Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά από το Καβούσι έως τις Μάλλες

10:51 π.μ. - Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020
10:10 π.μ. - Δευ, 19/51/2020
Image: Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά από το Καβούσι έως τις Μάλλες

Ο Παύλος Δασκαλάκης μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8

Για ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό που ετοιμάζεται στη Χαλέπα Καβουσίου κάνει λόγο μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Παύλος Δασκαλάκης μέλος της επιτροπής πολιτών Ιεράπετρας. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 45MB σε πολύ μικρή απόσταση από 2 μινωικούς οικισμούς, κοντά στο λιμανάκι της Παχειάς Άμμου και κοντά στο Θόλος.

Ωστόσο όπως τονίζει δεν είναι η μόνη επένδυση που προβλέπεται να γίνει σε περιοχές της Ιεράπετρας. Μεταξύ Παχειάς Άμμου και Βασιλικής θα γίνει ένα υβριδικό με 4 ανεμογεννήτριες 4πλάσιες στο ύψος από αυτές στην Επισκοπή. Προβλέπεται η χρήση φωτοβολταϊκών και συσσώρευση ενέργειας σε μπαταρίες.

Επίσης 2 πάρκα φωτοβολταϊκών με ανεμογεννήτριες στη Βαϊνιά.

Εάν γίνουν τα 5 υβριδικά και τοποθετηθούν οι 133 ανεμογεννήτριες από τις Μάλλες έως το Ορεινό τότε πραγματικά θα ζούμε σε ένα άλλο περιβάλλον, τόνισε. Ως Επιτροπή Πολιτών έχουν καταθέσει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας με τον πρόεδρο κ. Μπινιχάκη να τους απαντά ότι θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα όταν θα επιτραπούν οι δια ζώσης συνεδριάσεις. Ως επιτροπή πάντως θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει έστω και μια πρώτη συζήτηση άμεσα και να οριστεί μια επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα. Την ίδια ώρα περιμένουν τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα του αιολικού πάρκου στην Επισκοπή που επίσης είναι κοντά σε αρχαιολογικό χώρο και αναμένουν τις εξελίξεις που θα κρίνουν πολλά.

-

Την αναγκαιότητα ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τις επενδύσεις ΒΑΠΕ στον Δήμο Ιεράπετρας επισημαίνει από την πλευρά του σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης αγρότης, πρώην πρόεδρος του ενιαίου αγροτικού συλλόγου. Όπως είπε παρακολουθούν το θέμα με τις επενδύσεις ΒΑΠΕ στην Ιεράπετρα και η συμμετοχή του κόσμου είναι που θα κρίνει πολλά για τέτοιου είδους επενδύσεις στον τόπο μας. Στάθηκε στο ότι δεν θα υπάρχουν ανταποδοτικά για τον δήμο ή τους δημότες, και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και με το τι ανάπτυξη τελικά ζητάμε για τα χωριά μας.