Ανδρουλάκης: Υλοποιούνται τα έργα οδοποιίας για την διασύνδεση των ορεινών όγκων της Π.Ε. Λασιθίου
Τι είπε ο Γ. Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου για το σχέδιο αντιπυρικής θωράκισης, τα έργα οδοποιίας της Π.Ε. Λασιθίου, το νερό και τον νέο χάρτη τουρισμού
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες του νομού μας και την εξέλιξή τους.
Αντιπυρικό σχέδιο
Το σχέδιο αντιπυρικής θωράκισης βρίσκεται στις προτεραιότητες της Π.Ε. Λασιθίου η οποία θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδίου. Σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο γίνεται μελέτη η οποία εξετάζει όλες τις παραμέτρους που μπορούν να οδηγήσουν σε έναρξη πυρκαγιάς αλλά και να την επηρεάσουν. Έχουν προταθεί συγκεκριμένα μέτρα ώστε να ληφθεί και η αντίστοιχη χρηματοδότηση με στόχο την καλύτερη και ουσιαστικότερη διαχείριση σε περίπτωση κρίσης. «Έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον καθαρισμό των πρανών σε επικίνδυνα σημεία αλλά και στις διανοίξεις δρόμων ώστε να αποφύγουμε σενάρια προηγούμενων χρόνων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης. Επίσης, υπάρχει χρηματοδότηση ώστε να ξεκινήσουν τέλος Αυγούστου οι καθαρισμοί των ρεμάτων στην Ιεράπετρα και αναμένεται χρηματοδότηση για την δασική προστασία και την διάνοιξη δρόμων ώστε να ενισχυθεί η αντιπυρική ζώνη και να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση. Μέσα στις προτάσεις είναι και η δημιουργία νέων μόνιμων και προσωρινών πυροφυλακίων, η χρήση drone και η δημιουργία επιπλέον πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών. Μέσα στην μελέτη προτείνονται εβδομήντα επιπλέον ενημερωτικές πινακίδες και διακόσιες πινακίδες προειδοποίησης κινδύνου φωτιάς. Επιπλέον, μελετώνται οι χώροι ασφαλούς προσέλευσης των πολιτών σε μία κρίσιμη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία η Π.Ε. Λασιθίου ενημερώνεται για σημεία που κρίνονται επικίνδυνα και γίνεται άμεση παρέμβαση. Στην Ιεράπετρα υπάρχει ένα δίκτυο εθελοντών οι οποίοι καθημερινά κάνουν τις βάρδιες για να ελέγχουν για πυρκαγιά. Η Π.Ε. Λασιθίου συμμετέχει με τρία οχήματα σε αυτή την προσπάθεια.
Λειψυδρία
Όσων αφορά την έλλειψη νερού, ο κ. Ανδρουλάκης μας ενημέρωσε ότι η Π.Ε. Λασιθίου εκτελεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Έγινε πλήρη και οριζόντια καταγραφή του υδροφόρου ορίζοντα και των γεωτρήσεων και των πηγαδιών που υπάρχουν σε όλη την Π.Ε. Λασιθίου. Στην συνέχεια, χρηματοδότησαν μελετητικά τις νέες δεξαμενές και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην φάση των αναδόχων για τις μελέτες των νέων λιμνοδεξαμενών στον Κουτσουρά και στα Τσικαλαριά. Στην συνέχεια, έγινε έλεγχος όλων των παλιών μελετών και ο κ. Ανδρουλάκης μόλις χθες εισηγήθηκε να γίνει μελέτη αξιολόγησης και αξιοποίησης όλων των παλιών μελετών. Επιπλέον, μέσα στον Σεπτέμβρη θα βρεθούν στα ρέματα οι θέσεις πάνω στις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν μικρά φράγματα για την ανάσχεση και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Ο σχεδιασμός θα είναι πεντηκονταετίας ώστε να είναι ρεαλιστική αυτή η πράξη εφαρμογής και να γίνει ουσιαστική διαχείριση σε αυτή την κρίση νερού στην περιοχή μας. Σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και τους Δήμους, η Π.Ε. Λασιθίου κάνει διερευνήσεις στις ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις ώστε να επαναφέρονται όσες γεωτρήσεις είναι ανενεργές. Με αυτή την προσπάθεια έχουν λυθεί ήδη προβλήματα σε αρκετές περιοχές.
Οδικό δίκτυο Π.Ε. Λασιθίου
Αυτή τη στιγμή τρέχουν αρκετές διαφορετικές εργολαβίες συντήρησης οδοποιίας με στόχο την βελτίωση του οδικού δικτύου της Π.Ε. Λασιθίου. Ταυτόχρονα εξετάζονται οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να είναι φιλικό το δίκτυο ιδιαίτερα στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές. Στην Ιεράπετρα υλοποιείται ένα μεγάλο έργο που αφορά το οδικό δίκτυο στο ορεινό κομμάτι από την Καλαμαύκα μέχρι το Χριστό και από την Πρίνα μέχρι το Μεταξοχώρι. Στην συνέχεια θα προχωρήσουν στους κάθετους άξονες όπως το κομμάτι από τους Μύθους μέχρι το Χριστό, οι Καλογέροι προς τα πάνω και από την Ιεράπετρα προς Καλαμαύκα. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι θα προχωρήσουν μελετητικά με την μεριά του Ορεινού. Ο μεγάλος στόχος είναι να ενωθούν οι ορεινοί όγκοι του Λασιθίου. Ετοιμάζουν καθολική διαγράμμιση για όλο το οδικό δίκτυο του νομού και ο κ. Ανδρουλάκης ελπίζει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει βρεθεί ανάδοχος για να αλλαχθεί και όλη η σήμανση. Ακριβώς κάτω από το Λασίθι είναι το αεροδρόμιο Καστελλίου και αυτό που διεκδικούν σαν Π.Ε. Λασιθίου είναι η διασύνδεση του αεροδρομίου Καστελλίου μέσω υπόγειου τούνελ με τον κεντρικό ΒΟΑΚ, ένα έργο πνοής για όλο το Λασίθι. Όλα αυτά βέβαια επηρεάζουν και τον χωροταξικό σχεδιασμό του τουρισμού.
Νέος χάρτης τουρισμού
Η Π.Ε. Λασιθίου μελετά τον νέο χάρτη τουρισμού και μέσα στο επόμενο διάστημα οι σύλλογοι όλων των ξενοδόχων θα κληθούν ώστε να ενημερωθούν για την τουριστική ανάπτυξη με βάση την ανθεκτικότητα και την βιωσιμότητα του τουρισμού. Για πρώτη φορά γίνεται κατανομή και διαχείριση του τουρισμού και ο λόγος που η Π.Ε. Λασιθίου πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε αυτόν τον χωροταξικό σχεδιασμό είναι να εξεταστεί η ανθεκτικότητα με την οποία προχωράμε και ποια θα είναι η φέρουσα ικανότητα του νομού μας σε τριάντα με πενήντα χρόνια. Το ζητούμενο είναι να μην χαθεί η αυθεντικότητα των υπηρεσιών τουρισμού και να συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε χωρίς να αλλοτριωθούμε τα επόμενα χρόνια και να δημιουργήσουμε αρνητικές δεσμεύσεις για το μέλλον των παιδιών μας.
Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε ξανά στο κομμάτι των πυρκαγιών και συμβούλεψε να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε την συνείδηση ευθύνης στο κομμάτι της πυρκαγιάς ώστε να προστατέψουμε τους οικοτόπους μας και να μην έχουμε άλλα καμένα δάση.