Άνθρωποι πίσω από το Cretan Iama, στο Γη & Ύδωρ

7:36 μ.μ. - Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018
07:10 μ.μ. - Δευ, 15/36/2018
Image: Άνθρωποι πίσω από το Cretan Iama, στο Γη & Ύδωρ

O καθηγητής κ. Χρήστος Λιονής και ο διευθυντής της Ε.Α.Σ.Ρ. κ. Σκορδίλης, μας αφηγούνται ένα ταξίδι καινοτομίας που έκλεισε λαϊκή και αρχαία σοφία, σε μια κάψουλα.

Στο “Γη&Ύδωρ” του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου, μιλήσαμε για την καινοτομια που ξεκινά από την γνωση της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας, αλλά και από την βαθιά παρατήρηση των ανθρώπων και των προσωπικών τους βιωμάτων.

lionhs-200x300
 
Μαζί μας ήταν ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπου μαζί με τον Στέργιο Πυρίντσο, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιολογίας, τον Γεώργιο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας  και τον Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, συναποτέλεσαν την ερευνητική ομάδα επιστημόνων που δημιουργησαν το Κρητικό Ίαμα ή Cretan Iama σε συνεργασία με την εταιρεία Οlvos Science, θυγατρική της Ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica, με πρώτες ύλες αρωματικων βοτάνων και ελαιολάδου από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

cretan-iama
 
Τι είναι το Κρητικό Ίαμα
 
Το Cretan ΙΑΜΑ είναι ένα φυσικό ιδιοσκεύασμα που περιέχει αιθέρια έλαια από τρια κρητικά βότανα, θυμάρι (Coridοthymus Capitatus), φασκόμηλο (Salvia Fruticosa) και δίκταμο (Origanum Dictamnus), σε συγκεκριμένες αναλογίες, που λειτουργούν συνεργικά, δηλαδή συμπληρώνοντας και ενισχύοντας το ένα, τη δράση του άλλου.Τα αιθέρια έλαια των 3 αυτών βοτάνων είναι διαλυμένα μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μορφή μαλακής κάψουλας.Το Cretan IAMA που ξεκίνησε, ερευνήθηκε και παρήχθη εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα, αποτελεί Ελληνική καινοτομία και είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα.
 
Αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής, μη συνταγογραφούμενο, που με την δύναμη των αρωματικών βοτάνων που περιέχει, ενισχύει το ανοσοβιολογικό σύστημα, την άμυνα του οργανισμού. Το σκεύασμα, παρουσιάζει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα βάσει εργαστηριακών ελέγχων και κλινικών δοκιμών, στην μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και της γρίπης.  
 
Το εντυπωσιακό ομως στην ιστορία αυτή δεν είναι μόνο η ευεργετική δράση του Κρητικού Ιάματος για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για μια Ελληνική Καινοτομία που ανοίγει νέους ορίζοντες στη βιοϊατρική, καθώς τα ερευνητικά δεδομένα που παρήχθησαν στα εργαστήρια των επιστημόνων, εισάγουν δυνατότητες περαιτέρω έρευνας και αξιοποίησής της εθνοβοτανολογικής και αυτόχθονης γνώσης στη θεραπευτική πρακτική.

botana-1
 
Η ματιά του παρατηρητή 
 
Όταν κανείς θα μελετήσει την ιστορία δημιουργίας αλλά και την ίδια τη συσκευασία του Κρητικού Ιάματος, που φέρει ως λογότυπο το καλλιγραφικό Γιώτα όπως στη γραφή του Ερωτόκριτου απο τον Βιτσέντζο Κορνάρο, θα παρατηρήσει μια κοινή συνιστώσα, την προσωπική φροντίδα. Φροντίδα  και σεβασμό οχι μόνο για την διάσωση της αυτόχθονης γνώσης με την μετατροπή της σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά και για την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας όπως μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα από τον τρόπο ζωής και έκφρασης μας, ανα τους αιώνες. 
 
