Ανθρωποκτονία Ιεράπετρας: Από την κηδεία στην εκταφή, οι πέντε μέρες που έφεραν τη μεγάλη ανατροπή

9:08 μ.μ. - Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
09:04 μ.μ. - Δευ, 15/08/2024
Image: Ανθρωποκτονία Ιεράπετρας: Από την κηδεία στην εκταφή, οι πέντε μέρες που έφεραν τη μεγάλη ανατροπή

Η αίτηση για διαβατήριο την επομένη της κηδείας και η φράση-κλειδί του 65χρονου θύματος στους φίλους του

Ο 65χρονος Κλάους, ο οποίος λάτρευε την Κρήτη και είχε αποφασίσει ότι θα έκλεινε τα μάτια του σε τούτο τον τόπο, όταν έμαθε πλέον ότι πάσχει από καρκίνο, δεν μπορούσε να υποψιαστεί τι θα ακολουθούσε όταν το  βραδάκι της 6ης Απριλίου, μία ημέρα πριν βρεθεί πεσμένος στο πάτωμα, μέσα σε μία λίμνη αίματος, άνοιγε την πόρτα σε πρόσωπο του στενού φιλικού του περιβάλλοντος.

 Μπορεί ο «επισκέπτης» να έφθασε με γάντια στα χέρια και την κουκούλα του μπουφάν στο κεφάλι, αλλά δεν κακόβαλε με το νου. Τον προσφώνησε με την προσφιλή έκφραση που συνήθιζαν να λένε, αστειευόμενοι μεταξύ τους, οι φίλοι της παρέας. Και αυτή η έκφραση που ακούγεται να λέει καθαρά το θύμα και έχει καταγραφεί σε κάμερα ασφαλείας ήταν ένα στοιχείο-κλειδί που έμελλε, μεταξύ άλλων παραμέτρων, να θέσει τις έρευνες της υπόθεσης σε νέα εντελώς βάση.

Στις 7 Απριλίου ο θάνατος του 65χρονου Γερμανού είχε θεωρηθεί ως αιφνίδιος. Ήταν ένας άνθρωπος σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου και μπορεί  οι ζωτικές του λειτουργίες να ήταν καλές, δεν θα ήταν απίθανο όμως να νιώσει, παράδειγμα, κάποια ζάλη, να πέσει και να τραυματιστεί θανάσιμα. Σήμερα δεν θα συζητούσαμε καν για την περίπτωση αυτή.

Όμως στην περιοχή άρχισαν να συζητιούνται διάφορα που περιέπλεκαν την υπόθεση και της έδιναν άλλη διάσταση. Η πιο σημαντική ωστόσο πληροφορία-στοιχείο που έδωσε το έναυσμα να ανοίξει νέος κύκλος έρευνας ήταν τα όσα είχε καταγράψει κάμερα ασφαλείας στην περιοχή κατοικίας του 65χρονου Γερμανού.

Το υλικό έδειχνε  ότι το βραδάκι του Σαββάτου, την παραμονή δηλαδή που εντοπίστηκε νεκρός, ο Κλάους είχε δεχθεί επίσκεψη από φιλικό του πρόσωπο, το οποίο όμως δεν είχε, όπως περιγράφεται, φυσιολογική συμπεριφορά. Οι κινήσεις του θεωρήθηκαν ύποπτες.

Είναι μία υπόθεση για την οποία  συνεργάστηκαν υποδειγματικά και αθόρυβα ΕΛ.ΑΣ (Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου και Ασφάλεια Ιεράπετρας), Εισαγγελία και ιατροδικαστής. Η υπόθεση  αντιμετωπίζεται επισήμως ως ανθρωποκτονία και ήδη οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην σύλληψη ενός 45χρονου Ιεραπετρίτη, όπως έχει γράψει το Cretalive,  ο οποίος ανήκε στο φιλικό περιβάλλον του άτυχου Γερμανού. Συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου για ένα μαχαίρι μέχρι να εκδοθεί το ένταλμα της ανθρωποκτονίας. Ο 45χρονος, ο οποίος επισήμως σε επίπεδο προανακριτικό φέρεται να αρνείται κάθε εμπλοκή στο θάνατο του 65χρονου, αναμένεται να οδηγηθεί την Τρίτη ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Λασιθίου, εκτιμάται ωστόσο ότι θα πάρει νέα προθεσμία.

Το χρονικό της υπόθεσης-θρίλερ

Το καλοκαίρι του 2023 ο 65χρονος Γερμανός αποφάσισε  εγκατασταθεί μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στα Φέρμα. Όταν διαγνώστηκε με τον καρκίνο, αποφάσισε να γυρίσει στη Γερμανία, να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες του και να επιστρέψει για πάντα στην Κρήτη. Είχε γίνει γνωστό, σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης, ότι είχε πουλήσει κάποιο ακίνητο και έτσι είχε οικονομίες.

Όταν πλέον η νόσος του προχώρησε αρκετά, περιόρισε τις μετακινήσεις του εκτός σπιτιού. Ιδιαίτερα από τα Χριστούγεννα και μετά ήταν σπάνιες οι έξοδοι του. Οι τέσσερις-πέντε στενοί του φίλοι ήταν εκείνοι που τον επισκέπτονταν στο σπίτι και η κοπέλα που είχε αναλάβει τη φροντίδα του και μετρούσε τις ζωτικές λειτουργίες του, σε καθημερινή βάση. Πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο 65χρονος κάθε βράδυ συνήθιζε να επικοινωνεί με τους φίλους του, με κλήσεις ή με μηνύματα, έκαναν πλάκα και τους ενημέρωνε για την κατάσταση του.

