Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην λίμνη Κάρλα - Ποια χωριά απειλεί

10:46 π.μ. - Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023
10:09 π.μ. - Παρ, 15/46/2023
Image: Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην λίμνη Κάρλα - Ποια χωριά απειλεί

Έκδηλη ανησυχία για καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα - Έκκληση για άμεση λύση στο πρόβλημα απευθύνουν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου και ο δήμαρχος Κιλελέρ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα παρακάρλια χωριά Μαγνησίας και Λάρισας, καθώς η στάθμη του νερού, λόγω της εισροής υδάτων από τον Πηνειό, ανεβαίνει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει έκδηλη ανησυχία για καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα, ανάλογα με αυτά σε χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη απευθύνει απεγνωσμένη έκκληση για άμεση λύση στο πρόβλημα προκειμένου να μην εξαφανιστούν τα χωριά κάτω από τα νερά.

Να αναφερθεί ότι όλα τα προηγούμενα 24ωρα μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και οι κάτοικοι σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο βρίσκονται σε καθημερινή επιφυλακή, παρακολουθώντας τη ροή των υδάτων προς την Κάρλα.

Τα νερά της Κάρλας έφτασαν πολύ κοντά στο χωριό Στεφανοβίκειο

Μάλιστα, προχθές το απόγευμα, σύμφωνα με κατοίκους του Στεφανοβικείου, τα νερά της Κάρλας έφτασαν πολύ κοντά στο χωριό τους και υπήρξε άμεση κινητοποίηση προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα εντός του οικισμού. Σε απόσταση αναπνοής από το Στεφανοβίκειο βρίσκονταν άνδρες του Στρατού, καθώς και κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, τα οποία παρακολουθούσαν την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμα προς χρήση σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητο, ήταν βάρκες και φουσκωτά. Επίσης, μεγάλα φορτηγά μετέφεραν τόνους με χαλίκι και το εναπόθεταν για την ενίσχυση των αναχωμάτων σε περίπτωση υπερχείλισης.

hxonews

Η λίμνη Κάρλα θυμίζει την εικόνα που είχε το 1960, πριν δηλαδή αποξηρανθεί

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, η οποία κοινοποιείται σε όλους τους αρμοδίους υπουργούς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου αναφέρει: «Στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει σίγουρα κίνδυνος πλημμυρισμού των παρακάρλιων Κοινοτήτων. Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, ώστε να σταματήσει η εισροή του νερού από τον Πηνειό στη λίμνη Κάρλα. Έχουν, ήδη, πληγεί μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Ανησυχούμε ότι εάν συνεχίσει η ίδια ροή των υδάτων τις επόμενες ημέρες υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χωριά μας και ζητούμε να ενημερωθούμε άμεσα από ειδικούς επιστήμονες για την τρέχουσα κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες παρεμβάσεις. Ζητούμε άμεσα λύση. Καλούμε σε άμεση βοήθεια».

«Eάν η στάθμη της λίμνης ανέβει 60 εκατοστά ακόμα, θα πλημμυρίσει πρώτο το χωριό Σωτήριο»

Νέα δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην πνιγούν παρακείμενα χωριά, με πρώτο το Σωτήριο, απηύθυνε και ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος. Όπως επισήμανε «εάν η στάθμη της λίμνης ανέβει 60 εκατοστά ακόμα, θα πλημμυρίσει πρώτο το χωριό Σωτήριο», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι, πέραν των αρχικών πλημμυρικών φαινομένων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα χωριό πλημμυρισμένο στον Δήμο Κιλελέρ.

«Ως Δήμος Κιλελέρ, σήμερα καταθέσαμε και επίσημα να δοθεί λύση από εξιδεικευμένους ανθρώπους, γιατί αυτό μπορούσε να κάνει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Από εδώ και πέρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Νασιακόπουλος.

Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τις πλημμύρες έχουν καταστραφεί στον Δήμο Κιλελέρ περισσότερα από 350.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πλέον η λίμνη Κάρλα θυμίζει την εικόνα που είχε το 1960, πριν δηλαδή αποξηρανθεί.

Πηγή: e-thessalia