Η ατομική επιστημονική παρατήρηση και η αναζήτηση στα δεδομένα της παράδοσης και της γνώσης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ήταν και η αφετηρία των στοχασμών και υποθέσεων  του κ Λιονή, ο οποίος μας ανέφερε ότι οι αυτόχθονοι μηχανισμοί, συγκράτησαν τη σοφία και τη γνώση που είχε διατηρηθεί από τη Μινωική περίοδο, μια αυθεντική γνώση που όπως τεκμηριώθηκε επιστημονικά, έχει πολλά να προσφέρει στον άνθρωπο και την οικονομία. 
 
Οι παρατηρήσεις του ξεκίνησαν όταν υπηρετούσε ως νέος γιατρός το ιατρικό λειτούργημα στο ορεινο χωριό Σπήλι στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο πριν από είκοσι και πλέον έτη, όπου μεταξύ άλλων διαπίστωνε από τις προσωπικές συνεντεύξεις και τα ιστορικά των ασθενών του, ότι έφτασαν σε βαθιά γηρατειά κατορθώνοντας να αποφεύγουν νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και να ξεπερνούν πιο εύκολα τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Τη χαμηλή αυτή νοσηρότητα οι ίδιοι απέδιδαν στα αρωματικά βότανα και αφεψήματα.  Κινημένος λοιπόν από την παρατήρηση της ζωής αυτών των ανθρώπων, την ανθρωπολογική μελέτη και την προσωπική του έρευνα σε πρακτικές, μαρτυρίες και αναφορές που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, μετέφερε την αναζήτηση και την περιέργεια του στη Σουηδία όπου με συναδέλφους του και μέσω χρηματοδότησης, τεκμηρίωσαν ερευνητικά την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των αρωματικών βοτάνων με δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό Lancet το 1998. 
 
Στην συνέχεια της ιστορίας του Κρητικού Ιάματος, ο κ. Λιονής τονίζει τη σημασία των συναντήσεων με τους κατάλληλους ανθρώπους καθώς ο προσωπικός του διαφωτισμός πάνω στο θέμα, ενισχυθηκε απο τη συλλογική εργασία που προέκυψε από την συνάντηση του με τους υπόλοιπους τρεις ερευνητές που συνέθεσαν την ομάδα, ώστε να πάνε συνεργιστικά τη γνώση παραπέρα.
 
 Ήταν συγκεκριμένα η συνάντηση με τον κ. Καστανά σε μια περίοδο επιδημίας γρίπης, που αναθέρμανε το ενδιαφέρον για τα αρωματικά βότανα. Χωρίς κάποια κρατική ενίσχυση η ενδιαφέρον χορηγού ή Πανεπιστημίου, με την υπάρχουσα γνώση που είχε προκύψει απο ανθρωπολογικά δεδομένα, τη σοφία της Κρήτης αλλά και το εργαστήριο για την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση τους, εφάμιλλη αυτής της βιταμινης Ε και του πράσινου τσαγιού, η ομάδα των ερευνητών στους οποίους προστέθηκαν και οι   Στέργιος Πυρίντσος και Γεώργιος Σουρβίνος, εμπλούτισαν τα δεδομένα τους για την ευεργετική δράση επιλεγμένων αρωματικών βοτάνων στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού με εργαστηριακό έλεγχο και προχώρησαν σε κλινική μελέτη και δοκιμή σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού, με ευεργετικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ethnopharmacology (2015). 

iama-kritiko-epistimones1-1024x683
 
Συνέργεια σε πολλαπλά επίπεδα
 
Εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη είναι η συνέργεια περισσότερων κλάδων της επιστήμης, της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας που οδηγεί στην  ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και του φυσικού μας πλούτου με αθροιστικά οφέλη για όλους τους συμμετέχοντες.
 
