματα τα οποία εξετάζονται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις είναι:
Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία),
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση),
Μαθηματικά,
Φυσική,
Ιστορία,
Αγγλικά
Βιολογία.
Φέτος, με την πρόωρη διεξαγωγή των Πανελλαδικών, οι ελεύθερες ημερομηνίες για εξετάσεις στα Γυμνάσια είναι μόνο έξι:
1/6 (ημέρα Τετάρτη),
2/6 (Πέμπτη),
7/6 (Τρίτη),
9/6 (Πέμπτη),
14/6 (Τρίτη)
15/6 (Τετάρτη).
Τις άλλες μέρες διενεργούνται Πανελλαδικές στα Λύκεια.
Η 13η Ιουνίου είναι αργία (Αγίου Πνεύματος). Άρα είναι 6 μέρες για 7 μαθήματα. Είναι προφανές ότι σε μία μέρα θα εξεταστούν 2 μαθήματα μαζί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο μάθημα το οποίο θα εξεταστεί μαζί με κάποιο άλλο θα είναι η Βιολογία.
Λύκεια
Οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις θα γίνουν 23-27 Μαΐου στη Γ' Λυκείου. Πέντε ημέρες για πέντε μαθήματα και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα έχουν ακόμη 4 ημέρες - που γίνονται 6 αν υπολογιστεί και το Σαββατοκύριακο - προκειμένου να προετοιμαστούν.
Στην Α' και τη Β' Λυκείου οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις γίνονται σε 8 μαθήματα (με Τράπεζα Θεμάτων) και θα ολοκληρωθούν από τις 23 Μαΐου ώς τις 3 Ιουνίου.
Τα μαθήματα της Α' τάξης του Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις είναι:
Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία και
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία), Μαθηματικά (Αλγεβρα και
Γεωμετρία), Ιστορία, Φυσικές Επιστήμες (μόνο οι κλάδοι Φυσική και
Χημεία), Αγγλικά.
Τα μαθήματα της Β' τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις είναι:
Γενικής Παιδείας,
Ελληνική Γλώσσα (μόνο οι κλάδοι Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία),
Ιστορία,
Φυσικές Επιστήμες (μόνο ο κλάδος Βιολογία), Μαθηματικά (Αλγεβρα και Γεωμετρία),
Αγγλικά
μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού.
Τα μαθήματα της Γ' τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις είναι:
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),
Ιστορία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και όλα τα μαθήματα
Ομάδων Προσανατολισμού.
Πανελλαδικές
Ξεκινούν στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα, στις 2 του μήνα, για τα Επαγγελματικά Λύκεια, με στόχο φέτος την έκδοση των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ στα αρχές Αυγούστου.
Στα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου και στα Επαγγελματικά στις 17 του μήνα.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τα ειδικά μαθήματα από 18 έως 30 Ιουνίου.
Πηγή: tvxs.gr