Ανησυχητική η μείωση του πληθυσμού στο Λασίθι για το 2017

11:31 π.μ. - Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018
11:01 π.μ. - Παρ, 19/31/2018
Image: Ανησυχητική η μείωση του πληθυσμού στο Λασίθι για το 2017

Δραματικά υπερέβησαν το 2017 οι θάνατοι τις γεννήσεις στο Νομό Λασιθίου

Γεγονός που σηματοδοτεί το πρόβλημα όχι μόνο της γήρανσης, αλλά και της τάσης μείωσης του πληθυσμού στο Λασίθι. Συνολικά το χρόνο που πέρασε είχαμε 1.001 θανάτους έναντι 628 γεννήσεων.
 
Αναζητώντας συγκριτικά στοιχεία μέσα στη δεκαετία που πέρασε, ώστε να δούμε πώς διαμορφώνεται η τάση, η σύγκριση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως ιδιαίτερα ανησυχητική, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μείωση των γεννήσεων.
 
Συγκρίνοντας δύο χρονιές που απέχουν έντεκα χρόνια μεταξύ τους, το 2006 και το 2017, παρατηρούμε ότι οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 113, ενώ παράλληλα, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 177!
 
 
 
Η πλειοψηφία επιλέγει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου
 
Αναλύοντας τις καταγραφές που συλλέξαμε από τα εννέα συνολικά Ληξιαρχεία του Νομού Λασιθίου, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία. Χαρακτηριστικό –και γνωστό τοις πάσι, που αποδεικνύεται από τις εγγραφές των γεννήσεων κατά περιοχή– είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μέλλουσες μητέρες επιλέγουν τη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, για να γεννήσουν. Σ’ αυτό και οφείλεται ο τεράστιος αριθμός γεννήσεων που καταγράφεται στον Άγιο Νικόλαο – και όχι σε… έκρηξη γεννήσεων από τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου.
 
 
 
Πολιτικοί /θρησκευτικοί γάμοι
 
Επίσης χαρακτηριστικό στοιχείο, συγκρίνοντας τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουμε από Ιεράπετρα και Σητεία, είναι ότι οι πολιτικοί γάμοι έχουν κατά πολύ ξεπεράσει πλέον τους θρησκευτικούς. Ειδικά στην Ιεράπετρα οι πολιτικοί είναι υπερδιπλάσιοι των θρησκευτικών, στη δε Σητεία είναι περίπου 1:1 με λίγο περισσότερους, πάλι τους πολιτικούς.
 
Ανατρέχοντας μια δεκαετία πίσω, βλέπουμε και πάλι στο νομό να υπερτερούν στον αριθμό οι πολιτικοί των θρησκευτικών γάμων κατά 68, γεγονός που αποδόθηκε τότε στην προτίμηση των πολλών αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και τουριστών, που τελούν το γάμο τους στα μέρη μας.
 
Ένας πρόσθετος λόγος, στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση, είναι και το οικονομικό κόστος ενός παραδοσιακού θρησκευτικού γάμου.
 
 
 
Αυξάνονται τα διαζύγια
 
Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των διαζυγίων, που –όπως δείχνουν τουλάχιστον τα διαθέσιμα στοιχεία από Ιεράπετρα και Σητεία– το ποσοστό των διαζυγίων διαμορφώνεται στο 30% περίπου, των γάμων. Με άλλα λόγια, σχεδόν ο ένας στους τρεις γάμους διαλύεται!
 
 
 
Τα σύμφωνα συμβίωσης
 
Ο Άγιος Νικόλαος και η Σητεία κρατούν τα «σκήπτρα» στα σύμφωνα συμβίωσης, όπου έγιναν τα 24 από τα 32 συνολικά στο νομό.
 
 
 
Τα στοιχεία ανά περιοχή
 
Στον Άγιο Νικόλαο είχαμε: 597 γεννήσεις, 227 γάμους και διαζύγια (μας δόθηκαν ως ενιαίος αριθμός από το Ληξιαρχείο), 205 θανάτους και 12 σύμφωνα συμβίωσης.
Στη Νεάπολη (που καλύπτει και την περιοχή Βραχασίου- Μιλάτου) 101 θανάτους, 19 γάμους και 7 διαζύγια.
Στην Ιεράπετρα κατεγράφησαν 7 γεννήσεις, 288 θάνατοι. Έγιναν συνολικά 144 γάμοι εκ των οποίων οι 73 ήταν πολιτικοί, 31 θρησκευτικοί και 5 σύμφωνα συμβίωσης. 40 ήταν τα διαζύγια.
Στο χωριστό Ληξιαρχείο του Μακρύ Γιαλού, κατεγράφησαν 54 θάνατοι, 29 γάμοι/ διαζύγια (δόθηκαν επίσης ως ενιαίος αριθμός).
Στη Σητεία κατεγράφησαν 24 γεννήσεις, 183 θάνατοι. Έγιναν 78 γάμοι εκ των οποίων οι 30 πολιτικοί, οι 27 θρησκευτικοί και 12 σύμφωνα συμβίωσης. Πήραν 21 διαζύγια.
 
Στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας λειτουργούν επιπλέον τρία Ληξιαρχεία, που αντιστοιχούσαν σε δημοτικές ενότητες.
 
Στον πρώην Δήμο Ιτάνου κατεγράφησαν 33 θάνατοι, 17 γάμοι, 5 διαζύγια.
Στον πρώην Δήμο Λεύκης κατεγράφησαν 39 θάνατοι, 2 γάμοι, 2 διαζύγια και 1 σύμφωνο συμβίωσης.
Στην Ανάληψη (που αναφέρεται στα διαμερίσματα Λιθίνες, Χρυσοπηγή, Πεύκοι, Περβολάκια) 24 θάνατοι και 4 γάμοι.
Στο Οροπέδιο Λασιθίου κατεγράφησαν 74 θάνατοι και καμία γέννηση. Έγιναν 21 γάμοι και 2 σύμφωνα συμβίωσης.
 
 
 
Πηγή: anatolh.com