Η ομαδική εργασία ήταν εύκολη, και όπως μας λέει ο κ. Λιονής η ομαλή επίτευξη της παρά τη διαφορετικότητα μας, δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την επιστημονική κοινότητα, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη ως μέσο εδραίωσης της γνώσης και κοινωνικής μας επιβίωσης. Οι ίδιοι τουλάχιστον απέδειξαν με το έργο τους ότι η συνεργασία των επιστημονικών Σχολών και προσώπων είναι εφικτή, όπως και η συνεργασία της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με  εκπροσώπους των αγροτών ώς παραγωγικού κλάδου. Η δε συνεργασία όλων με την Ελληνική βιομηχανία, αποτελεί το επιστέγασμα και δίνει ζωή στην τοπική οικονομία, πληρώνοντας τους παραγωγούς που επιμελούνται την άντληση του φυσικού πλούτου σε επίπεδο πρώτων υλών. 
 
Πάνω στην εμπειρία του με την καινοτομία, ο κ. Καθηγητής μας λέει ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο παρά την αποστράγγιση του, διαθέτει ανθρώπους που μπορούν να αξιοποιηθούν για να επιτευχθούν αντίστοιχα σημαντικές συνεργασίες και διαθέτει επίσης μηχανισμούς που σε κάθε περίπτωση χρήζουν βελτίωσης. Εντοπίζει όμως την προτεραιότητα στην γεφύρωση και συζήτηση των Θεωρητικών και Θετικών Επιστημων, ώστε η προαγωγή της επιστήμης να γίνεται σε συνάρτηση και με σεβασμό στον άνθρωπο, με καύσιμη ύλη την δημιουργική αβεβαιότητα και τη διατύπωση ερωτημάτων. Αυτή η γεφύρωση είναι δουλειά πολλών προσώπων, όχι μόνο των Πανεπιστημίων αλλά θεωρεί πως όταν ο κύκλος αυτής της σκέψης ολοκληρωθεί και στηθούν οι γέφυρες για τη συζήτηση των επιστημών, τότε η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει και να ανακτήσει την ουσιαστική της αξία που βασίζεται σε αυτήν ακριβώς τη σοφία του τόπου μας, που το Cretan Iama σαν έργο ανέδειξε, με τη σύνδεση της αυτοχθονης γνώση με την παραγωγή.
 
Ως προς τη συνέχεια της έρευνας πάνω στις ιδιότητες των αρωματικών βοτάνων και τη δράση του Cretan Iama, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, αναφέρει ο κ. Λιονής, σε ειδική συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ιολογίας στην Αθήνα στο Ζάππειο, βρέθηκε να έχει απευθείας αντιική δράση σαν μηχανισμός, επιδρώντας στην αναπαραγωγή του ιού. Σε ορισμένους ιούς γρίπης μάλιστα, φαίνεται να δρά σε πολύ αρχικό στάδιο, την ώρα που ο ιός επιχειρεί να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα ευρήματα αυτά ωστόσο αναφέρονται με την επιφύλαξη εκκρεμών δημοσιεύσεων, περαιτέρω ερευνας και διαδικασίας που απαιτείται για την τεκμηρίωση τους.
   
Ο κ. Λιονής μας λέει ότι η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε συγκρατημένα το Κρητικό Ίαμα που όμως λόγω της εργαστηριακής μελέτης και γνήσιας έρευνας που περικλείει, πλέον των δεδομένων ανθρωπολογικής μελέτης, εκκίνησε ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις ενέργειες και τη χρήση του, δίνοντας στους ερευνητές εναυσμα για νέα ερωτήματα και βελτιώσεις.  Η βασική προοπτική που δημιουργεί, είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στις επιστήμες να στρέψουν την προσοχή τους στη φύση και την επένδυση στην έρευνα των δυνατοτήτων των βοτάνων στην αντιφλεγμονώδη δράση, τα χρόνια νοσήματα και την καρδιαγγειακή νόσο.
 
Τα πρώτα μηνύματα από τους καταναλωτές όπως μας είπε ο κ. Λιονής είναι πολύ ενθαρρυντικά και θετικά. Δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες από τη χρήση του Cretan Iama. Δεν προτείνεται η λήψη του απο παιδιά κάτω των 12 ετών και εγκύους. Η δοσολογία του είναι 2 μαλακές κάψουλες ημερησίως, εφάπαξ ή 1 το πρωί και 1 το βράδυ, τουλάχιστον για 7 ημέρες. Το σκεύασμα μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό και να ενισχύσει την άμυνα του, κατά τη λήψη του ακόμα και από τα πολύ πρόδρομα συμπτώματα κρυολογήματος, όπως μικρή καταρροή, αδιαθεσία και αδυναμία. 
 
