Μετά τον φονικό σεισμό του 1953, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε με 7,3 Ρίχτερ και ισοπέδωσε την πόλη, η Ζάκυνθος οχυρώθηκε. Χάρη στην αντισεισμική προστασία που οικοδομήθηκε έκτοτε, η Ζάκυνθος άντεξε και τα 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 01:54 την Παρασκευή.
Προβλήματα και ζημιές έχουν καταγραφεί στο νησί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Η αναστάτωση που επικράτησε μεταξύ των κατοίκων που τους οδήγησε να βγουν στους δρόμους τις πρώτες ώρες μετά την ισχυρή δόνηση, έχει πλέον ξεπεραστεί και επικρατεί σχετική ηρεμία.
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίησε, πάντως, ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, ακόμη και 5,8 ή 5,9 Ρίχτερ. Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, τέτοιας έντασης μετασεισμοί θα είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο αισθητοί από ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Ήδη, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός που σημειώθηκε έφτασε τα 5,5 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ήταν ευτύχημα που εκτονώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας του ισχυρού σεισμού στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ζακύνθου και κυρίως προς την πλευρά της Ιταλίας.
Το πρωί της Παρασκευής, ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε μιλώντας στο in.gr ότι τις επόμενες ώρες ή ημέρες μπορεί να ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί έως 6,2 Ρίχτερ. Σημείωσε μάλιστα, ότι στο ίδιο σχεδόν επίκεντρο το Νοέμβριο του 1997 είχε σημειωθεί δόνηση 6,6 Ρίχτερ.
Ζημιές και προβλήματα
Οι σημαντικότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο λιμάνι της πόλης, καθώς και στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Επίσης έχει καταγραφεί κατολίσθηση βράχων στην περιοχή Κρυονερίου, ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια και κτίρια κυρίως στην περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σώστη, στα νότια του νησιού, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ρωγμή που έχει σημειωθεί στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι η πρώτη φορά και αποτελεί σημάδι κακοτεχνίας από την εποχή της δημιουργίας του. Παρ’όλα αυτά οι ζημιές δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων, καθώς η διασύνδεση με την Κυλλήνη δεν διακόπτεται, όπως διαβεβαίωσε ο λιμενάρχης Ζακύνθου, Αθανάσιος Σιούτης.
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του.
Από την κατολίσθηση βράχων στην περιοχή Κρυονερίου δεν σημειώθηκαν περαιτέρω προβλήματα ή ατυχήματα.
Ωστόσο, πλήρης εικόνα για τα προβλήματα που προκάλεσε στο νησί ο ισχυρός σεισμός θα υπάρξει με το πρώτο φως της ημέρας, όταν στους δρόμους του νησιού θα βγουν τα συνεργεία μηχανικών. Από την εικόνα που υπάρχει, πάντως, στις υπηρεσίες του νησιού και που έχει καταγραφεί στη διάρκεια των περιπολιών ολόκληρη τη νύχτα, η Ζάκυνθος δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Αν και το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι μετά τον σεισμό, λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ, ωστόσο η βλάβη αποκαταστάθηκε με ελάχιστες εξαιρέσεις σε κάποια σημεία της πόλης εντός περίπου δύο ωρών.
Λόγω των ισχυρών σεισμικών δονήσεων υπήρξε προειδοποίηση για μικρής κλίμακας τσουνάμι. Σύμφωνα με το Forecast Weather, που επικαλείται στοιχεία τις ιστοσελίδας AmericanEarthquakes.com, τα όργανα καταγραφής κοντά στην ηπειρωτική χώρα ανίχνευσαν μεταβολές της στάθμης της θάλασσας κατά 15-20 εκατοστά στο Κατάκολο Ηλείας.
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Παρασκευή τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού.
Προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα
Οι αλλεπάλληλες δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης σε Πάτρα και Πύργο, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους έντρομοι.
Ζημιές έχουν σημειωθεί σε Γαστούνη και Πύργο. Ειδικότερα, στον Πύργο κατέρρευσε η μάνδρα του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου, ενώ μικροζημιές έχουν σημειωθεί σε σπίτια και καταστήματα λόγω πτώσης αντικειμένων. Μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά μέσα στο διαμέρισμά της και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.
Αναστάτωση σε Ιταλία, Μάλτα και Αλβανία
Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία.
Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ανατολική ακτή της Puglia, στην Καλαβρία, στην ανατολική ακτή της Σικελίας αλλά και στην Καμπανία, με μερικές αναφορές και από τη Νάπολη.
Λόγω του σεισμού, οι τοπικές υπηρεσίες δέχθηκαν πολλές κλήσεις φοβισμένων πολιτών, ιδιαίτερα ενοίκων υψηλών κτιρίων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς. Το πρακτορείο ANSA μεταδίδει ότι μετά την ισχυρή δόνηση εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι και στις ακτές της Ιταλίας.
Μέσα ενημέρωσης στη Μάλτα ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στη χώρα, καθώς και στη Λιβύη, και ότι αρκετοί πολίτες από διάφορα μέρη της Μάλτας επικοινωνούσαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για να δηλώσουν πώς αιστάνθηκαν. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αλβανία, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
in.gr