.jpg?w=548)
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Γιώργος Καραλάκης, στον Ηχώ 99,8 για την σύσκεψη με φορείς της Ιεράπετρας για το Φράγμα Μπραμιανών
Με αφορμή την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου για το θέμα της λειψυδρίας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, κ. Γιάννη Ανδρουλάκη στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Εμμ. Φραγκούλης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ύδρευσης - άρδευσης - αποχέτευσης Ιεράπετρας κ. Μπαχλιτζανάκης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Γ. Καραλάκης, και επιστημονικοί φορείς , ο κος Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας φιλοξενήθηκαν στον αέρα της εκπομπής «Καλημέρα Λασίθι» ώστε να μας ενημερώσουν για τις αποφάσεις που πάρθηκαν.
Ο κος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι ήταν μία συνάντηση η οποία είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα και το ζητούμενό της είναι να βρεθεί ο βηματισμός που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, ο οποίος θα πρέπει να είναι ταχύτατος, καθώς μπαίνουμε σε μία διαδικασία τεράστιας κρίσης για το νερό.
Μας ενημέρωσε, ότι από τη μεριά της, η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί επικουρικά σε όλες τις προσπάθειες και σε οτιδήποτε χρειάζονται οι φορείς. Αυτό που έγινε χθες ήταν ότι ανέλυσαν ουσιαστικά τα οφέλη τα οποία μπορεί να έχει η διαδικασία του να κηρυχθεί η περιοχή της Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς το πρώτο ζητούμενο είναι το πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν οι εργασίες από το σημείο αυτό και μετά. Το δεύτερο ζητούμενο είναι να τελειώσει η προγραμματική σύμβαση που υπάρχει μεταξύ ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και Δήμου Ιεράπετρας για την γεώτρηση, με τον κ. Ανδρουλάκη να αναφέρει ότι τη Δευτέρα θα έχουμε εξελίξεις για αυτό το θέμα. Το επόμενο θέμα, το οποίο είναι το πιο ουσιαστικό για τον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός από τη μεριά του Δήμου ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα δύο βασικά ζητήματα: το τι κάνουμε σήμερα για να αποφύγουμε μία κρίση και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα.
Σε ερώτηση της κα Τσαγκαράκη για το τι σημαίνει έκτακτη ανάγκη για το Δήμο Ιεράπετρας, ο κος Ανδρουλάκης απάντησε ότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες θα προχωράνε πιο γρήγορα.
Η συνάντηση ήταν ουσιαστικά μία συλλογική συζήτηση και αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι ο κάθε φορέας θα κάνει τις ενέργειες που του αναλογούν με τον κ. Ανδρουλάκη να μας ενημερώνει ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα διαθέσει προσωπικό έτσι ώστε ο ΤΟΕΒ να μπορέσει να υλοποιήσει ταχύτατα ότι χρειάζεται. Η περιφέρεια θα διαθέσει έναν γεωλόγο ώστε να γίνουν έλεγχοι σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ για του που υπάρχει νερό στην περιοχή. Δεύτερον, από την μεριά του δημοσίου, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να γίνει ανάθεση κάποιας μελέτης, όποτε προσπαθούν να μειωθεί αυτός ο χρόνος ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή ώστε να υλοποιηθεί ταχύτητα οτιδήποτε χρειάζεται.
Στην συνέχεια, ανέφερε ότι το συντονιστικό κομμάτι το έχει ο ΤΟΕΒ και η Περιφέρεια λειτουργεί επικουρικά για οτιδήποτε χρειαστεί ο ΤΟΕΒ. Αυτό που θα γίνει άμεσα είναι ότι θα έρθει ο γεωλόγος και θα τσεκάρει όλα τα κομμάτια με πιο σημαντικό αυτό του Καβουσίου όπου θα δουν τα οριακά σημεία έτσι ώστε να διαχειριστούν καλύτερα το νερό που μπορεί να υπάρχει.
Η Π.Ε Λασιθίου σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το νερό. Την Δευτέρα θα συζητηθεί ουσιαστικά το θέμα της γεώτρησης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τον κ. Ανδρουλάκη να ευελπιστεί ότι θα κλείσει και θα προχωρήσει άμεσα η πρόταση για την νέα γεώτρηση.
Αυτό που προτάσσει ο κ. Ανδρουλάκης είναι να δουν το θέμα με έναν ολιστικό σχεδιασμό ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή την κατάσταση. Επανέλαβε ότι η Περιφέρεια ουσιαστικά λειτουργεί επικουρικά , συντονιστικά και χρηματοδοτικά και το ζητούμενο είναι να μην ξαναβρεθεί το φράγμα στην σημερινή κατάσταση. Οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν από τον Δήμο και τον ΤΟΕΒ.
Η περιφέρεια ξεκίνησε έναν σχεδιασμό πριν κάποια χρόνια αλλά λόγω της γραφειοκρατίας το όλο εγχείρημα είναι πολύ χρονοβόρο. Με την κήρυξη του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο κος Ανδρουλάκης ευελπιστεί ότι όλα αυτά θα προχωρήσουν πιο γρήγορα.
