Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων για να υπάρχει επάρκεια σε αγροτικά προϊόντα

11:31 π.μ. - Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020
11:03 π.μ. - Τρί, 17/31/2020
Image: Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων για να υπάρχει επάρκεια σε αγροτικά προϊόντα

Αβεβαιότητα υπήρξε τις τελευταίες δύο μέρες στην αγορά για το ενδεχόμενο κλεισίματος των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων

Αβεβαιότητα υπήρξε τις τελευταίες δύο μέρες στην αγορά για το ενδεχόμενο κλεισίματος των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων, με αποτέλεσμα να υπάρξει συνωστισμός από αγρότες που ήθελαν να προμηθευτούν τα αναγκαία γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα και σπόρους για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Μάλιστα, πολλοί έχουν ανησυχήσει γιατί άργησαν να ενεργοποιηθούν οι Κάρτες Αγρότη από τις τράπεζες με τις οποίες είναι συμβεβλημένοι και πίστευαν ότι για να προλάβουν το "κλείσιμο" των καταστημάτων θα έπρεπε ή να διαθέτουν μετρητά ή να τα πάρουν με πίστωση από τους εμπόρους εφοδίων.

Η κατάσταση με την Κάρτα Αγρότη ομαλοποιήθηκε από τη Δευτέρα. Την ίδια μέρα, όμως, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το κλείσιμο από την Τετάρτη όλων των καταστημάτων λιανικής πώλησης εκτός από συγκεκριμένες κατηγορίες που έχουν σχέση με την τροφοδοσία της αγοράς με τρόφιμα. Μέχρι πριν λίγη ώρα δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα η εξαίρεση των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων από το μέτρο αυτό.

Οι πηγές του Agro24 λένε ότι από ώρα σε ώρα θα βγει διευκρινιστική ανακοίνωση από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, όπου θα αναφέρεται ρητά στην εξαίρεση των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων. Εξάλλου, όπως ανέφεραν οι πηγές μας ανεπίσημα, η συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσεται στα "καταστήματα γεωργικών προϊόντων" που εξαιρούνταν από το μέτρο με τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά.

Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων όσο και ο Σύλλογος Γεωπόνων-Εμπόρων Γεωργικών Εφοδίων ζητούν με επιστολές και ανακοινώσεις τους τη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων, για να υπάρξει ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, προμήθεια των απαραίτητων προϊόντων για τις χειμερινές καλλιέργειες και τις εαρινές σπορές που ξεκινούν τώρα και κατά συνέπεια την επάρκεια σε τρόφιμα της εγχώριας αγοράς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα μακαρόνια (σκληρό σιτάρι) και το ρύζι παράγονται από την ελληνική γη και σε περίπτωση γενικού κλεισίματος των συνόρων θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού από εισαγωγές, αν δεν καλλιεργήσουν οι Έλληνες αγρότες.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έχει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΓ, Μάκης Ιακωβάκης, όπως είπε στο Agro24, είναι ότι τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων θα συνεχίσουν να λειτουργούν λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μιλώντας, επίσης, στο Agro24 ο διευθυντής Πωλήσεων της ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΓ, Νικόλαος Ζιούβας, είπε: «Είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο, που βρίσκονται όλες οι καλλιέργειες σε εξέλιξη, να υπάρχει επάρκεια εφοδίων, προκειμένου να παραχθούν ομαλά τα προϊόντα διατροφής. Είναι προφανές ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης τόσο στα καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων όσο και στο επίπεδο των εταιρειών που προμηθεύουν τα καταστήματα αυτά με εφόδια. Σε κάθε περίπτωση συστήνουμε σε όλους να ακολουθούνται όλες οι οδηγίες της κυβέρνησης και των επίσημων φορέων της πολιτείας.»

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων

Στα πλαίσια της αναστολής λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.), με άμεσες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, έκανε γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι:

η λειτουργία των καταστημάτων Γεωργικών Εφοδίων δεν πρέπει να ανασταλεί, καθώς οι καλλιέργειες βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, εξέλιξη και σε διαδικασίες σποράς

η απουσία τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης με γεωργικά προϊόντα θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας

τα καταστήματα εφοδίων με βάση την κείμενη νομοθεσία, έχουν υπεύθυνους επιστήμονες, που μπορούν να εφαρμόσουν στο ακέραιο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

και εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι τα παραπάνω έγιναν κατανοητά.

Ο Πρόεδρος

Ευθύμιος Ιακωβάκης

Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Παπανικολάου

Η χθεσινή ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά

Με νεότερη ενημέρωση του προς το κοινό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε ποια καταστήματα αφορά η αναστολή λειτουργίας ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όπως είπε, από Τετάρτη 18 Μαρτίου κλείνουν όλα τα καταστήματα που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα.

Τα καταστήματα που δεν κλείνουν είναι τα εξής:

σούπερ μάρκετ

φαρμακεία

φούρνοι

κρεοπωλεία

μανάβικα

μπακάλικα

μίνι μάρκετ

delivery (στη διατροφή)

περίπτερα

πρατήρια υγρών καυσίμων

τράπεζες

υπηρεσίες courier

συνεργεία αυτοκινήτων

pet shops

καταστήματα γεωργικών προϊόντων

καταστήματα που σχετίζονται με επισκευές (ενδεικτικά, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας)

Επίσης, διευκρίνησε πως το ωράριο λειτουργίας των σούπερ-μάρκετ θα διευρυνθεί, δηλαδή θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τις Κυριακές.

Τέλος, δήλωσε πως θα αναρτηθεί αναλυτική λίστα.

agro24.gr