Ανησυχία στην Κρήτη για την εξάπλωση ιού στην ντομάτας

7:39 μ.μ. - Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020
07:03 μ.μ. - Πέμ, 05/39/2020
Image: Ανησυχία στην Κρήτη για την εξάπλωση ιού στην ντομάτας

Πρόκειται για τον καταστροφικό ιό της Καστανής Ρυτίδωσης

Μετά το πρώτο κρούσμα προσβολής καλλιέργειας ντομάτας από τον περασμένο Σεπτέμβρη στα Χανιά, από τον καταστροφικό ιό της Καστανής Ρυτίδωσης, ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα άλλες τρείς προσβεβλημένες καλλιέργειες τομάτας, στην περιοχή των Φιλιατρών Τριφυλλίας, σκορπώντας την ανησυχία στον κλάδο της παραγωγής κηπευτικών και στην Κρήτη.

Εκτός από τα Χανιά, δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα άλλες προσβεβλημένες καλλιέργειες με τον ιό της Καστανής Ρυτίδωσης στο Τυμπάκι και στην Ιεράπετρα, όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 10.000 στρέμματα τομάτας.

Για την καλύτερη ενημέρωση των παραγωγών της Κρήτης, επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας κ Αντώνη Παρασκευόπουλο, που είχε βρεθεί προχθές στη Σητεία, συμμετέχοντας σε εσπερίδα για το ελαιόλαδο, και τον ρωτήσαμε πως αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Τριφυλλίας την σοβαρή αυτή απειλή για τις καλλιέργειες τους, καθώς είναι γνωστό ότι αυτή η ίωση εξαπλώνεται με πάρα πολλούς τρόπους και πάρα πολύ γρήγορα ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

«Το ΥΠΑΑΤ επιβεβαίωσε προ ημερών και επίσημα την παρουσία του ιού της Καστανής Ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Τριφυλλία.

Σε δύο διαφορετικά δείγματα φυτών τομάτας που στείλαμε από την Δ.Α.Ο.Κ. Τριφυλλίας, τα οποία εντοπίσαμε τυχαία και από έναν ιδιώτη παραγωγό, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού.

Πηγή Νέα Κρήτη