Το Σάββατο, 6 Απριλίου, η κοπέλα έφυγε από το σπίτι λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Οι μετρήσεις όλες, πίεση, οξυγόνο κλπ ήταν καλές. Τότε ήταν και η τελευταία επικοινωνία με τους φίλους τους. Έκτοτε δεν έδωσε ξανά σημείο ζωής.

Ο 65χρονος βρέθηκε νεκρός την επόμενη ημέρα. Λόγω της βεβαρημένης υγείας του ο θάνατος του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια. Κηδεύτηκε, αλλά δύο ημέρες άρχισαν οι συζητήσεις και τα ερωτηματικά. Παράλληλα στις Αρχές περιήλθε και μία κρίσιμη πληροφορία, η αξιοποίηση της οποίας οδήγησε στο υλικό που είχε καταγράψει κάμερα ασφαλείας.

Στο επίμαχο υλικό, όπως προαναφέρθηκε,  καταγράφεται ότι το βράδυ του Σαββάτου το θύμα δέχθηκε επίσκεψη στο σπίτι. Είναι περίπου 20 με 25 λεπτά αφ’ ότου έχει αναχωρήσει  η κοπέλα που φρόντιζε τον άτυχο Γερμανό. Ο «επισκέπτης» φοράει γάντια, μάσκα στο πρόσωπο (μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω της επιβαλλόμενης προστασίας του 65χρονου από ιούς και κρυολογήματα) και κουκούλα από μπουφάν στο κεφάλι.

Από  έναν συνδυασμό στοιχείων, αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο άτυχος Γερμανός εξέπνευσε ή τουλάχιστον έπαψε να δίνει σημεία ζωής όσο ακόμα ήταν μέσα στο σπίτι το πρόσωπο αυτό. Οι κινήσεις του «επισκέπτη», θεωρήθηκαν επίσης ύποπτες κατά την αναχώρηση και τότε αποφάσισαν να επανεξετάσουν την υπόθεση σε εντελώς διαφορετική βάση. Ήταν δεδομένο ότι ο τελευταίος άνθρωπος που είχε δει ζωντανό τον 65χρονο ήταν πρόσωπο του φιλικού του  περιβάλλοντος.

Έτσι, ξεκινάει ένας πρώτος κύκλος έρευνας στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώνεται υλικό από κάμερες ασφαλείας, γίνεται άρση τηλεφωνικού απορρήτου, συλλέγονται πληροφορίες, λαμβάνονται καταθέσεις για τον κύκλο των προσώπων με τα οποία είχε επαφές το θύμα. Οι στενοί φίλοι του 65χρονου καλούνται ένας προς ένας για να δώσουν κατάθεση και τους επιδεικνύεται το επίμαχο βιντεοληπτικό υλικό. Ο άνδρας που καταγράφεται στο βίντεο προσομοιάζει σε 45χρονο φίλο του θύματος.

Αστυνομικοί προχωρούν μέσα στα πρώτα 24ωρα στην προσαγωγή του. Ο ίδιος φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε τον 65χρονο, όμως αρνείται ότι μετέβη στο σπίτι του τη μοιραία νύχτα, ενώ φέρεται να ισχυρίζεται ότι την ημέρα εκείνη είχε πάει για ψάρεμα. Είναι ημέρα όμως που στην περιοχή επικρατούσαν  ισχυρότατοι νοτιάδες και έχει ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου, με τη γνωστή γιγαντιαία κινητοποίηση των Αρχών.

Όσο προχωρούν οι ημέρες και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο θάνατος του 65χρονου δεν είναι πιθανότατα παθολογικός, όπως είχε φανεί στην αρχή, υποβάλλεται αίτημα εκταφής, γίνεται δεκτό από την Εισαγγελία και η εκταφή διενεργείται την Παρασκευή. Μία μέρα πριν έχει γίνει σύλληψη του 45χρονου για αυτόφωρο αδίκημα (για ένα μαχαίρι), στην πορεία εκδίδεται ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια  Λασιθίου για ανθρωποκτονία.

Συμπτωματικό ή όχι, πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στο Cretalive ότι τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, ο 45χρονος έκανε αίτηση για έκδοση διαβατηρίου

Ευαγγελία Καρεκλάκη    Cretalive 

Το δελτίο τύπου της Αστυνομίας αναφέρει:

Συνελήφθη, σήμερα ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκδόθηκε Ένταλμα σύλληψης της κ. Ανακρίτριας Αγίου Νικολάου για ανθρωποκτονία αλλοδαπού.

Ειδικότερα την 07.04.2024 σε περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας εντοπίστηκε, από οικείο πρόσωπο, νεκρός αλλοδαπός εντός της οικίας του με πρώτες ενδείξεις θανάτου παθολογικά αίτια λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Ωστόσο, κατόπιν κατάλληλης και εμπεριστατωμένης έρευνας και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και το Τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις περί τέλεσης εγκληματικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, συλλέχθηκαν στοιχεία, από την ενδελεχή ανάλυση, επισκόπηση και συνεκτίμηση των οποίων, προέκυψε ως δράστης 45χρονος ημεδαπός. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκταφή του θύματος με σκοπό τη διενέργεια ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης, για τον επακριβή προσδιορισμό των αιτιών και ειδικότερων συνθηκών του θανάτου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον της ανακριτικής Αρχής για να απολογηθεί.

Το προανακριτικό έργο διενεργήθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.