 Μπορεί να συγχορηγηθει με οποιοδήποτε φάρμακο, εφιστάται όμως η προσοχή στην χρήση λέει ο κ. Λιονής από άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά ή μεγάλες δόσεις ασπιρίνης καθώς φαίνεται να ενισχύει τη δράση τους. 

botana-3
 
Τα συστατικά της ελπίδας 
 
Τέλος ο κ. Λιονής αναγνωρίζει με ελπίδα την άνοδο της συλλογικής σκέψης και την ποιότητα των αξιών και των ικανοτήτων των νέων ανθρώπων. Όντας ένας άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο σε μια φτωχική και αφανή περιοχή, μας λέει ότι ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους που συνέθεσαν το ψηφιδωτο της ενηλικίωσης του, διδάχθηκε τη χαρά  της επικοινωνίας, την αγάπη στους συνανθρώπους και την πανανθρώπινη αξία της συμπόνοιας που σκιαγράφησαν τις διαδρομές και τις εμπειρίες του που σαν μια αλυσίδα οδήγησαν στο ενδιαφέρον του για την ανθρώπινη ζωή και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. 
 
Οραματίζεται να αφιερώσει όλα του τα παραγωγικά χρόνια αφήνοντας τα πάντα, στην έρευνα των ευεργετικών ιδιοτήτων των αρωματικών φυτών στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη μείωση  των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφράγματος. Εμείς μόνο να υποψιαστούμε μπορούμε τις ενδείξεις που τον οδηγούν σε αυτό το όραμα, που μας κάνει να φανταζόμαστε ότι το Cretan Iama άγγιξε την κορυφή ενός αμύθητου φυσικού πλούτου. 
 
Η συμβουλή του κ. Λιονή στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τις επιστήμες, την τεχνολογία ή την έρευνα, είναι να διαβάσουν την ιστορία του τόπου μας, ώστε να αναζητήσουν τον θησαυρό που κρύβει και να κρατήσουν ζωντανή την αυτόχθονη γνώση που χάνεται, αλλά είναι τόσο πολύτιμη για την ανθρωπότητα.
 
Η φιλοξενία ενός ανθρώπου όπως ο κ. Λιονής ήταν τιμή για το “Γη& Ύδωρ” και ελπίζουμε η δράση, οι αξίες και οι επιδιώξεις του να αποτελέσουν παράδειγμα για τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες ώστε κοντά στην  δίψα για το καινούργιο να αναζητούν ενεργητικά τις ανεξερευνητες πηγές αξίας μέσα την ιστορία και την παράδοση μας, που περιμένουν την ανακάλυψη και εξέλιξη τους με σεβασμό στο φυσικό μας κόσμο αλλά και τον άνθρωπο.
 
Μπορείτε να βρείτε το Cretan Iama σε όλα τα φαρμακεία, σε συσκευασία που περιέχει 14 κάψουλες. Να σημειώσουμε ότι το σκεύασμα δεν αποτελεί εμβόλιο ούτε αντικαθιστά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Περισσότερα για την ιδέα, το προϊόν και οδηγίες χορήγησης μπορείτε να βρέιτε στο cretaniama.gr
 
Ο κ. Χρήστος Λιονής είναι Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας στη Γενική Ιατρική. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό άρθρων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικα με σύστημα κριτών ενώ ερευνητικές του προτάσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
 

easr1
 
Η πλευρά των παραγωγών 
 
Σε συνέχεια της αναζήτησης μας για την καινοτομία ως αντικείμενο πολυδιάστατης συνεργασίας, αναζητήσαμε την οπτική του κ. Γεώργιου Σκορδίλη, διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης που συμμετείχε ενεργά στην παραγωγή του Κρητικού Ιάματος με την προμήθεια των πρώτων υλών από παραγωγούς της.
 
