Άνοιξε ο δρόμος για την εξυγίανση της Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας

11:54 π.μ. - Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023
11:03 π.μ. - Πέμ, 30/54/2023
Image: Άνοιξε ο δρόμος για την εξυγίανση της Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας

Ο πρόεδρος Ν. Δασκαλάκης μας μίλησε στον ΗΧΩ 99,8

Σε νέα τροχιά φαίνεται ότι μπαίνει η ΕΑΣ Ιεράπετρας προσδοκώντας σε καλύτερες ημέρες και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των παραγωγών ώστε να είναι βιώσιμη, μακριά από προβλήματα του παρελθόντος, στοχεύοντας να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στον γεωργικό χώρο.

Ο πρόεδρος κ. Νίκος Δασκαλάκης ανέλυσε τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά τη δικαστική απόφαση που ρυθμίζει ζητήματα οφειλών. Όπως είπε, η ΕΑΣ Ιεράπετρας δεν κλείνει, παρά την γενική άποψη που υπήρχε στην τοπική κοινωνία, όχι άδικα βέβαια, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν.

Πλέον, υπάρχει δικαστική απόφαση που ρυθμίζει τα ζητήματα των οφειλών προς τράπεζα, δημόσιο, ΕΦΚΑ, πιστωτές, εργαζόμενους, σε συμφωνία με την βασική πιστώτρια τράπεζα που που είναι η Παγκρήτια. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να μπει η ΕΑΣΙ σε πιο κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας και να αναπτύξει νέες δραστηριότητες. Είναι μια ρύθμιση αρκετά ευνοϊκή για την παραπέρα προοπτική και εξέλιξη της Ένωσης. Με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε τη στήριξη των παραγωγών και από τη δική μας πλευρά να πετύχουμε την επανάκτηση εμπιστοσύνης, τόνισε ο κ. Δασκαλάκης.

Ανέλυσε στη συνέχεια στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Ένωσης λέγοντας ότι, η ΕΑΣ Ιεράπετρας έχει ένα χρέος προς Παγκρήτια τράπεζα, δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, προμηθευτές, οφειλές σε εργαζόμενους παλαιότερους και παραμενόντων. Υπάρχει επίσης ένα ελάχιστο υπόλοιπο οφειλών σε παραγωγούς του δημοπρατηρίου. Μέσα σε όλο αυτό βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν οφειλές προς την Ένωση κάτι που θα δούμε σε άλλο χρόνο.

  • Το χρέος προς την τράπεζα αντιστοιχεί σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου περίπου το μισό ποσό «παγώνει» και πηγαίνει για αποπληρωμή σε 12 χρόνια. Το άλλο μισό, θα αποπληρωθεί με πώληση ακινήτων της Ένωσης. Τα ακίνητα αυτά είναι, το κτίριο του σούπερ μάρκετ και το τυποποιητήριο ελαιολάδου που είναι στην είσοδο της πόλης. Από τα έσοδα της πώλησης ακινήτων θα πληρωθούν με δόσεις και οι οφειλές προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ οι οποίες μάλιστα θα γίνει «κούρεμα».
  • Για τους πιστωτές υπάρχει «κούρεμα» 80% και το ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί, θα πληρωθεί με δόσεις.
  • Στους εργαζόμενους οι οφειλές θα πληρωθούν κανονικά με δόσεις σε 48 μήνες. Όσοι εξακολουθούν να εργάζονται θα λαμβάνουν εκτός από τα οφειλόμενα και τον μισθό τους κανονικά.
  • Σταδιακά θα εξοφληθούν οι παραγωγοί. Το συνολικό οφειλόμενο ποσό είναι της τάξης των 37.600 ευρώ.

Σίγουρα, είπε ο κ. Δασκαλάκης, είναι μια δύσκολη διαδικασία.

Το άμεσο πλάνο είναι να δοθεί βάση στις δραστηριότητες υπηρεσιών, ΟΣΔΕ, επιστροφή ΦΠΑ, Μητρώα αγροτών, προγράμματα που τρέχουν, στο κατάστημα γεωργικών εφοδίων, το δημοπρατήριο και άλλες δραστηριότητες.

Το κομμάτι των υπηρεσιών θα λειτουργήσει φέτος στην Ένωση χωρίς τη στήριξη κανενός άλλου. Μπορούμε, ξέρουμε, έχουμε το ΚΥΔ, έχουμε τις προϋποθέσεις.

Περιμένουμε τους παραγωγούς να ανταποκριθούν και σταδιακά να δούμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα στην ΕΑΣ Ιεράπετρας, τόνισε ο κ. Δασκαλάκης.