Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου Σητείας, ένα από εκείνα που ξεχώρισαν ήταν η συζήτηση και λήψη απόφασης για υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» με τίτλο «Ανέγερση νέου Δημαρχείου Σητείας», έγκριση της σχετικής μελέτης και δέσμευση εγγραφής στο Ε.Π. του Δήμου.
Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θ. Πατεράκης και όπως ανέφερε, η προαναφερόμενη πρόσκληση αφορά στην χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και παραχωρημένης ακίνητης περιουσίας σε αυτούς, για διάστημα τουλάχιστον 15 ετών μετά την οριστική παραλαβή του έργου.
Το Δ.Σ. αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση για την υποβολή πρότασης του Δήμου στο πρόγραμμα για την ένταξη του έργου «Ανέγερση νέου Δημαρχείου Σητείας» προϋπολογισμού 4 εκατομ. €.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Πατεράκης έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια το 2008, με όρους βέβαια της εποχής. Άρα θα πρέπει η υποβληθείσα μελέτη τώρα να προβλέπει μία ενεργειακή κατάταξη του κτηρίου τουλάχιστον σε Β κατηγορία. Πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία δεν είχε τη δυνατότητα σύνταξης μίας τέτοιας μελέτης. Προχώρησε στην προμήθεια καινούριου λογισμικού με δαπάνες του ΟΑΣ και ακολούθως στην σύνταξη του ΚΕΝΑΚ από συμβασιούχο μηχανολόγο.
«Είμαστε στη φάση σύνταξης του ΚΕΝΑΚ, το οποίο εντός της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί. Με βάση την ενεργειακή μελέτη που θα γίνει θεωρούμε ότι θα είμαστε σύμφωνοι με τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης. Επίσης ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης. Έχουμε θέσει με τις υπηρεσίες μας ως ημερομηνία καταληκτική, την ημερομηνία έναρξης, την 14η Ιανουαρίου για να υποβάλουμε φάκελο ώστε από την στιγμή που θα έχουμε μία θετική αξιολόγηση της πρότασής μας, να βγει η ένταξη του έργου εντός του Μαρτίου για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε στη συνέχεια την υλοποίηση του έργου.
Θεωρώ ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να ενταχθούμε σε αυτή την πρόσκληση. Ως απαραίτητο στοιχείο προβλέπει επίσης μελέτη σκοπιμότητας και οικονομοτεχνική μελέτη, που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα ανέγερσης Δημαρχείου και ότι η επένδυση αυτή που θα γίνει με χρήματα του δημοσίου, είναι προς το συμφέρον του Δήμου κάτι που ισχύει αφού εκεί θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.
Οι ερωτήσεις
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης έκανε λόγο για «μία θετική εξέλιξη. Επιτέλους να γίνει η αρχή για την ανέγερση ενός νέου Δημαρχείου όπως έχουν όλες οι πόλεις». Κατόπιν έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του κτηρίου, αλλά και την οικονομική συνεισφορά του Δήμου. Δε θα υπάρξει τροποποίηση στην οικοδομική άδεια του 2008. Αφορά ένα κτήριο εμβαδού της τάξης περίπου 2.500 τ.μ. (υπόγειο, ισόγειο, 1ος όροφος). Ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί με κανένα κόστος, το δάνειο θα εξυπηρετείται από το αρμόδιο υπουργείο, όπως αναφέρθηκε.
Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Καραμανωλάκης ανέφερε επίσης πως πρόκειται για μία θετική εξέλιξη σημειώνοντας παράλληλα ότι «μυρίζει από παντού εκλογές». Ευχήθηκε να καταφέρει ο Δήμος να ενταχθεί στην πρόταση και υπέβαλε ερωτήσεις σχετικά με το αν εξυπηρετεί η επικαιροποίηση της μελέτης του 2008, που έχει ένα μεγάλο κόστος, προς το ρεαλιστικότερο.
Επιπλέον ο κ. Καραμανωλάκης ρώτησε αν ο Δήμος προτίθεται να υποβάλλει και άλλη πρόταση στο πρόγραμμα, που να περιλαμβάνει για παράδειγμα επεκτάσεις σχολικών συγκροτημάτων, όπως το ΕΠΑ.Λ. ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα «Φιλόδημου».
Όπως απάντησε ο κ. Πατεράκης, «η μελέτη ήταν ύψους 312.000 και το κόστος της πράγματι ήταν συνάρτηση των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνταν. Το πρόγραμμα θέτει ανώτατο όριο τα 1.500 € ανά τ.μ. Εμείς θα περιοριστούμε αναγκαστικά στο όριο της πρόσκλησης. Έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στην προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης για την προσάρμοση των τιμών.
Υπάρχει δυνατότητα δεύτερης πρότασης και έχει συμφωνηθεί με την αρμόδια υπηρεσία να ζητηθεί η έγκριση υποβολής πρότασης, η οποία θα αφορά παρέμβαση στο νεοκλασικό, που έχει αγοραστεί από την οικογένεια Σταυρίδη για την μετατροπή του χώρου σε ένα σύγχρονο κτήριο που θα καλύπτει τις ανάγκες του Δημοτικού Ωδείου Σητείας. Σε ό,τι αφορά τα σχολικά κτίρια δεν υπάρχει οικόπεδο για την ανέγερσή τους, ενώ για το ΕΠΑ.Λ. οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και δεν είναι εφικτή σε αυτή την πρόσκληση, που δεν έχει και αυτό το περιεχόμενο, να κατατεθεί πρόταση». Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα να κατορθωθεί η νομιμοποίηση της κατάστασης για να μπορέσει να γίνει η απαιτούμενη παρέμβαση στο ΕΠΑ.Λ.
anatolh.com