Όπως μας ανέφερε, η διατομεακή συνεργασία στην οικονομία και οι συνέργειες Επιστημονικών ιδρυμάτων και Φορέων Κοινωνικής οικονομίας όπως η Ένωση, είναι βασικές και παράγουν μόνο θετικά αποτελέσματα, ήδη εμφανή στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Οι συνεργασίες αυτές ήταν που έλειπαν απο την Ελλάδα των προηγούμενων ετών και αυτό το στίγμα έδωσε η Ε.Α.Σ.Ρ. με τους παραγωγούς που συμμετείχαν στο εγχείρημα με συλλογικότητα υπό τις οδηγίες της ερευνητικής ομάδας, βοηθώντας την προσπάθεια της. Μας πληροφόρησε ότι αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η σύσταση Ομάδας Παραγωγών που θα συνεχίσει τη δραστηριότητα αυτή με τις κατάλληλες υποδείξεις, σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον, τα καλλιεργητικά πρότυπα και τις αρχές πιστοποίησης για την παραγωγή του τελικού προϊόντος. 
 
Η αγροτική οικονομία όπως είπε, ανταποκρίνεται στις εξελίξεις αφομοιώνοντας την προσφερόμενη γνώση και εξελίσσοντας την, μετακινούμενη σε σύγχρονες μορφές καλλιέργειας που αναδεικνύουν την αξία των προϊόντων με τον καλύτερο τρόπο. Οι παραγωγοι δέιχνουν μεγάλο ενδιαφέρον εδώ και χρόνια γι αυτή την κατεύθυνση γιατί αναγνωρίζουν ότι ο νέος αυτός δρόμος, συνάδει με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους. 
 
Το περιβάλλον της Κρήτης μάλιστα, έιναι όπως λέει ιδανικό με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα φωτεινά μυαλά που διαθέτει να ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην συλλογική ανάπτυξη. Αν και αναγνωρίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας και εκμετάλλευσης των ωφελειών της συλλογικότητας χρειάζονται ενίσχυση, εντοπίζει όμως και την ανάγκη σύμπραξης του Κράτους όχι μόνο με τη μορφή οικονομικής στήριξης και προγραμμάτων αλλά και ενίσχυσης των συνεργειών.  
 
Μεγάλη σημασία δίνει ο κ. Σκορδίλης και στην αυτάρκεια του νησιού και τη δυνατότητα διασύνδεσης της παραγωγής και της Κοινωνικής Οικονομίας με τον Τουριστικό Κλάδο καθώς όπως λέει  δεδομένου του όγκου δραστηριοτήτων της Τουριστικής βιομηχανίας, δε θα έπρεπε να είχαμε κανένα πρόβλημα στη διάθεση της παραγωγής. 
 
Τονίζει τη δυσκολία που έχει ο πολλαπλός ρόλος που καλείται να παίξει ο παραγωγός που παλεύει να είναι εκτός από καλλιεργητής, πωλητής και έμπορος. Εκεί εντοπίζεται η άλλη μεγάλη σημασία του Κρητικού Ιάματος, δηλαδή στην άρση αυτού του βάρους από τον παραγωγό με τη συνεργασία Επιστήμης και Ελληνικής Φαρμακευτικής βιομηχανίας με ταυτόχρονη ανταπόδοση και πληρωμή της παραγωγής σε καλές τιμές που παρά τα αυξημένα κόστη, τους αφήνουν πολύ ευχαριστημένους να καρπώνονται την υπεραξία των προϊόντων τους. 
 
Η δράση αυτή μας λέει, θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα προς μεταφορά και σε άλλα προϊόντα, πόσο μάλλον ενόψει της μεγάλης επιστροφής των νέων ανθρώπων στα χωριά, και της διάθεσης τους να αναδιοργανώσουν την αγροτική δραστηριότητα με βάση σύγχρονες πρακτικές, αντιμετωπίζοντας ώς κύριο το αγροτικό τους επάγγελμα. 

botana-2
 
Η επόμενη μέρα 
 
Ο κ. Σκορδίλης αναφέρει ότι η Ένωση σαν οργανισμός που εξελίσσεται, θέτει νέους στόχους και ξεπερνώντας ένα κόσμο όπου το κυρίαρχο ήταν το εύκολο, ενσωματώνει το κέρδος της εμπειρίας της απο το Cretan IAMA και αναζητά νέες συνεργασίες και σε άλλους συνδεόμενους κλάδους όπως τα γεωργικά εφόδια και οι ζωοτροφές, παρακολουθώντας την καινοτομία και αναζητώντας νέους τρόπους διαχειριστικής προσέγγισης των παραγόμενων στο νησί μας προϊόντων. 
 