Επανέλαβε, ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ο σχεδιασμός του τώρα ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο και εξήγησε ότι η πράξη της έκτακτης ανάγκης σε μία περιοχή δεν αποφασίζεται από την Περιφέρεια αλλά τοπικά, από τον Δήμο. Η περιφέρεια βρίσκεται δίπλα σε όλους τους Δήμους και προσπαθούν πάντα για το όφελος των πολιτών.
Ο κος Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψη του Υπουργού στην Κρήτη τον ενημέρωσε για τον σχεδιασμό και του παρέδωσε έναν φάκελο με όλα τα επόμενα βήματα και τις θέσεις της Π.Ε Λασιθίου. Ζήτησαν επιπλέον χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού αλλά και την ενίσχυση των φραγμάτων που θα γίνουν μέσω ΤΟΕΒ καθώς και την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού. Ο υπουργός θα πρέπει να λάβει την γνώση ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια της Π.Ε Λασιθίου καθώς η περιοχή του Λασιθίου και της Ανατολικής Κρήτης δεν μπορούν να περιμένουν την μελέτη των Ολλανδών. Ο Υπουργός βρίσκεται από τότε σε συνεχή ενημέρωση από την Περιφέρεια με τον κ. Ανδρουλάκη να τονίζει ότι εάν θέλουμε να πετύχουμε κάτι θα πρέπει να ξεκινάμε από κάτω προς τα πάνω.
Τα έργα που έχουν γίνει δεν φτάνουν, αλλά χρειάζονται περισσότερα γι΄ αυτό έχουν μπει στην λογική να παραδώσουν οτιδήποτε έχουν έτοιμο και να διεκδικήσουν την επόμενη χρηματοδότηση μέσα στο 2025 για την υλοποίηση των επόμενων έργων, ανέφερε ο κος Ανδρουλάκης κλείνοντας.
Ακούστε εδώ τις συνεντεύξεις του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και του προέδρου του ΤΟΕΒ:
Για το ίδιο θέμα μίλησε στον Ηχώ 99,8, ο κος Γ. Καραλάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.
Έχουμε προτάσεις και ψάχνουμε τις άμεσες και έμμεσες λύσεις που θα μας βοηθήσουν να βρούμε νερό, ανέφερε ο κος Καραλάκης και πρόσθεσε ότι αυτό που μας καθυστερεί αυτή τη στιγμή στην ολοκλήρωση της γεώτρησης είναι μία υπογραφή η οποία κολλάει στην γραφειοκρατία. Ωστόσο, πιστεύει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα λυθεί το συγκεκριμένο θέμα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες αλλά μέσω της έκτακτης ανάγκης ίσως η όλη διαδικασία προχωρήσει γρηγορότερα, δηλαδή από 4 μήνες που χρειάζονται κανονικά, ίσως χρειαστούν μόνο 2.
Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του γεωλόγου ώστε να δουν σε ποια άλλα σημεία υπάρχει νερό με τον κ. Καραλάκη να μας ενημερώνει ότι στην Μακρυλιά υπάρχει μία γεώτρηση η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα. Επίσης, σε διάφορα σημεία υπάρχουν γεωτρήσεις που έχουν νερό και αυτή τη στιγμή ψάχνουν τον τρόπο μεταφοράς αυτού του νερού στο φράγμα. Συγκεκριμένα, στα Λιβάδια υπάρχει μία γεώτρηση η οποία μπορεί να δώσει νερό στην δεξαμενή της Βαϊνιάς. Για την Μαλάβρα, ο μηχανικός της Περιφέρειας εξετάζει το εάν χρειάζονται περιβαλλοντικά έργα. Ο σκοπός είναι να έρθει όλο το νερό από την Μαλάβρα στο φράγμα και με έναν άλλο αγωγό να δώσουν νερό στα χωριά.
Εάν ο ΤΟΕΒ πάρει άδεια για να φτιάξει τον σωλήνα που θα μεταφέρει το νερό μέχρι το Κάτω Χωριό, μπορεί να το κάνει με χρήματα του οργανισμού, ανέφερε ο κος Καραλάκης συνεχίζοντας. Ωστόσο, σαν ΤΟΕΒ δεν είναι εύκολο να κάνει έργα εάν δεν πάρει έγκριση. Το θέμα λοιπόν είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες καθώς για το οποιοδήποτε έργο, χρειάζεται έτοιμη μελέτη.
Ο κος Καραλάκης εξήγησε ότι έχουν προγραμματίσει πέντε σημεία για τα οποία πρέπει να τρέξουν και να φέρουν νερό και πιστεύουν ότι με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα προχωρήσουν όλα με πιο γρήγορους ρυθμούς καθώς τόσα χρόνια τα πράγματα κάπου κολλάνε αφού, όπως είπε, εδώ και 20 χρόνια κυνηγάμε τα συμπληρωματικά έργα για τα οποία η τελική απόφαση πρέπει να δίνεται πάντα από το κεντρικό κράτος. Ο κος Καραλάκης, κατά την επίσκεψη του Υπουργού στο φράγμα Μπραμιανών, επεσήμανε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της έλλειψης χρηματοδοτήσεων, με το Υπουργό να απαντάει ότι έτσι είναι οι νόμοι.
Κλείνοντας, ο κος Καραλάκης είπε ότι από την στιγμή που δεν έχουμε νερό, θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα και αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να τρέξει το θέμα των υπογραφών.
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube