"Ανοιχτό" το Υπουργείο σε επιπλέον ενίσχυση των παραγωγών της Κρήτης

2:06 μ.μ. - Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020
02:11 μ.μ. - Τρί, 03/06/2020
Image: "Ανοιχτό" το Υπουργείο σε επιπλέον ενίσχυση των παραγωγών της Κρήτης

Οι αναφορές του Μάκη Βορίδη στη Βουλή: «Αυτό δεν είναι ενεργή στήριξη της Κρήτης;»

Την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση στην καταβολή μίας σημαντικής προκαταβολής προς τους πληγέντες αγρότες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» όσο και το γεγονός ότι το ύψος του ποσού των αποζημιώσεων διαμορφώθηκε στο 100% του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου για αύξηση στο ποσό ενίσχυσης που ζητούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης με 90 επιπλέον εκατομμύρια, ο Υπουργός συνέστησε την προσοχή όλων στη διατύπωση των ποσών που αναφέρονται κατά καιρούς, επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένοι, καθώς η διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων είναι ελεγκτέα και προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός σε καλόπιστο διάλογο με όλους, ανεξαιρέτως, τους παραγωγούς και υπογράμμισε ότι θα επανεξετάσει το αίτημα των παραγωγών θερμοκηπιακών κηπευτικών Κρήτης για μία μεγαλύτερη ενίσχυση, τοποθετώντας την ωστόσο σε ένα πλαίσιο που θα αφορά ευρύτερα τις συγκεκριμένες παραγωγές.

Παράλληλα, απαντώντας σε παρατήρηση του κ. Κεγκέρογλου ότι το ποσό ενίσχυσης ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθεί στους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού είναι μικρό και από αυτό έχουν εξαιρεθεί οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι το Υπουργείο διοχετεύει σε αυτή την ενίσχυση το σύνολο του διαθέσιμου ποσού του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και επέλεξε να δοθεί η συγκεκριμένη ενίσχυση μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς οι ίδιοι δεν έχουν καμία άλλη πηγή εισοδήματος και βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ετεροεπαγγελματιών. Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της συγκεκριμένης ενίσχυσης η οποία έχει κατηγοριοποιηθεί σε κλάσεις καλλιεργούμενων εκτάσεων σε εκτάρια και όχι με τον κλασικό τρόπο στρεμματικής ενίσχυσης, διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Ο Υπουργός επανέλαβε πάντως ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ξανά ενίσχυση στην ελαιοπαραγωγή και αυτό είναι κάτι που κάνει για πρώτη φορά αυτή η Κυβέρνηση.

Σχετικά με τον φάκελο των διεκδικήσεων για τις πληγείσες καλλιέργειες της Κρήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προανήγγειλε ανακοινώσεις επί του θέματος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου.

«Αυτό δεν είναι ενεργή στήριξη της Κρήτης;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

Ο Υπουργός, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη ότι το Υπουργείο έχει καταβάλει «ψίχουλα» για την ενίσχυση των αγροτών της Κρήτης, απαρίθμησε τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι Κρήτες παραγωγοί μετά και την πληρωμή της ενίσχυσης του ελαιολάδου, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 54 εκατομμύρια ευρώ περίπου για το 2020.

Ο κ. Συντυχάκης υπογράμμισε πως σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές αγγίζουν το 100% της αγροτικής παραγωγής, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στους αγρότες και κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε κατεπείγουσες ενέργειες για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών. Επίσης, τόνισε πως ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το 100% της ζημιάς.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των ανασφάλιστων θερμοκηπιούχων που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα, τόνισε ότι για λόγους επιείκειας και στήριξης και μόνον τους κατεβλήθησαν χρήματα και κάλεσε το ΚΚΕ να απαντήσει αν πρέπει το ποσό αποζημίωσης των ανασφάλιστων εκμεταλλεύσεων να το επωμίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος, αντί να ενσωματώνεται στο καλλιεργητικό κόστος του παραγωγού.

Επιπλέον, σε αίτημα του κ. Συντυχάκη να υπάρξει στήριξη του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Υπουργός τόνισε ότι η παρούσα είναι η μόνη κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία που έχει δώσει χρήματα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μεταφορά ποσού ύψους 35 εκατομμυρίων τον Αύγουστο με το οποίο εξοφλήθηκαν νωρίτερα του προβλεπομένου οι πληγέντες αγρότες καθώς και την άντληση επιπλέον 40 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι υπέστησαν ζημιές από τον «Ιανό».

Σχετικά με τις ζημιές που παρατηρήθηκαν στις καλλιέργειες από πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί, ο Υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία του προσδιορισμού τους βρίσκεται σε εξέλιξη και μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των σχετικών δηλώσεων θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του ΕΛΓΑ.

Δείτε το βίντεο με τις απαντήσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, στη Βουλή:

cretalive.gr