Σαν πρόκληση του έργου του Κρητικού Ιάματος, αναφέρει την ανταπόκριση του φορέα και των παραγωγών στις ορθές διαδικασίες και τις προδιαγραφές που τέθηκαν για την παραγωγή, που ξεκινούν από την ενημέρωση των παραγωγών και την αγγίζουν την αλλαγή μιας ολόκληρης κουλτούρας σχετικά με τον τρόπο που παράγονται τα προϊόντα και προωθούνται στην αγορά. Κλειδί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όμως,ήταν η εμπιστοσύνη των παραγωγών που κερδήθηκε μέσα από την ομάδα και τον κατανοητό ξεκάθαρο λόγο της και τους έκανε να υποδεχθούν πολύ θετικά την ιδέα ως μέσο ανάδειξης της δουλειάς και του τόπου τους.
 
Η συνεργασία όπως καταλήγει, δεν έρχεται εύκολα πάντα, πρέπει να υπερσκελιστεί ο θυμός και η οργή των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Το επιπεδο συμμετοχικότητας στη λήψη των αποφάσεων για το κοινό όφελος, δεν είναι ακόμα ικανοποιητικό, όμως μια ολόκληρη κουλτούρα φαίνεται ότι αλλάζει και επιτάχυνση γι αυτό θα αποτελέσει η πράξη και η μεταφορά των βασικών ανθρωπίνων αξιών στην επαγγελματική απασχόληση.
 
Από τη δική του θέση ως διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθυμνης, οραματίζεται την προώθηση λύσεων στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Συμβουλεύει τους νέους παραγωγούς ή όσους σκέφτονται να εντρυφήσουν στις νεες καλλιέργειες δυνητικά χρήσιμές σε άλλους κλάδους και βιομηχανίες, να επιζητούν την πληροφόρηση μέσα από δράσεις διάχυσης της γνώσης όπως ημεριδες, σεμινάρια και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες όπως αυτή που επιμελείται αυτόν το καιρό η Ε.Α.Σ.Ρ. για το κλάδεμα και την καλλιέργεια της ελιάς, καθώς και να επιζητούν να παρακολουθούν τους καλύτερους, με ιδιωτικές ή ομαδικές επισκέψεις σε χώρους και προορισμούς που βρίσκονται ήδη σε στάδιο εξέλιξης. 
 
Εμείς στο “Γη&Ύδωρ” ευχαριστούμε πολύ τους καλεσμένους μας. Μέσα από το λόγο τους βλέπουμε έναν αγροτικό κόσμο που αλλάζει. Έναν κόσμο όπου το αγροτικό προϊόν γίνεται κάτι πολύ περισσότερο από εφήμερο πόνημα και ενσωματώνει τις ελπίδες ,τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς, για ένα καλύτερο μέλλον, μέσα από επιστροφή στην αρχαία και συγχρονη γνώση, με έρευνα, ενδιαφέρον, σεβασμό και συμπόνοια, από άνθρωπο σε άνθρωπο. 
 
Προς το παρόν και εν μέσω αυτής της αλλαγής, ραντεβού το επόμενο Σάββατο στις 10 το πρωί, στο “Γη&Ύδωρ” απο τον Ηχω 99.8 fm, με νέες ραδιοφωνικές ανακαλύψεις καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, ιδεών, πρωτοβουλιών και θετικών προτύπων που μας εμπνέουν. 
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική Επομπή 
“Γη&Ύδωρ”


creta-iama-logo-1100x521



Ακολουθεί ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής: